logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zelf sleutelen aan je auto doe je zo


Echte mannen doen hun eigen reparatiewerk, voor zover mogelijk dan. Een lampje vervangen is natuurlijk een eitje, maar voor veel andere klusjes aan een auto wordt al snel toevlucht gezocht naar een garage. Jammer, want veel dingen kun je zelf oplossen. Dat bespaart je niet alleen veel geld, maar geeft je ook een geweldig gevoel van voldoening. Bovendien kun je op die manier zelf bepalen met welke onderdelen je de reparatie uitvoert – waarbij je soms wat extra’s kunt toevoegen aan je auto. Zeker als je kleine reparaties uitvoert op het dashboard of het interieur van je auto, bijvoorbeeld. Natuurlijk hangt het heel erg af van het merk en type auto als het aankomt op het uitvoeren van klusjes. Oudere auto’s zijn een stuk eenvoudiger zelf te onderhouden dan moderne auto’s, simpelweg omdat boordcomputers voor de gemiddelde consument niet benaderbaar zijn. Nee, dan ben je ineens blij als je een wat ouder model auto hebt! Het ene merk staat er ook wat meer bekend om dan het andere. Zo kun je bij merken als Volkswagen in de regel zelf prima reparaties uitvoeren.

Onderdelenwinkel

Maar hoe komen garages aan al die onderdelen? Welnu: echte merkgarages bestellen de onderdelen natuurlijk direct bij hun merk. Andere garages struinen simpelweg het internet af. Zo shoppen ze bijvoorbeeld bij www.reservedelenstore.nl voor hun onderdelen. Je vindt er talloze categorieën waarin je kunt zoeken, van technische delen als filters, thermostaatonderdelen of uitlaatsystemen tot motorische onderdelen of remsystemen. Het is helemaal aan jouw eigen inzicht en kennis hoe ver je gaat – bij een grote machine als een auto is het niet altijd slim om buiten de gebaande paden te lopen. Als je echter de tijd en ruimte hebt, is het ontzettend gaaf om je te verdiepen in de technische kant van je auto. Zaken als elektrische ramen, ruitenwissers of achteruitrijsensoren zijn in de regel prima te fixen of zelfs toe te voegen.

Retro update

Wanneer je een echte retro auto hebt, zoals een Volkswagen Kever of het bekende busje (die ook dankbaar gebruikt worden als foodtruck), is het natuurlijk helemaal goed om te weten hoe je motor in elkaar steekt. Goede reparatiepunten zijn lastig te vinden. Mocht je ergens met panne komen te staan, is het prettig zelf te weten hoe je die problemen kunt verhelpen! Bovendien kun je – als je niet helemaal retro gaat – ook makkelijk upgrades toevoegen aan je auto, om onverwachte twists toe te voegen aan het klassieke model.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.