logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Shokz OpenRun Pro

Een paar jaar geleden maakte ik kennis met Aftershokz: een bedrijf dat een revolutionaire koptelefoon op de markt bracht die met behulp van ‘bone conducting’ werkte: trillingen van een kleine speaker, die via je jukbeen bij je oren terecht komt. Waarom zou je dat willen, vraag jij je af? Nou: bijvoorbeeld omdat je alles van je omgeving gewoon wil blijven horen, zonder gehinderd te worden door een oordopje of grote koptelefoon. Of omdat je het verschrikkelijk vind om iets in je oren te steken… of omdat een bril en een koptelefoon in de regel gewoon niet comfortabel zitten? Toch brengt het bone conducting-principe (of beengeleiding, om het even naar het Nederlands te vertalen) ook wat beperkingen met zich mee, die zich vooral uiten op het gebied van geluidskwaliteit. Inmiddels is de naam van Aftershokz veranderd in Shokz en heb ik hier de OpenRun Pro voor me: het paradepaardje van Shokz en een flinke sprong voorwaarts, vergeleken met dat eerste model!

Meer muziek

De Shokz OpenRun Pro bieden je een volwaardige muziekbeleving, wat vooral te danken is aan de grotere ‘bastransducers’, zoals Shokz ze heeft genoemd: daardoor worden de lage tonen aanzienlijk beter doorgegeven en kun jij genieten van een te gekke bas in je muziek. Eerlijk is eerlijk: vergeleken met andersoortige koptelefoons lever je wat in op geluidskwaliteit, maar niet veel. Als bonus krijg je een onbelemmerd geluid van je omgeving. Dat maakt het dragen van deze bone conduction headphones veel veiliger dan andere varianten, wanneer je ze in openbare omgevingen draagt. Het is niet vreemd dat deze koptelefoon bizar populair is bij hardlopers en andere buitensporters! Houd overigens wel rekening met het feit dat anderen kunnen horen wat jij hoort: het ontwerp maakt het knap lastig om de oortjes naar buiten toe af te dichten.

Bediening

Op de rechterkant van de koptelefoon vind je de bedieningselementen en het punt waarin je de koptelefoon kunt opladen. De knoppen zijn groter en beter voelbaar, waardoor je ze makkelijk kunt vinden en bedienen. Met de twee knoppen kun je niet alleen het volume regelen, maar ook doorskippen naar het vorige/volgende nummer en de koptelefoon inschakelen. De oplaadconnector vind je ook op dat aansluitingsblokje, de meegeleverde kabel vind dankzij een magneetje zijn weg probleemloos. Dit model is voorzien van een snellaadfunctie, waardoor je in een mum van tijd urenlang vooruit kunt: 5 minuten opladen geeft je anderhalf uur muziektijd. Een volle accu levert 10 uur afspeeltijd op.

Comfort

Het feit dat je geen oordopjes in je oor steekt, voorkomt die vervelende wrijving en irritatie. Ook krijg je geen zweterige oren van een over-ear model. Qua draagcomfort zit het dus zeker wel goed met deze IP55-gecertificeerde oordopjes, die het geluid via zachte trillingen voortbrengt. Toegegeven: als je het volume goed hard hebt staan, kunnen die trillingen op den duur wat gaan vervelen, maar op een gemiddeld volume zul je we nauwelijks iets van merken. De titanium band, waarmee de oordopjes met elkaar zijn verbonden, klemt subtiel doch stevig om je hoofd, zodat je flink tekeer kunt gaan tijdens het sporten. Dankzij het super lichte ontwerp zul je nauwelijks merken dat je hem draagt.

Accessoires

In de doos vind je een stevige opbergdoos, waarin je de koptelefoon kunt opladen. Persoonlijk vond ik de siliconen variant van de Aftershokz Aeropex fijner, omdat hij een stuk compacter is, maar er is ook wel wat te zetten voor deze hard-cover. Prettig detail vind je in het deksel, waar je de oplaadkabel kunt opbergen. Wil je liever een variant met twee oordopjes? Kijk dan eens naar onze recensie over de Shokz OpenFit!


Ga direct naar Shokz OpenRun Pro op BOL.com.

Recensie over Shokz OpenRun Pro

CooleSuggesties topper

Hoewel de Shokz OpenRun Pro ontworpen zijn voor sporters (hardlopers in het bijzonder), is het open-ear principe ook fantastisch om thuis of op kantoor te gebruiken. Je hoort immers nog alles wat er in je omgeving gebeurt. Daarbij is dit een fantastisch klinkende beengeleidingshoofdtelefoon, die akelig in de buurt komt van de geluidskwaliteit van normale koptelefoons. Dat houdt in dat je geen grote compromissen meer hoeft te maken op het gebied van geluidskwaliteit als je voor een open-ear-headset wilt kiezen – en dat is fantastisch nieuws. De OpenRun Pro zit heel comfortabel: de lichtgewicht oordopjes kun je makkelijk de hele dat dragen. Het enige nadeel is dat je de trillingen wat duidelijker voelt als je het volume ophoogt en dat je omgeving jouw muziek/telefoongesprekken/audio kan horen. Wat mij betreft is het een kleine inboeting op een fantastisch product.

Score: 9


Informatie

Shokz OpenRun Pro
Adviesprijs: 169.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.