logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Shogun, Disney Plus

De Disney Plus-serie Shōgun is gebaseerd op het bijna 1200 pagina’s tellende boek, geschreven door James Clavell in 1975. Hoewel dit lijvige boek eerder is omgevormd tot een innemende televisieserie, heeft Disney het verhaal nogmaals opgepakt om het om te vormen tot een spannende historische actieserie.

Buitenstaander in Japan

Het verhaal van Shogun gaat over de Engelse zeeman John Blackthorne, die rond 1600 op zoek gaat naar een slimme handelsroute. Hij wil daarmee de Portugezen evenaren, die deze route al langer bevaren en er een monopolie op lijken te hebben. Uiteindelijk beland hij in Japan, waar hij een beschermer en bondgenoot vind in de krijgsheer Toranaga. Langzaam maar zeker ontdekt Blackthorne meer over de normen en waarden van het feodale Japan, maar ook waarom het zo lastig is er voet tussen de deur te krijgen. Dit epische verhaal vertelt over het leven van weleer, maar laat ook zien hoe de onderlinge relaties in Japan tot stand komen.

streaming-banner-disney-plus

Spanning en loyaliteit

Een van de belangrijkste pijlers van de serie Shogun draait wel om de loyaliteit van de verschillende personages. Die loyaliteit wordt meermaals op de proef gesteld en blijkt daarmee ook een structurele bron van spanning en onrust te zijn. In de 10 afleveringen wordt je telkens verder meegezogen naar de Japanse samenleving, de Portugese bezetters en natuurlijk ook onze Britse nieuwkomers. In de serie is dan ook genoeg aandacht op het getouwtrek tussen twee koloniale machten, maar vooral ook de politieke intriges waar Blackthorne in betrokken raakt.

Zoektocht naar macht

Op het moment dat Blackthorne in Japan aanmeert, is daar een wisseling van de machtspositie. De regerende shōgun is overleden, De erfgenaam is nog te jong om diens plaats over te nemen. Daarom blijven Toranaga en vijf rivaliserende bestuurders over om de touwtjes in handen te houden. Je kijkt mee met deze politieke machtsspelletjes: belangrijkste rivaal Ishido probeert de instabiliteit voor zijn eigen gewin te manipuleren; feodale plaatsvervanger Yabushige buigt met iedere wind mee, de ex-koninklijke gemalin Lady Ochiba heeft vanwege haar eigen familiegeschiedenis een probleem met Toranaga.

Bekijk de trailer van Shogun


Recensie over Shogun

Naarmate het plot vordert, levert Shogun een bijzonder verhaal dat de nadruk legt op de persoonlijke banden en ontwikkelingen van de personages. De actie zit hem verweven in kleine momenten, niet in grote veldslagen. Vernedering, machtsvertoon en kleine gevechten komen daardoor des te hard over. De kostuums en omgevingen zien er fantastisch uit: het is een goede mix van indrukwekkende materialen en rekwisieten en omgevingen van CGI die de wereld van Shogun geloofwaardig maken. Laat je ook niet van stuk brengen door het bijzondere taalgebruik: er wordt geschakeld tussen Portugees en Japans… afhankelijk van wie er praat.

Score: 8


Informatie

Titel: Shogun
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 560 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

streaming-banner-disney-plus

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.