logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit kun je allemaal met een slimme stekker

Veel mensen hebben een slimme stekker in huis gehaald om energie te besparen of om energie te meten met een slimme stekker. Heel goed, maar wist je dat je die slimme gadgets ook op andere manieren kunt gebruiken? Dit kun je allemaal met een slimme stekker!

Energie besparen

Meten is weten!

Het loont om slimme stekkers te kopen met een ingebouwde energiemeter. Met deze stekkers kun je namelijk makkelijk en snel ontdekken welke apparaten in huis (veel) energie verbruiken, zodat je daar actie op kunt ondernemen. Bedenk daarbij wel welke apparaten aan moeten blijven. Je router bijvoorbeeld moet altijd stroom blijven houden, anders zit je hele huis zonder internet. Sommige apparaten doener ook lang over om opnieuw op te starten, waarbij het niet handig is als je ze ad-hoc moet inschakelen.

Energie besparen door sluipverbruik uit te schakelen

Hey – die functie kennen we allemaal! Met slimme stekkers schakel je sluipverbruikers uit in een handomdraai. En dat zijn er nog al wat, als je even rondkijkt. Opladers, gameconsoles, je smart-tv zijn slechts een paar voorbeelden die je niet de hele dag gebruikt. Plaats een slimme stekker voor de stekkerdoos en je kunt ze op gezette tijden allemaal uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan de nacht (en overdag, als je weet dat er niemand thuis is). Veel slimme stekkers kunnen ook gebruikmaken van geofencing, waarbij de app via de gps van je smartphone weet of je thuis bent of niet.

Is het nuttig om een tijdschakelaar op een boiler te zetten?

Het slim schakelen van energieverbruikers heeft niet altijd nut: sommige veelverbruikers, zoals koelkasten en diepvriezen, zijn al ongeschikt om uit te schakelen. Maar soms blijkt dat het ook geen toegevoegde waarde heeft. Wij gebruikten een slimme stekker op onze keukenboiler, maar het blijkt dat we die net zo goed continu aan kunnen laten staan. Het bijverwarmen en warmhouden van het gebruikte water na de afwas gebruikte bijna evenveel stroom als wanneer we de boiler 1x per dag het water lieten verwarmen!

Slimme stekkers kopen? Dit zijn onze tips:

Optimaliseer je energieverbruik

Met slimme stekkers kun je jouw stroomverbruik optimaliseren. Heb je zonnepanelen? Dan heb je in de middag de meeste opbrengst – en dat is dan ook hét moment om stroom te verbruiken. Schakel op die momenten de stekkers in om apparaten op te laden of apparaten te activeren die veel stroom verbruiken, zoals je wasmachine, droger of vaatwasser. Afhankelijk van je slimme stekker moet je een gokje wagen en werken met een timer (je weet natuurlijk wanneer de zon bij jou huis op z’n hoogst staat). HomeWizard heeft een functie waarbij hij rekening houdt met de opbrengst van je zonnepanelen, zodat je de functie nog preciezer kunt gebruiken.

Voorverwarmen

Er zijn apparaten die je even moet voorverwarmen voor je ze kunt gebruiken. Denk aan een tostipan of een waterkoker. Heb je geen zin om twee keer te lopen? Gebruik dan een slimme stekker om dat te automatiseren. Je kunt nu vanuit de betreffende app (of met Google Assistent) de stroom inschakelen van je apparaat. Zorg wel dat-ie aanstaat (en in het geval van een waterkoker of koffie-apparaat: dat er water in zit!) en geniet van een extra stukje gemak. Na gebruik schakel je de stroom weer uit.

Op afstand inschakelen en uitschakelen

Er zijn heel wat apparaten die om wat voor reden dan ook zelf geen schakelaar hebben, of waarvan je de schakelaar het liefst niet in beeld wil hebben. Met een slimme stekker bedien je ze op afstand, zelfs met je stem. Hierbij kan een extra afstandsbediening ook praktisch zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Buitenverlichting
  • Kerstverlichting
  • De pomp van het zwembad (ja, in de handleiding staat dat het niet mag… maar het is wel makkelijk!)
  • Extra ventilator voor de badkamer

Praktisch timen

Je kunt timers natuurlijk gebruiken om de stroom op gezette tijden in- of uit te schakelen, maar het kan nog preciezer. Een echte smart home reageert namelijk op jou, en niet op de klok. Met bewegingsmelders en timers kom je een heel eind, waarbij je waarschijnlijk ook de hulp moet inroepen van bijvoorbeeld Apple Homekit, Google Assistent of bijvoorbeeld Homey. Zo kun je met de laatstgenoemde bijvoorbeeld werken met de functie ‘aanwezigheid’, waarbij je de stekkers kunt laten reageren op jouw aanwezigheid. Zo gaan bij in de ochtend de lampen boven de eettafel en het kookeiland automatisch aan zodra er beweging in de hal wordt gedetecteerd en schakelen de lampen in de hal, overloop en voorzolder in als er iemand de trap opkomt en het te donker is (hoewel dat een functie is van Philips Hue, maar met bijvoorbeeld Homey kun je daar ook andere apparaten op laten reageren).

Extra gemak en inzicht

Wij gebruiken slimme stekkers ook voor het registreren van bepaalde gebeurtenissen.

  • Zo hebben we een slimme stekker gekoppeld aan onze wasmachine. In Homey hebben we een functie ingesteld waarbij we een melding krijgen als het energieverbruik <1W is… en 3 minuten zo blijft. Dan is het wasprogramma namelijk afgelopen en kunnen we de natte was ophangen!
  • Een andere praktische functie met pubers is het koppelen van een slimme stekker op een gameconsole. Zo kun je een melding ontvangen wanneer de console aan gaat, maar kun je ook zien hoeveel hij per dag is gebruikt.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.