logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Sjoerd en de stapelstad, Menger en Ganzeman

Volwassenen en kinderen hebben een heel ander beeld van wat mooi is. Waar volwassenen toch een beetje kijken naar de kleine details, de praktische kanten en misschien ook wel een beetje de status, gaat het bij kinderen vaak om het plezier dat ze kunnen beleven in hun woonomgeving. Dat is ook precies waar het in Sjoerd en de stapelstad om draait. Sjoerd woont namelijk in een heel mooi dorp, met allemaal mooie groene huisjes met spitse daken… maar erg praktisch voor kinderen is het niet. Je kunt er namelijk nauwelijks spelen.

Grote dromen

Sjoerd heeft echter grootse plannen voor de toekomst. Hij wil mooie dingen gaan maken voor mensen – mooie huizen en gebouwen, om precies te zijn. Hij wil architect worden! Om te beginnen, richt hij zijn pijlen op zijn eigen dorpje. Daar kan wel het een en ander veranderen om het ook voor kinderen leuker te maken. Wat al die dicht op elkaar gebouwde huizen, smalle straatjes en steegjes zien er hartstikke leuk uit… racen met een skelter kun je er niet. Al snel komt hij op een idee. Wat als hij een aantal huizen op elkaar stapelt? Dan heb je vanzelf meer plek om te spelen!

Hulpjes

Zelf kan Sjoerd dat natuurlijk niet voor elkaar krijgen. Daar heeft hij wel wat hulp bij nodig. Gelukkig is die altijd voorhanden. Al snel roept Sjoerd de Bouwers voor de nodige hulp: een soort mix tussen Bob de Bouwer en blauwe minions. Zij helpen Sjoerd op hun unieke manier om telkens een betere stapelstad te maken. Dat is nog niet zo makkelijk als je zou denken. Maar hoe het allemaal mis kan gaan… dat kun je beter zelf lezen!

Waar verhaal

Nou ja – niet helemaal natuurlijk… de Bouwers zul je niet snel tegenkomen op een bouwplaats. Het verhaal is wel gebaseerd op een persoon die echt bestaat: staat met een been in de ‘echte’ wereld. Sjoerd is gebaseerd op Sjoerd Soeters. Een architect die graag buiten de lijntjes denkt en ooit een schets heeft gemaakt van het huisjeshotel (wat ook daadwerkelijk is gebouwd!). Er bestaat dus echt een gebouw van opeengestapelde huisjes. Hij was tevens de supervisor van het vernieuwingsproject van de stad Zaandam.


Ga direct naar Sjoerd en de stapelstad op BOL.com.

Recensie over Sjoerd en de stapelstad

Sjoerd heeft genoeg dromen en wensen. Hij wil een mooie stad maken, waar ook genoeg speelplek is voor kinderen. In dit fraai vormgegeven boek – de illustraties zijn echt te gek, met een geweldig 3D-effect en een hoog aaibaarheidsgehalte – beleef je de stappen die Sjoerd maakt om zijn droom te verwezenlijken. Doorzetten, creativiteit en veranderingen durven door te voeren zijn belangrijke speerpunten. Minpunten zijn het lettertype, dat soms wat wegvalt op de achtergrond en misschien de wat summiere tekst. Leuk als voorleesboek om in een keer voor te lezen, maar wat mij betreft had het meer verhaal mogen hebben. Niet echt een minpunt – het is een kwestie van doelgroep.

Score: 8


Informatie

Titel: Sjoerd en de stapelstad
Auteur:
Illustrator: Mats Ganzeman
Uitgever: Counter Collective
Aantal pagina’s: 48
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789083107509
Prijs: 16.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.