logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Spel recensie: De slimste mens ter wereld – Junior


De Slimste Mens is een televisieprogramma dat al heel wat seizoenen meegaat op de Nederlandse en Vlaamse televisie. Just Entertainment had al een bordspel ontwikkeld, zodat je het ook thuis kunt spelen, maar deze spellen waren wel toe aan een opfrisbeurt. En die is er gekomen! Wij probeerden de nieuwe versie van De Slimste Mens ter Wereld – Junior.

Op naar de finale

Net als in het televisieprogramma bestaat het spel (dat je bij voorkeur speelt met drie personen of meer) uit verschillende rondes. In iedere ronde kun je seconden verdienen, die je beginstand bepalen in De Grote Finale. Je kunt het spel met maximaal 4 spelers spelen, maar je zou ook een quizmaster kunnen aanstellen, zodat je het spel met vijf spelers kunt spelen.B

Bekende elementen

Het leuke aan dit bordspel is wel de imposante timer, die het middelpunt vormt van het spel. Daarop worden per speler de tijden bijgehouden. Ieder goed antwoord krijgt een bepaald aantal extra seconden, maar afhankelijk van de ronde die je speelt, telt de tijd ook af naar nul. En dan houdt het op! De bediening van het scorebord is vrij eenvoudig. Iedere speler heeft een eigen knop, de tijd wordt gestart en gestopt met het driehoekje en om 20 seconden bij te tellen, druk je op het +-symbool (of het minteken, als je per ongeluk een keer te veel hebt gedrukt). De verlichte elementen bieden een leuke meerwaarde, hoewel het piepgeluidje wat minder hard en fel had gemogen. Dat doet iets af aan de beleving.

Vragenrondes

Voor je bij de finale komt, krijg je een aantal vragenrondes voor de kiezen.

  • Je begint met de 3-6-9-ronde, waarbij je 20 bonusseconden krijgt als je het goede antwoord weet op de derde, zesde of negende vraag uit het vragenlijstje. Voor oudere spelers zijn deze vragen vrij eenvoudig, voor de beoogde doelgroep zijn ze perfect.
  • De tweede ronde is de Open Deur, waarbij je een open vraag krijgt: Wat weet je van… Vanuit die vraag moet je gaan roepen. Het is een vlot associatiespel, waarbij je ook als oudere speler moet bedenken welke woorden ze in ’s hemelsnaam zouden zoeken bij die term! Bij deze ronde loopt de tijd, dus het is snel raden… en stoppen als je niets meer weet.
  • De derde ronde is de puzzel. Ook hier loopt de tijd. Bij deze ronde moet je verschillende woorden raden, naar aanleiding van vier termen. Het gezochte woord kan een aanvulling zijn op het woord, maar ook een synoniem of gerelateerde term. In het televisieprogramma staan de woorden door elkaar: op de kaartjes van dit spel staan de termen netjes onder elkaar, zodat je weet welke woorden bij elkaar horen. Per goed antwoord kun je hier 40 seconde verdienen! De antwoorden staan op de achterkant van het kaartje, zodat de vraagsteller ze direct kan controleren.
  • De vierde ronde gaat ook weer op tijd. Hierbij moet je woorden met elkaar combineren van de ene kolom met de andere. Roep de cijfers en letters achter elkaar, zodat de vraagsteller ze kan controleren.
  • Dan komt de finale. De beste twee spelers nemen het hierin tegen elkaar op in een vragenvuur. Daarbij draait het ook telkens om de Open Deur, net als in ronde twee. Tijdens het nadenken loopt de tijd. Het is afwegen… wanneer stop je en wanneer ga je door met raden?

Vraagsteller

Er is dus een belangrijke rol in dit spel, ook voor de vraagsteller. Hij moet de vragen goed voorlezen en ook direct controleren. Snel lezen is dus belangrijk. Jammer genoeg staan de antwoorden van ronde 3 en 4 een beetje klein op de kaartjes gedrukt. Je moet dus goed tegenover elkaar zitten en het kaartje nagenoeg verticaal houden, zodat beide spelers de tekst op het kaartje kunnen lezen. Een ander nadeel is ook dat de kaartjes dubbelzijdig zijn gedrukt. Voor ronde 3 en 4 is dat praktisch, maar voor de eerste twee rondes kan het uitnodigen tot vooruit kijken naar wat komen gaat.


Ga direct naar De slimste mens ter wereld – Junior op BOL.com.

Recensie over De slimste mens ter wereld – Junior

Het als volwassene opnemen tegen kinderen in een kennisspel lijkt een oneerlijke strijd. Toch maakt De Slimste Mens Junior het vrij eerlijk: alleen in het eerste spel komt het echt op kennis aan, die wellicht wat groter is bij volwassenen dan bij kinderen. De vragen zijn echter toegespitst op de belevingswereld van de jeugd, waardoor ook zij de vragen goed kunnen weten. In de associatierondes komt het eerder aan op noemen. Daar is het belangrijk om de juiste elementen te noemen uit de termen op het antwoordenkaartje, waarbij concrete kennis een minder prominente rol speelt. Jammer van de antwoorden van de speelkaarten van ronde 3 en 4, die klein op de achterkant van de vragenkaarten zijn gedrukt.

Score: 7


Informatie

Titel: De slimste mens ter wereld – Junior
Uitgever: Just Entertainmen
Genre: kennisspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 5 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 27.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.