logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Sleutels, Annemarie Jongbloed

Sleutels is een unieke detective voor kinderen, dat zich afspeelt in een bibliotheek in Haarlem, waar allerlei activiteiten te beleven zijn. Hoofdpersoon is Julia, die samen met haar twee moeders in een kleine flat woont. Ze houdt van lezen en is dan ook regelmatig in de bibliotheek te vinden. Ze is helemaal weg van de Trioreeks, een boekenserie waarin drie kinderen misdaden oplossen. Julia is niet alleen vanwege de boeken in de bibliotheek te vinden – haar moeder Rosa heeft haar opgegeven voor de Yogalessen, waar ze overigens niet veel van bakt. Wel leert ze daar Manus kennen, een bijzondere jongen die net als haar verzot is op de Trio-detectives. En die rondloopt met een enorme bos oude sleutels, bovendien.

Diefstallen

Wanneer Manus en Julia in de theekamer naast de bibliotheek zitten, horen ze van de vele diefstallen die zijn gepleegd. Als fan van detectives gaat het bloed natuurlijk sneller rond, eindelijk een mysterie die zij kunnen oplossen! Samen gaan ze op onderzoek uit en komen zo op de meest bijzondere plekken in de bibliotheek. Het mysterie wordt echter nog spannender wanneer ze een sleutel ontdekken in een schilderij. Waar zou de sleutel voor zijn, en waarom zit hij verstopt in het schilderij? In een geheim kamertje ontdekken ze de dochter van de bibliotheekdirectrice, Maryam, die in het geheim een slang houdt in een terrarium. Met zijn drietjes proberen ze – stukje bij beetje – de misdaden op te lossen. Daarbij krijgen ze hulp van een oude man, die ze in de theekamer leren kennen, maar moeten ze ook ontzettend opletten voor de beveiligingsmedewerker, die niet zo happig is op misdaad-oplossende kinderen.

Ga direct naar Sleutels op BOL.com.


Recensie over Sleutels

Sleutels is een spannend verhaal over onopgeloste misdaden en kinderen die zelf op onderzoek uitgaan. Het is leuk dat het boek draait om buitenbeentjes in de klas, die niet zo handig zijn en betiteld ouden kunnen worden als vreemd. Dat schept al snel een band, meer dan wanneer het juist heel sportieve en populaire kinderen zijn. Het avontuur raast voort in het boek, je wordt van het ene mysterie in het andere geworpen. Ergens halverwege wordt naast vriendschap ook het element vertrouwen in het verhaal verweven, waardoor je echt even niet meer weet welke kant het verhaal opgaat en wie je nog kunt vertrouwen… dat blijft zo, tot de laatste paar pagina’s. Slim geschreven, spannend geschreven. Enige minpunt vond ik het neerzetten van de families en de kinderen – daar had ik best meer over willen weten, om een betere band te krijgen met de drie hoofdpersonen.

Score: 7


Informatie

Sleutels,
Illustrator: nvt
Uitgever: Ploegsma, 144 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 9 jaar. ISBN: 9789021680217. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.