logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Shopping: Je bank als eyecatcher in de woonkamer


Iedere woonkamer heeft zo’n beetje dezelfde elementen. Kijk maar eens door de stoffen en materialen heen. De Nederlandse huiskamer heeft steevast een televisie op een laag kastje, eventueel een hogere kast er direct naast, voor de televisie een salontafel (of misschien een paar kleinere) met precies daar tegenover een bank. Voor het raam staat meestal niets – het zou ook zonde zijn die warmte te laten vervliegen, met aan de andere zijkant wellicht nog een paar stoeltjes of een kleinere bank. Toch ziet ieder interieur er heel anders uit, juist door de gebruikte materialen en modellen. Het is als een trui die je aantrekt: in de basis zit er niet veel verschil in, en toch moet hij naadloos op je karakter aansluiten. Hij moet je passen. En daar moet je al op letten bij een bank kopen.

Variatie

Natuurlijk kun je met deze opstelling flink afwisselen. Er zijn immers genoeg mogelijkheden om met modellen en formaten te spelen. Sommige trends vind ik gaaf en stoer, andere trends snap ik niet zo. Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet zo wel van hoekbanken. Natuurlijk is het prettig om lekker languit op de bank te kunnen liggen, maar zo’n hoek is eigenlijk bijzonder inefficiënt. Als de hele bank vol zit, kan er in de hoek namelijk niemand meer zitten – die kan z’n benen simpelweg niet kwijt. Ik zet veel liever een mooie, grote bank meer.

Size matters

Bij het inrichten van je woonkamer is het passen en meten geblazen. Je moet zo’n ruimte niet te vol proppen met meubels, maar het is ook weer niet handig als je ‘m te leeg laag. Dan kom je ook weer in de problemen als er flink wat visite over de vloer komt. Ik pleit dan ook voor een zo groot mogelijke bank in huis. Dat kan een 2-zitter zijn als je maar kleine muren hebt, maar waarom denk je niet aan 4-zits bankstellen? Die scheppen heel wat mogelijkheden. En het lijkt misschien fors, zo’n 4-zitter, maar het scheelt je ook weer een extra stoel. En dat toch weer een meubelstuk in je kamer. Houd het dus een tikje strak en sober, maar maak het zeker niet te vol. Gebruik je ruimte optimaal, kijk naar wat jij leuk en mooi vind (en loop dus niet klakkeloos alle trends achterna). Kijk vooral eens verder dan de winkelbrochures. Dan vind je jouw eigen stijl en stijgt je kamer boven die van anderen uit.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.