logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een slimme student maakt de juiste keuzes

Studeren is niet altijd goedkoop, dat weten we maar al te goed. Schoolgeld, boeken, tassen en accessoires, reiskosten of huisvesting… er komt heel wat kijken bij het studentenleven. Je komt niet meer onder leningen of bijbaantjes uit om alles bij elkaar te kunnen harken. En dan hebben we het nog niet eens over alle buitenschoolse activiteiten zoals sporten, eten en drinken en het studentenleven zelf. Nee, dan kun je maar beter slim van start gaan. Een makkelijke manier om het jezelf eenvoudiger te maken is om te letten op aanbiedingen. Waarom zou je de hoofdprijs betalen als je hetzelfde ook voor minder kunt krijgen? Dan ben je toch dief van je eigen portemonnee?

Kiezen of delen

De eerste stappen die je zelfstandig zet, kunnen best imposant en indrukwekkend zijn. Er komt zo veel op je af… in het begin zullen je vrienden en familie je graag begeleiden en informeren over de juiste zet, maar op een gegeven moment houdt dat op en kun je niet meer voor iedere beslissing vertrouwen op de mening van anderen. Je zult je eigen keuzes moeten maken. Ja, daar zullen regelmatig de verkeerde keuzes tussen zitten. Soms zal het je een flinke som geld kosten of een geweldige kans door de neus boren. Vaak ook zal het nieuwe deuren openen en leuke ervaringen opleveren; nieuwe avonturen wachten op je! Geloof me: dat zal je hele leven lang zo blijven. Trek je op aan al die mooie en positieve ervaringen, dan komt alles weer goed.

Verstandig bepalen

Hoewel je misschien geneigd bent om veel keuzes met je gevoel te maken, is mijn advies om ook even heel serieus te kijken of je wel de juiste keuze maakt. Denk bijvoorbeeld aan een schoollaptop. Natuurlijk ben je helemaal de bom met een MacBook Pro of een MacBook Air… maar heb je dat wel nodig? Wat is de meerwaarde voor jouw opleiding om zo’n dure Apple computer in je tas te hebben zitten? Buiten het feit dat je d’r een extra verzekering voor moet afsluiten als je hem meeneemt naar school en je er misschien extra cool mee uitziet, bedoel ik dan? Voor de meeste opleidingen heb je niet veel meer nodig dan een browser en een tekstverwerker – en zal een niet-Apple laptop net zo goed voldoen. Soms zelfs nog beter. Voor de meeste opleidingen heb je zelfs meer dan genoeg aan een Chromebook. De accuduur is bijvoorbeeld minstens zo indrukwekkend, ze zijn compact en licht… en Chromebooks hebben bovendien vaak een touchscreen, wat veel fijner werkt. En je houdt letterlijk honderden euro’s in je zak! Zeker als je ook nog eens kijkt naar Chromebook aanbiedingen. Zo houd je al snel geld over voor nieuwe avonturen en spannende ervaringen!

Makkelijk en comfortabel

Comfort en gemak hoeven lang niet altijd duur te zijn. Het is fijn en leuk om je te omringen met gadgets en coole snufjes, maar die kunnen ook heel makkelijk tegen je werken. Vaak maak je het jezelf juist makkelijk met wat minder high-tech gadgets. Daar heb je simpelweg minder problemen mee, ze kosten minder en je kunt ze heel precies kopen voor dat doel dat je voor ogen hebt. Ga je voor de top? Dan kies je verstandig en betaal je niet te veel.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.