logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Hoe zorg je ervoor dat sleutels nooit zoekraken?


Ben jij ook zo iemand die altijd op zoek is naar sleutels? Je bent niet de enige. Heel veel mensen zijn met enige regelmaat hun sleutelbos kwijt. Typisch eigenlijk: het is één van de belangrijkste zaken die we bij ons dragen. Hoe kan het dan dat we juist die zo vaak kwijtraken?

Op teveel plekken

Er is een manier om nooit spullen kwijt te raken: ze altijd op dezelfde plek opbergen. In bedrijven zie je dit vaak al gebeuren, ook als het om sleutels gaat. Denk bijvoorbeeld eens aan een hotel. Als daar geen goed systeem zou zijn om alle sleutels te bewaren, zou het een chaos worden. Al wordt er tegenwoordig steeds meer met keycards gewerkt, er zijn nog genoeg plekken waar de echte hotelsleutelhangers met het nummer van de kamer erop, in een grote kast op nummer bewaard worden. Een prima systeem: niet alleen heeft iedere sleutel op die manier een eigen plekje, je hebt ook meteen een visueel overzicht van welke kamers op dit moment bezet zijn, en welke niet.

In hotels raken sleutels om deze reden niet snel kwijt. Althans, niet als ze zich bij de receptie bevinden. Zodra ze in handen zijn van gasten, is het een heel ander verhaal. Zodra zij ze in hun bezit krijgen, lijkt het bij sommigen slechts een kwestie van tijd tot ze ook weer kwijtraken.

Alles op dezelfde plek bewaren

Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt dat je op vakantie de sleutel van je hotelkamer kwijtraakte. En dat terwijl je dat thuis, met je huissleutels, nog nooit was overkomen! Waarschijnlijk komt dit doordat je op vakantie niet op je vertrouwde plek bent, en uit je normale ritme. Waar je thuis de boel onder controle hebt, en terug kunt vallen op vertrouwde routines, is dit op vakantie niet het geval. Daardoor hebben spullen geen vaste plek meer, gaat de deur uitgaan iedere keer op een andere manier, en raak je zomaar ineens spullen kwijt.

Raak jij thuis ook vaak spullen kwijt, in het bijzonder je sleutels? Dan is het zaak om jezelf duidelijke routines aan te leren, en een vaste plek te reserveren voor je sleutels. Allereerst ga je aan de slag met sleutellabels, liefst voor ieder gezinslid. Als het niet nodig is, bewaar dan niet al je sleutels aan één bos, zodat je ze nooit allemaal tegelijk kwijt kunt raken. Maak een label voor je huissleutels, je autosleutels, je fietssleutels, de sleutels van je werk etc.. Zorg voor een centrale plek waar je deze overzichtelijk op kunt bergen. Een rekje is ideaal. Als je hierop met kleurtjes werkt, dezelfde kleuren als de labels die je gekozen hebt, en de labels steeds bij het juiste kleurtje ophangt, zie je het ook direct als je een sleutel mist en kun je actie ondernemen. Ben je echter consequent, en ruim je je sleutels iedere keer bij binnenkomst netjes op, zal dat je niet snel meer overkomen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.