logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Smaakvol – duurzaam koken met lekkers van dichtbij, Elise van de Poele


De Vlaamse Elise van de Poele weet hoe je lekkere gerechten op tafel kunt zetten. Daarbij weet ze ook dat je lief moet zijn voor de wereld om je heen. Door klakkeloos ingrediënten te kopen in de supermarkt, haal je veel uit kassen of uit het buitenland. Die manier van voedselverspreiding is alles behalve goed voor moeder natuur… bovendien is het best saai, als je het hele jaar door bloemkool of bruine boontjes eet! Door gebruik te maken van seizoensingrediënten heb je niet alleen meer afwisseling in je eetpatroon, maar zorg je ook voor een veel kleinere ecologische stempel. Boontjes hoeven nu eens niet uit Afrika of Azië te komen, als het seizoen er niet naar is. Bovendien kun je met dit boek – als je een groentetuin hebt – vooraf aan de slag om zelf je eigen eten te verbouwen. Hoe gaaf is dat? Lekker en smaakvol genieten is duurzaam koken met lekkers van dichtbij.

Per seizoen

Het boek Smaakvol heeft dan ook een heel duidelijke opbouw. Het is per seizoen ingedeeld, waarbij je begint met de herfst en zo het hele jaar rondgaat. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen groenten en kruiden, die dan ook dankbaar worden gebruikt in de recepten van dit kookboek. Van voorgerecht tot nagerecht, je komt ze allemaal tegen. In het boek vind je ongeveer 60 recepten, verdeeld over de vier seizoenen. Ieder recept wordt ruim uitgemeten, met veel sfeerfoto’s en foto’s van het eindresultaat zelf. Dat maakt het een fraai boek om door te bladeren, maar ikzelf ben nooit fan van kookboeken waarbij recepten over meerdere pagina’s zijn verspreid. Dat is dan ook een minpunt voor dit boek.

Vis en wild

Een ander minpunt (of in ieder geval iets waar je je bewust van moet zijn) is dat het boek relatief veel gebruikmaakt van vis, schaaldieren en wild. Mosselen, garnalen, vispastei… het komt meer aan bod dan een maaltijd met vlees. Als je fan bent van vis en zoekt naar vernieuwende recepten, dan is dit echt een heel leuk boek. Houd je niet van vis of zeevruchten, dan zul je een fiks aantal recepten links kunnen laten liggen. Een ander opmerkelijk punt is de variëteit van bijzondere ingrediënten, zoals specifieke kruiden of seitanworsten, een potje kiemen of scheuten, vlierbloesemschermen of notenlikeur. Bij een aantal van deze ingrediënten staat en wat makkelijker verkrijgbaar alternatief, maar toch.

Ga direct naar Smaakvol op BOL.com.


Recensie over Smaakvol – duurzaam koken met lekkers van dichtbij

Duurzaam koken met lekkers van dichtbij – een belangrijk element in Smaakvol, het nieuwste kookboek van Elise van de Poele. Ze legt in dit sfeervolle boek uit hoe je zelf aan de slag kunt met duurzaamheid in de keuken en biedt je per seizoen een aantal gerechten aan met groenten en kruiden die op dat moment op onze tuinen geoogst kan worden. Een fijne insteek. Jammer genoeg zijn de recepten wat mij betreft te breed uitgemeten en lijkt er meer aandacht voor de foto’s dan voor kennis en inhoud. Smaakvol is een feest voor visliefhebbers. Houd je daar niet van? Dan vallen er een flink aantal recepten af.

Score: 7


Informatie

Smaakvol,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022337585. Prijs: 24.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.