logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Seal Team, seizoen 1

Niet iedereen is in de wieg gelegd om Navy SEAL te worden. Daar moet je echt wel wat voor in huis hebben! Seal Team is een actieserie met deze commando-eenheid in de hoofdrol. Daarin strijd je met de Amerikanen mee in de strijd tegen terrorisme. Maar er is meer dan dat, want in Seal Team, seizoen 1, krijg je ook een kijkje in de persoonlijke levens van de soldaten, met in het bijzonder dat van hoofdrolspeler Jason Hayes, gespeeld door David Boreanaz, die je natuurlijk meteen kent als FBI-agent Booth uit de serie Bones.

Drama en actie

Eigenlijk is het wel grappig, dat die persoonlijke noot het prima blijkt te doen in een harde actieserie als Seal Team. Door die persoonlijke toevoegingen krijg je namelijk een heel ander beeld van deze eenheidsleider, waardoor je diens acties en handelingen beter kunt begrijpen. In het begin van de serie krijg je bovendien mee dat Jason (met tegenzin) in therapie zit voor alle negatieve ervaringen die hij in het strijdveld heeft meegekregen. Aan de ene kant zou je denken dat zo iemand uit het veld wordt gehaald, maar dat is dus niet zo in deze serie. Hij is nog steeds aan het werk en doet – met duidelijke weerstand – zijn zegje op de bank.

Menselijk karakter

Waar Seal Team goed in slaagt, is het tonen van de menselijke kant van de strijd tegen het terrorisme. Afwegingen worden gemaakt, offers worden gemaakt, risico’s worden tegen elkaar afgewogen. Het is een harde, gevaarlijke wereld, waar de Amerikaanse gedachte natuurlijk best dik bovenop ligt, maar er is ook wel ruimte voor nuances en een kritische noot hier en daar. Natuurlijk blijft Seal Team een Amerikaanse actieserie, waar je een ideaalbeeld krijgt geschetst rondom hoofdpersoon Jason, maar aan de andere kant wordt dat beeld ook wel een beetje onderuitgehaald door hem zo’n menselijk karakter te geven, met meer dan genoeg zwakheden.

Ga direct naar Seal Team, seizoen 1 op BOL.com.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.