logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Skoftig, Marleen Hartog

Skoftig – ik kende het woord nog niet. Wat betekent Skoftig? Het is een ouderwets woord voor vet, wreed of cool en wordt gebruikt voor een positieve bevestiging: als iets heel mooi of erg lekker is. Skoftig mooi! Met dat in je achterhoofd is het begin van het boek best wreed en cru. Je leest in dit boek namelijk mee met een bijzondere verzameling twintigers, die allemaal dingen hebben meegemaakt in hun leven die in hun heden nog een duidelijke echo hebben. Sommigen zijn zo gewend aan de echo dat ze hem niet meer opmerken, anderen gaan er dagelijks nog onder gebukt.

Ik heb Skoftig gelezen als onderdeel van een blogtour: 30x Skoftig in de spotlight, opgezet door thrillerschrijfster Marleen Hartog. Op haar website kun je bovendien de eerste acht hoofdstukken gratis downloaden!

Vermissing

Een van de hoofdverhaallijnen gaat over Micha, die naarstig op zoek is naar Amos. Ze hadden een afspraak, maar Amos was niet komen opdagen. Hoewel Amos een beetje een vreemde snuiter is, komt hij wel zijn afspraken na. De alarmbellen gaan dus rinkelen. Tijdens zijn zoektocht komt Micha Fredje tegen, nog zo’n vreemde snuiter die af en toe iets zinnigs zegt. Samen zoeken ze verder, maar dan wordt Fredje ineens in elkaar geslagen door een wildvreemde man. Een vakantieliefde van Micha, Kalila, is door Amos naar Nederland gehaald en stort zich ook in het mysterie. Maar goed: zij had een heel andere vakantie voorgesteld. Zij wilde gewoon genieten van de verliefdheid! Toch kan Micha zich niet losmaken van de vermissing. Wat is er aan de hand, waarom is iedereen op zoek naar Micha? Langzaam maar zeker stuiten ze op een vakantiedag in Spanje, waar Micha en Amos zijn geweest. Diezelfde avond is er een Spaanse kunstenaar vermoord… maar wat hebben zij daar mee te maken?

Verleden, heden en toekomst

In Skoftig lopen een aantal verhaallijnen door elkaar heen, langs elkaar op en vermengen zich met andere personages en verhaallijnen. Zo ook verleden en heden – en dat maakt het verhaal soms wel wat warrig. Een beetje structuur of duiding voor de tijd was prettig geweest. Het ene deel speelt zich immers af begin jaren 90, het andere leeft nu. Dat is best een grote sprong! En één ding is zeker. De gebeurtenissen zijn alles behalve skoftig! Langzaam maar zeker sluit het net zich en wordt duidelijk wat een ontvoering, moord, zelfmoord en familie geheimen met elkaar te maken hebben…

Ga direct naar Skoftig op BOL.com.


Recensie over Skoftig

Skoftig is een heftig en hectisch verhaal waarin een aantal verhaallijnen door elkaar heen lopen. Het verhaal van Mischa is het meest nadrukkelijk aanwezig, maar daar houdt het zeker niet op. Tijdens het lezen is het dan ook opletten geblazen, want er worden nog al eens sprongen gemaakt waar je niet helemaal op voorbereid bent. Het verhaal zelf komt zo nu en dan in een fikse stroomversnelling, om daarna even rustig door te kabbelen. Het is direct en wat hard geschreven, zonder poespas of mooimakerij. Je blijft echter doorlezen, omdat je wil weten hoe de vork in de steel zit!

Score: 7


Informatie

Skoftig,
Illustrator: nvt
Uitgever: Pumbo, 317 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789082083293 . Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.