logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Sigma ID:Free GPS sporthorloge

Het Duitse sportmerk Sigma Sport introduceerde onlangs twee nieuwe sporthorloges, de iD:TRI voor triatlon en de iD:FREE als een allround sporthorloge, wat direct onze aandacht trok. Beide horloges hebben een strak en modern ontwerp en zien er heel neutraal uit. Je kunt ze zonder problemen dagelijks dragen, het lange en slanke ontwerp past vrijwel bij iedere outfit en in iedere stijl. Het praktische aan de iD:FREE (en de iD:TRI, uiteraard) is dat je ze kunt koppelen aan je smartphone – een volwaardige smartwatch wordt het daarmee niet, maar je krijgt er wel een aantal praktische functies mee. Bovendien kun je de sporthorloges koppelen aan ANT+ compatible accessoires, zodat je bijvoorbeeld een cadansmeter op je fiets of een hartslagmeter kunt koppelen aan het systeem. Alle gegevens worden vervolgens verzameld in de Sigma Link+ app!

Eerste indruk

Dit soort horloges zijn bedoeld om langdurig te gebruiken – een snelle test is dan ook niet altijd even praktisch en eerlijk. Onze eerste indruk is echter goed. Het horloge wordt geleverd in een ietwat sportief kartonnen doosje, waarbij het al een sport is om ‘m open te vouwen: hij is kunstig verpakt! De siliconen armband heeft een mooie elasticiteit, dat valt direct op. Je kunt deze bandjes in een viertal kleuren krijgen, het neutraal grijze sprak ons het meeste aan. Foor de modebewuste gebruikers: je kunt de bandjes snel en makkelijk wisselen! Het horloge zelf is waterdicht en uitgevoerd in rvs en kristalglas. Hij kan dus tegen een stootje. Verbazend genoeg is het horloge ook ontzettend licht: onze weegschaal bleef hangen op 42 gram.

Het scherm

Een van de belangrijkste onderdelen van een digitaal horloge is wel het scherm. Deze is in dit geval uitgevoerd in ontzettend helder kristalglas, waaronder je een zwart-wit tekst kunt zien. Als horloge kun je kiezen uit drie verschillende wijzerplaten – dat is veel minder dan een fancy Fitbit Versa, bijvoorbeeld, maar wel genoeg om je horloge af en toe een nieuwe stijl aan te meten. Het scherm is bovendien niet in kleur, de bediening gaat eveneens met toetsen, en niet met een touchscreen. De bediening gaat met de vier toetsen. Dat is even wennen, zeker als je een touchscreen gewend bent, maar tijdens het sporten is het wel prettig. Je raakt het scherm stiekem toch wel eens onbedoeld aan, waardoor de functie dan zou veranderen. Dat is bij de Sigma iD:FREE dus niet het geval.

Extraatjes

De iD.FREE is uitgerust met de nieuwste technologie en levert nauwkeurige en uitgebreide metingen. Het prettige aan dit horloge is dat het beschikt over een GPS. Je hebt dus een GPS-meting, een 3-assig kompas, een versnellingsmeter en een barometrische hoogtemeter. Voor polsmeting heeft het horloge een PPG-sensor, die de hartslag comfortabel op de pols meet. Als alternatief kan een borstband worden gekoppeld voor ECG-nauwkeurige hartslagmeting. De accuduur is met een nauwkeurige GPS-meting blijven steken op 10 uur, met een hartslagmeting erbij gaat er vijf uur accuduur af. Je kunt er echter voor kiezen om de GPS minder nauwkeurig te maken, waardoor de accuduur aanzienlijk wordt verlengd.

Prettig is bovendien dat het horloge beschikt over een crashmelding. Deze functie zorgt voor meer veiligheid tijdens de training. Met behulp van de crashwaarschuwing detecteren de horloges automatisch een val en als de gebruiker niet binnen 30 seconden reageert, informeren ze de opgeslagen noodcontacten via sms.

Koppelen met apps

Alle gegevens worden door Sigma verzameld en verwerkt. Daarvoor werken het DATA CENTER en de vernieuwde SIGMA LINK-app samen. De apps werken prima samen, waarbij je bovendien de mogelijkheid hebt om meerdere gegevens naast elkaar te verwerken: de gegevens van meerdere personen kunnen in dezelfde app verwerkt worden, ieder met een eigen evaluatie en tips. Bovendien kunnen gegevens gedeeld worden met apps als bijvoorbeeld STRAVA, Trainingspeak, Facebook, Twitter, Komoot of 2Peak werkt snel en soepel. Dashboard, activiteitenoverzicht en statistieken zijn duidelijk en beknopt. De koppeling met de populaire wandel- en fietsroute-app van Komoot is bijzonder goed. Tracks kunnen via het DATA CENTER of de SIGMA LINK-app op de sporthorloges worden geladen. Bij het navigeren via komoot worden de turn-by-turn aanwijzingen direct op het horlogescherm weergegeven, zodat je smartphone in je zak of tas kan blijven. In totaal kun je zeven sportprofielen op de iD.FREE installeren: hardlopen, wandelen, mountainbiken, skiën, zwemmen, fitness en diversen. De sportprofielen kunnen individueel worden geconfigureerd, zodat de persoonlijke voorkeuren voor de respectieve sporten perfect kunnen worden afgedekt met de iD.FREE. Met het DATA CENTER en de LINK-app kunnen bovendien maximaal zes trainingsweergaven met maximaal zes waarden per sportprofiel worden ingesteld.

Ga direct naar Sigma iD:Free op BOL.com.


Recensie over Sigma Id:FREE

CooleSuggesties topper

SIGMA levert met de iD:FREE een heel compleet sporthorloge, waar je lang mee vooruit kunt. Leuke accessoire is de SnapOn Bike Mount, waarmee je jouw horloge aan je fietstuur kunt bevestigen. Zo heb je een betrouwbare, eenvoudige en slimme metgezel voor trainingsruns en wedstrijden tot tien uur. Barometrische hoogtemeter, HR-meting op de pols en betrouwbaar GPS-signaal inbegrepen. Het scherm is niet zo fancy als dat van andere sporthorloges, maar het is wel een heel compleet pakketje. Minpunt is het kleine lettertype van de meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp: helaas kun je daar geen groter font instellen. Aan de andere kant: dit is ook geen smartwatch, maar een sporthorloge. En op dat vlak scoort de iD:FREE alleen maar hoge punten.

Score: 9


Informatie

Sigma iD:FREE, Sigma
Meer weten?
Prijs: 169 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.