logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Sherry uit het stof: maak een tiojito!

recept tiojito-2-2

Sherry heeft een ongelofelijk oubollig imago. Sorry, maar het is nu eenmaal zo. In mijn beleving drinken alleen oude dametjes dat – het liefst in combinatie met het beruchte (en fictieve) sherry-dieet. Gelukkig is sherry bezig met een comeback, en laat zien dat het ook hip kan zijn. En lekker! Sherry is een wijn afkomstig uit Zuid-Spanje, om precies te zijn uit de streek Jerez de la Frontera. Er zijn veel verschillende soorten sherry te krijgen, van de gortdroge Fino tot de zoete Pedro Ximénez. Het voordeel van sherry is dat je geen last hebt van die soms wrange afdronk bij andere wijnsoorten. Dankzij de vele varianten is er voor ieder gerecht wel een geschikte sherry te vinden. De droge Fino gaat bijvoorbeeld heel goed samen met rauwe vis en sushi.

Sherry in cocktails

Maar je kunt meer met sherry dan alleen puur drinken. Je kunt er namelijk ook geweldige cocktails mee maken! De droge sherry is namelijk een geweldige dorstlesser en daardoor perfect te gebruiken in zomerse en verfrissende cocktails. Wat dacht je van een variant op de alom beruchte mojito, de tiojito? Een lekker fris drankje, aangelengd met wat limoen, citroen, munt en heel veel ijs. Gegarandeerd dat je hiermee hoge ogen gooit!

Zo maak je een Tiojito

  • 50 ml Tio Pepe Fino
  • 100 ml Sanpellegrino Limonata
  • Verse munt
  • Limoen
  • IJsblokjes

Een Tiojito maken is heel eenvoudig. Versnipper eerst de muntblaadjes en knijp een schijfje limoen uit in een groot glas. Voeg de Tio Pepe, Sanpellegrino Limonata, de ijsblokjes en een schijfje limoen toe. En natuurlijk nog een paar mooie muntblaadjes voor de show! Een geweldige mix van verfrissend zuur, een lekkere twist van sherry en het zoete randje van een rijpe limoen. De Tio Pepe Fino kenmerkt zich door een licht zilt smaakje en een tint van amandelen. Zomers genieten dus.

recept tiojito-1

Naast de Fino Tio Pepe en de exclusieve en gelimiteerde versie ‘Tio Pepe en Rama’ heeft González Byass een krachtige en volle zoete variant in het assortiment: de Nectar Pedro Ximénez. Daarnaast zijn er nog zeer exclusieve sherry’s uit de V.O.R.S. collectie beschikbaar. Dit zijn sherry’s welke minimaal 30 jaar oud zijn!

recept tiojito-3-2Een stukje geschiedenis van Tio Pepe

In 1835 in Jerez, Spanje, richtte een ambitieuze 23 jarige, genaamd Manuel Maria González, het bedrijf op dat uiteindelijk González Byass is geworden. De jonge Manuel werd daarbij begeleid door zijn oom, José Angel de la Pena, (bekend als Pepe), toen al bekend met de productie van sherry. De droge smaak van de Fino bleek een groot succes en in 1849 heeft Manuel, nu ’s werelds best verkochte Fino, genoemd naar zijn bedenker – Tio Pepe (Tio is het Spaanse woord voor oom).

Volgens Antonio Florés, hoofd wijnmaker bij González Byass, is er niets beters dan werken met sherry: “Wanneer je een glas wijn uit Jerez in je hand hebt, moet je niet alleen denken dat je een glas wijn drinkt, maar dat dit een ecologisch wonder is, gebaseerd op de bodem, druivensoorten, het rijpingssysteem – uniek en alleen in Jerez – en de kennis die is doorgegeven door de generaties heen, gewijd aan de zorg voor de wijnen.”

Verkrijgbaarheid

De Fino Tio Pepe is beschikbaar bij de Albert Heijn, Gall&Gall en de betere slijterijen. De overige sherry’s zijn beschikbaar bij de betere slijterijen. Ook bij diverse gerenommeerde restaurants in Nederland wordt sherry geschonken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.