logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Sinterklaastrends 2016: traditionele cadeaus in een modern jasje


sinterklaas

Hoewel de leeftijd van Sinterklaas altijd een groot geheim is, gaat hij gelukkig wel met zijn tijd mee. Waar vroeger twee kaatseballen in een net en een letter van banket op de verlanglijstjes prijkten, staan tegenwoordig  elektronisch speelgoed en Escape Room The Game hoog genoteerd. Benieuwd wat jong en oud nog meer op het verlanglijstje heeft staan? Bol.com voorspelt opnieuw de Sinterklaas-cadeautrends voor dit jaar.

Noem het een verlangen naar nostalgie of een verrassende comeback, maar de vraag naar ‘traditioneel’ speelgoed is dit jaar enorm. De vraag naar knutselspullen en bordspellen blijft onverminderd groot, al zijn de traditionele varianten vaak in een nieuw jasje gegoten. Van innovatieve knutselpakketten als de Bunchems, waarmee kinderen ideeën tot leven brengen aan de hand van kleurrijke balletjes die aan elkaar blijven plakken, tot de Zentangle waarmee volwassenen met fineliners tangles (patronen) tekenen en ware kunstwerken kunnen creëren. Gelet op de duizenden aantallen Bunchems-pakketten die dit jaar al zijn verkocht, is ‘ouderwets’ knutselen dan ook een erg populaire bezigheid.

Onder de bordspellen ziet bol.com dat naast interesse voor klassiekers als 30 Seconds, Monopoly en De Kolonisten van Catan, de interesse in nieuwkomers als Escape Room The Game, Colt Express en De Slimste Mens Ter Wereld toeneemt. Het in de top drie best verkochte bordspel Escape Room The Game speelt in op de hype van de ‘echte’ Escape Rooms en werd eerder deze maand uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar 2016.

Trend elektronische dieren zet door

De populariteit van de elektronische dieren zet dit jaar door, wat blijkt uit de verdubbeling van de verkoopcijfers ten opzichte van 2015. De nieuwste rage op dit gebied zijn de Hatchimals, bijzondere beestjes die kinderen zelf ‘uitbroeden, opvoeden en verzorgen’; een real life variant van de Tamagotchi. Maar ook de brutale aap Zoomer Chimp en robothond Teksta Puppy blijven in trek. Voor het grote kind is de drone nog steeds het ultieme elektronische speeltje dit jaar.

Pokémon hoog op verlanglijstje

Naast speelgoed hopen kinderen ook games, boeken, films en muziek in de zak van Sinterklaas te vinden. Een opvallende, teruggekeerde trend onder de games is Pokémon. De nieuwste games Pokémon Moon en Pokémon Sun, die vanaf eind deze maand verkrijgbaar zijn, prijken hoogstwaarschijnlijk op menig verlanglijstje, naast andere bekende games als Just Dance 2017 en Lego Dimensions.

Finding Dory, Huisdiergeheimen en De GVR zijn de populairste kinderfilms die worden gevraagd op dvd. Voor kinderen die liever een boek lezen slaat Sinterklaas heel wat exemplaren van het boek De wereld van de Gorgels in. Op de achtergrond luisteren ze graag naar Kidszone 2016, de nieuwe cd van K3 of Kinderen voor Kinderen.

Volwassene wil Game of Thrones

Op het verlanglijstje van volwassenen ziet Sint dat tv-series ieder jaar een veelgevraagd geschenk zijn, met dit jaar als uitschieter de dvd van het zesde seizoen van Game Of Thrones. Gameliefhebbers hopen dit jaar op Battlefield 1, FIFA 17 en Call of Duty, maar ook de nieuwe Playstation 4 Pro en de Xbox One S gaan het naar verwachting erg goed doen.

De zak van Sinterklaas wordt verder gevuld met voetbalbiografieën en het intrigerende boek Judas van Astrid Holleeder. Aannemelijk is dat ook de boeken van Harry Potter en het bijzondere fotoboek Before They Pass Away zeer gewild blijven. Deze ode aan levendige tribale culturen over de hele wereld is een must-have voor iedere fotoliefhebber. Muziekliefhebbers zien de nieuwste cd’s van Robbie Williams, Kensington, Rolling Stones, Michael Bublé en Metallica als ultiem Sinterklaascadeau.

Favoriete cadeaus

De volgende tien cadeaus ziet Sint naar verwachting het meest terug op de verlanglijstjes van jong en oud dit jaar:

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.