logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Sfeer in je kamer met een vloerkleed


Iedere ruimte in huis verdient aandacht om er een goede sfeer in te krijgen. Voor de meeste ruimtes is dat erg vanzelfsprekend. Zo moet een huiskamer warm en gezellig zijn en een slaapkamer moet uitnodigen om er de nodige uren in te verblijven. Verschillende meubelstukken spelen hier een rol in het totaalplaatje. Banken, stoelen, kasten: ze moeten allemaal bij elkaar passen. Toch lukt het lang niet altijd om er een harmonieus geheel van te maken, ook al passen de meubels perfect bij elkaar. Er ontbreekt simpelweg een element dat alles met elkaar verbindt. Vaak biedt een vloerkleed de oplossing!

Onverwachte ruimte

Vloerkleden kun je in ieder denkbare ruimte gebruiken, mits je rekening houdt met de eigenschappen van die ruimte. Denk maar eens aan de oer-Hollandse toiletmat! Maar iedere ruimte heeft zijn eigen wensen en eisen. Wil je een vloerkleed in de eetkamer leggen, dan moet je nadenken over de praktische aspecten: er zal wellicht eens wat eten geknoeid worden op het kleed, dat makkelijk schoongemaakt moet worden. Een laagpolig vloerkleed of juten kleed voldoet in dat geval beter aan de wensen en eisen. Ikzelf heb sinds kort een vloerkleed liggen op mijn kantoor, dat voorheen behoorlijk kaal en kil oogde. Dankzij het donkerblauwe vloerkleed ziet mijn Scandinavisch ingerichte kantoor er ineens een stuk warmer uit (en voelt het ook een stuk fijner als ik aan mijn werkplek sta).

Sfeer en warmte

Eigenlijk is het heel logisch. Een vloerkleed brengt warmte in een kamer. Het zachte oppervlak voelt niet alleen comfortabel aan je voeten, maar straalt ook iets huiselijks uit, waar je het ook gebruikt. daarbij is het natuurlijk belangrijk dat je een vloerkleed kiest dat ook bij de stijl en het karakter van je interieur past. Heb je een strak en modern interieur, dan leg je daar geen Perzisch tapijt neer. Je bent dan beter af met een modern vloerkleed, eventueel effen gekleurd, dat overigens best hoogpolig mag zijn als mooi contrast tegen de strakke meubels. 

Kiezen en meten

Wanneer je op zoek gaat naar een vloerkleed, is het op de eerste plaats belangrijk dat je weet welke vorm en Maas het kleed moet hebben. Ga je voor vierkant, rechthoekig of rond? En welke ruimte heb je ter beschikking? De ene keer kun je prima uit de voeten met een kleed dat de ruimte maximaal benut, vaak is het ook zo dat je kleed beter tot zijn recht komt als het niet helemaal strak tussen verschillende elementen ligt. Heb je de maat eenmaal bepaald, dan kun je kijken naar het gebruikte materiaal en de techniek waarmee het kleed gemaakt mag zijn. Wil je hoogpolig of laagpolig? Moet het kleed makkelijk schoon te maken zijn, of wordt er veel met schoenen op gelopen? na het stellen van deze vragen kun je helemaal los gaan met het uitzoeken van een kleed dat bij jouw kamer en stijl past. 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.