logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Simpele leugens, David Baldacci

Na spannende series over bijvoorbeeld Amos Decker en Atlee Pine is het tijd voor een nieuwe held in het arsenaal van thrillerschrijver David Baldacci. Maak in Simpele Leugens kennis met Mickey Gibson: een alleenstaande moeder van twee kinderen die graag speurt en graaft. Maar in dit geval heeft ze eigenlijk geen keuze…

Mickey Gibson

Mickey Gibsons leven ziet er niet zo rooskleurig uit: ze zit helemaal aan de grond, nadat haar echtgenoot haar heeft verlaten met diepe schulden. Inmiddels heeft ze een huisje gevonden waar ze woont met haar twee jonge kinderen. Ze werkt vanuit huis voor een digitaal incassobureau (ProEye), waarbij ze geldstromen in kaart moet brengen en traceren. Dat komt dicht bij haar oude baan, waar ze werkte als rechercheur. Haar huidige werk zet ook de toon voor het grootste deel van het boek. Mickey komt realistisch over, hoewel haar kinderen misschien wat excentrieker zijn.

Het veld in

Dan krijgt ze ineens een telefoontje van een onbekende collega, Arlene Robinson. Zij vraagt aan Mickey om de inventaris van een nabijgelegen landhuis in kaart te brengen. Dat is weer eens wat anders – en Mickey stapt maar wat graag in haar auto om aan de slag te gaan. Ze vind helaas het lichaam van een overleden man… wat haar in een lastig parket brengt. Arlene blijkt namelijk niet te zijn wie ze is. Ze bestaat niet eens en werkt al helemaal niet voor ProEye. Waarom heeft ze Mickey dan ingeschakeld?

Verwarring

Het hele concept van Simpele Leugens steunt op het wel of niet bestaan van Arlene en haar vele aliassen. Ze zegt Mickeys hulp nodig te hebben voor het vinden van een geheime schat die haar minnaar heeft achtergelaten, maar er blijkt veel meer achter te zitten dan alleen dat. Onze tegenspeelster, die grotendeels onder de naam Charlene in het boek te vinden is, heeft namelijk een bizar verleden met de overleden man, die ooit de gewiekste boekhouder was van een maffiafamilie…

Onderzoek

Charlene blijft Mickey opbellen met een anoniem telefoontoestel, waardoor Mickey zich regelmatig opgelaten voelt en bedachtzaam om zich heen moet kijken. Mickey en haar gezin komen door het onderzoek ook in gevaarlijke situaties terecht, waarbij ik mezelf soms afvroeg waarom ze alles niet gewoon overlaat aan de politie. Toch zet ze door, wat een spannend plot op de been brengt met wat vluchtige digitale bitcoin-nft-achtige capriolen. Daar gaat schrijver David Baldacci soms wat kort door de bocht, maar het maakt alles wel eenvoudig te begrijpen en vlotter om te lezen.


Ga direct naar Simpele leugens op BOL.com.

Recensie over Simpele leugens

David Baldacci heeft met Mickey Gibson een nieuwe held geschapen die heel wat boeken kan meegaan. Je zou haar kunnen zien als de wat meer menselijke versie van Travis Divine (van De 6:20 man, met twee kinderen op de arm en een overbezorgde vader die haar telkens waarschuwt. Het verhaal mist soms een beetje aan vaart en het constante ‘doorvragen’ tijdens de telefoongesprekken lopen niet altijd lekker, maar het is wel een fijne thriller om je tanden in te zetten.

Score: 7


Informatie

Titel: Simpele leugens
Auteur:
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 400
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400515819
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.