logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Sim only of mobiel abonnement met een smartphone?

De laatste jaren stijgt het gebruik van smartphones explosief. De modernste designs zijn trending en je toestel moet de beste specificaties hebben. Maar uiteindelijk betaal je daar ook een flinke prijs voor. Kan je dan beter je toestel meteen afbetalen of ga je toch voor een abonnement?

Sim only

Deze optie biedt voor jou erg veel vrijheid. Je betaalt een vast laag bedrag per maand en je hebt geen extra toestelkosten. Je hebt echter niet de luxe om na je contractperiode weer een mooi nieuw toestel te kopen. Meestal zijn dit contracten van 1 of 2 jaar. Het voordeel van Sim Only is dat je zelf bepaalt of je opzegt. Een eventuele overstapboete zal laag zijn. Wanneer je een toestel los betaalt, ben je meteen eigenaar van de telefoon en zit je niet vast aan voorwaarden en maandlasten. Maar je moet wel het geld ervoor hebben als het een duurder exemplaar betreft.

Abonnement

Wanneer je gaat voor een mobiel abonnement kan je kiezen voor een leuk toestel wat je in gedachten had. Je kunt dan het beste bij diverse vergelijkers kijken welke combinatie voor jou het goedkoopst is. Je betaalt nu een vast bedrag per maand voor het bellen/smsen/internet en een gedeelte voor het toestel zelf. Waneer de looptijd voorbij is van het contract, heb je de mogelijkheid om een vergelijkbaar toestel te kijken in dezelfde prijscategorie. Ook heb je de mogelijkheid om de prijzen aan te passen waardoor je een goedkoper of duurder toestel kunt kiezen.

BKR

Wanneer je voor een duurder abonnement gaat moet je er rekening mee houden dat er de mogelijkheid staat dat er een BKR registratie bij komt kijken. Dit is vanaf een bepaald bedrag van het toestelkrediet. De kosten van telefonie zelf tellen hier niet bij op. Als je een BKR registratie hebt, kan dit voor een flink effect zorgen als je bijvoorbeeld van plan bent een huis te kopen. Dit kan al vele duizenden euro’s schelen in de hoogte van het te lenen bedrag.

Wat is aan te bevelen?

Je moet voor jezelf bepalen wat jij belangrijk vindt bij een telefoon. Ook moet je voor jezelf goed bedenken wat je voor een telefoon over hebt. Een toestel bij de releasedatum is altijd een stuk duurder. Wanneer je een paar maanden wacht betaal je een stuk minder. Zo kan het aantrekkelijker worden om een los toestel aan te schaffen waardoor je lagere maandlasten hebt. De BKR registratie kan een vervelende stempel voor je zijn waar je jaren aan vastzit. Als je meteen het nieuwste toestel wilt hebben en je liever betaalt per maand in plaats van ineens, dan is deze vorm meer wat voor jou.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.