logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Shokz OpenFit oordopjes


Shokz – vroeger bekend als AfterShokz – is een unieke speler in de koptelefoonmarkt. Het maakte namelijk als (een van de) eerste merken gebruik van een techniek die inmiddels bekend staat als bone conducting, of beengeleiding. Met deze techniek worden geluidsgolven door je schedel geleid, waardoor je het geluid kunt horen. Hoe tof is dat? En het mooie is dat je oren niet afgedekt worden, waardoor je letterlijk alles van je omgeving nog kunt horen. verkeer, kinderen, omroepsignalen op het station. Je sluit jezelf niet af. En dat levert genoeg voordelen op. Maar zitten er ook nadelen aan dit soort koptelefoons? Wij zoeken het voor je uit!

Shokz OpenFit

Toch gooit Shokz het met de OpenFit over een iets andere boeg. De vorige oortjes waren namelijk beugels, die je op je jukbeenderen laat klemmen via een beugeltje achter je hoofd. De OpenFit zijn echt true wirless earbuds, die je achter je horen haakt zoals je dat met een normale sportheadset zou doen. Dat gevoel is anders, het is minder strak en solide. Dat neemt niet weg dat de oortjes nog altijd goed en stevig genoeg zitten. Maar er is nog een verandering: omdat de oortjes niet stevig tegen je gezicht aan worden geklemd, kunnen ze geen gebruik meer maken van bone conducting. In plaats daarvan gebruiken ze luchtgeleiding. Ofwel; het zijn eigenlijk kleine speakertjes, die het geluid recht voor je gehoorgang weergeven. Zonder je oren af te dichten, dat dan weer wel!

Vormgeving

De OpenFit-oordopjes worden geleverd in een opbergdoosje ter grootte van een handpalm, met een stroomindicatielampje en een USB-C-oplaadpoort. Elk oordopje is bedekt met zachte siliconen en heeft een dun oorhaakje, dat met een klein gewicht aan de onderkant op zijn plaats wordt gehouden. Ze zijn IP54 afgedicht, waardoor ze bestand zijn tegen zweet en wat stof. De twee oordopjes wegen 8,3 gram per stuk. Als je andere oordopjes bekijkt, lijkt dat misschien veel. Relatief is dat misschien ook wel zo, er zijn genoeg dopjes die ongeveer 4 a 5 gram wegen. Maar vergis je niet: 8 gram is nog altijd heel licht. Als je ze zo ziet, zien ze er uit als oversized oordopjes, maar dat is waarschijnlijk vooral omdat de dopjes niet in je oor steken, maar erboven zweven.

Bediening

De oortjes hebben een aanraakgevoelige bediening, waar je net als de meeste oortjes op kunt tikken. Dankzij het ontwerp tik je nu niet de oortjes verder je gehoorgang in, maar net voor je oren. En dat is een stuk comfortabeler! Je kunt de oortjes bedienen met een dubbeltik of een langere tik. Je kunt de instellingen hiervoor aanpassen in de gratis Shokz app. Opmerkelijk is dat Shokz al een aantal opties voor je heeft bedacht. Zo kun je de linker eigenlijk alleen maar gebruiken voor pauzeren en hervatten met een dubbeltik. De rechter oordop kun je instellen voor afspelen/pauzeren, volgende, vorige of het activeren van je spraakassistent. Ook voor de lange druk heb je drie opties: voor de linker en rechter oordop kun je kiezen voor vorige/volgende, volume of het activeren van de spraakassistent. Het aanraken werkt prima, ik merkte dat ik onbewust de oortjes tussen duim en middelvinger vastpakte en met de wijsvinger op het dopje tikte.

De techniek

Het is eigenlijk knap en slim bedacht. De luchtgeleiding is natuurlijk de standaard manier voor geluid om zich voort te bewegen, maar de krachtige drivers van 18 x 11 mm richten dat geluid recht je oor in. Dat levert best een tof geluid op, zeker als je de open-ear constructie meerekent. De oordopjes leveren een helder geluid met een aangename bas en goede middenpartijen. Goed genoeg om muziek te luisteren tijdens het sporten, wandelen, fietsen of wat dan ook, zonder je omgeving uit het oor te verliezen. Een kleine beperking zit hem in de hoge tonen, daar laten de oordopjes soms een steekje vallen. De batterijen in de oortjes gaan 7 uur mee, waarbij je ze drie keer volledig kunt opladen in de cassette. Dat is dus goed voor 28 uur muziek!


Ga direct naar Shokz OpenFit op BOL.com.

Recensie over Shokz OpenFit

De Shokz OpenFits zijn geweldige oortjes voor mensen die veel buiten zijn en naar muziek willen luisteren, als je het gevoel van in-ear oordopjes niet fijn vind of als je je bewust wil blijven van je omgeving. Ik kan ze niet vergelijken met de Shokz OpenRun Pro, maar vergeleken met de AfterShokz Aeropex hebben ze een flinke sprong gemaakt in geluidskwaliteit. De dopjes zitten comfortabel en zijn licht genoeg om niet te irriteren of te storen. De bediening is goed, de app werkt prima en de accu is zeker goed voor een weekje normaal gebruik.

Score: 8


Informatie

Shokz OpenFit
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.