logo-liggend-wit-donkerblauw

Alles over slimme verlichting en Philips Hue met Bluetooth

Slimme technieken hebben de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt: steeds meer mensen maken er dan ook dankbaar gebruik van. Hoewel we nog niet zo ver zijn dat er gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie in deze systemen, zorgt het toepassen van deze technieken er wel voor dat ons leven een stuk comfortabeler en veiliger wordt. Maar in hoeverre maken wij in Nederland al gebruik van Slimme Technieken? Tweakers deed een uitgebreid onderzoek en kwam met de volgende bevindingen.

Slimme verlichting

Als het gaat om slimme technieken, is er een absolute top-3 aan te wijzen. Waarschijnlijk dankzij veel energiemaatschappijen is 48% van de respondenten in het bezit van slimme klimaatbeheersing zoals Nest, Toon of een andere slimme thermostaat. Slimme speakers hebben onze huishoudens ook goed gevonden. Maar liefst 58% heeft een slimme speaker in huis met Alexa of Google Assistent – best indrukwekkend, als je weet dat Alexa enkel Engels spreekt en Google Assistent nog niet zo lang in het Nederlands beschikbaar is. De topper is wel slimme verlichting. Een indrukwekkende 83% van de ondervraagden heeft slimme verlichting in huis!

Veiligheid

Een stuk veiligheid speelt daar een belangrijke rol bij: vooral wanneer je niet thuis bent, kun je met slimme verlichting toch de illusie wekken dat je thuis bent. Maar liefst 69% van de mensen die slimme verlichting gebruiken, combineren deze dan ook met ip-camera’s of cctv, slechts 37% koppelt hier een alarmsysteem aan. Mensen hebben blijkbaar liever zelf het heft in handen als het aankomt op het alarmeren van buren en de politie. 25% heeft naast slimme verlichting ook een videodeurbel in huis – deze systemen zijn vaak ook prima met elkaar te combineren om zo een stukje extra veiligheid in te bakken.

De marktleider in slimme verlichting

Ondervraagden gaven te kennen Philips Hue het meeste te gebruiken: 59% van de mensen met slimme verlichting in huis gebruikt deze pionier op het vlak van slimme verlichting. Niet vreemd, aangezien zij één van de eerste merken waren die flink hebben ingezet op de ontwikkeling van hun Philips Hue platform. 32% van de respondenten heeft (ook) slimme lampen in huis van Ikea TRADFRI en 32% van de respondenten gaf aan (ook) slimme lampen in huis te hebben van andere merken, zoals Inner, TP Link, Osram Lightify of LIFX.

Compleet platform

Het is niet vreemd dat mensen veelvuldig gebruikmaken van Philips Hue als slimme verlichting: in combinatie met de Philips Hue Bridge is het een heel compleet en interactief pakket waarmee je overal ter wereld de verlichting in huis kunt bedienen. Bovendien zijn er tal van accessoires beschikbaar, zoals een bewegingssensor, die je huis nog een stuk veiliger maken wanneer je er niet bent. Geofencing merkt op wanneer je niet in de buurt van je huis bent, zodat de slimme verlichting automatisch aangaat. Daarnaast kun je via de Philips Hue App, Google Assistent, Siri en Alexa naar wens lichtprogramma’s activeren en de lampen instellen qua intensiteit en kleur. Zelfs met je stem! Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt, zoals je begrijpt: in combinatie met een slimme speaker is het heel eenvoudig om te zeggen ‘Doe de lampen uit in de woonkamer’ als je gaat slapen. ‘Dim het licht in de eetkamer’ is ook zo ingesteld.

Philips Hue zonder Bridge

Een element waar sommige mensen nog over struikelen is het feit dat je de Philips Hue lampen alleen maar kon gebruiken in combinatie met een Hue Bridge, die je los kunt kopen of in een Hue Starterpakket inclusief bridge. Deze bridge sluit je aan op je router en vormt de schakel tussen je lampen en het internet. Toch zorgt die bridge voor een redelijke kostenpost, iets waar mensen toch tegenop zagen. Daar is nu verandering in gekomen met de Philips Hue lampen met Bluetooth! Hiermee haal je de Philips Hue slimme lampen in huis zonder dat je de Bridge moet kopen.

Bluetooth

Dankzij de bluetooth besturing geniet je van het gemak van slimme verlichting in huis zonder een bridge aan de schaffen. Zo kun je in een handomdraai je lichtplan aanpassen: eenvoudig aan- of uitschakelen, een andere kleur kiezen, feller maken of gewoon dimmen naar sfeervolle verlichting. Dankzij de Philips Hue app kun je iedere lamp afzonderlijk instellen en (wanneer je thuis bent) automatisch laten schakelen. Je kunt de lampen uiteraard ook via je stem bedienen, wanneer je een slimme speaker in huis hebt. Wil je meer functies en de lampen ook bedienen wanneer je van huis bent? Dan kun je jouw systeem nog altijd uitbreiden met een Philips Hue bridge! Vanaf dat moment heb je toegang tot alle slimme functies van Philips Hue, zoals bediening buitenshuis, Philips Hue Entertainment en Friends of Hue met de bijbehorende koppelingen naar apps van derden, zoals het veelgebruikte IFTTT.

Ga direct naar Philips Hue op BOL.com.


Recensie over Philips Hue bluetooth

CooleSuggesties topper

Philips Hue met Bluetooth is een briljante zet. Op deze manier kun je relatief goedkoop kennismaken met het gemak van slimme verlichting, die je via de prettige Philips Hue met Bluetooth-app kunt instellen en regelen. Zelfs een integratie met Google Assistent en Alexa ontbreekt niet, zodat je met je stem het licht kunt instellen. Wil je meer functies? Dan kun je op een later tijdstip alsnog de uitbreiding van een Bridge toevoegen voor verbinding met de vertrouwde Philips Hue-app, met meer functies en integraties.

Score: 9


In Europa zullen de producten worden verkocht voor € 19,95 voor de Philips Hue white lamp, € 29,95 voor de Philips Hue white ambiance lamp en € 59,95 voor de Philips Hue white and color ambiance lamp. Wil je weten waar je de Philips Hue lampen kunt kopen?


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.