logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Harde schijf te lastig? Gebruik een SD kaart!


Misschien herinner je je nog de tijd dat je floppy disks gebruikte om al je waardevolle documenten op te slaan. Misschien had je er zelfs al spelletjes op staan. Op een floppy had je een schrijfruimte van 1.44MB. Dat is niet eens genoeg ruimte voor een enkele HD foto. Ze waren bijna even groot als CD’s, namelijk iets meer dan twintig centimeter breed. Harde schijven kunnen veel meer data opslaan, maar zijn wel een stuk groter. SD kaarten daarentegen zijn 15 x 11 x 1 mm en kunnen vele, vele malen meer data opslaan dan een floppy. Op deze geheugenkaarten kun je enorm veel data opslaan en dat op maar een heel klein stukje hardware.

Gemak dient de mens

In dit artikel staan we niet alleen stil bij de wondere wereld van de nieuwste geheugenkaarttechnologie, maar bekijken we ook hoe je de data precies naar je pc krijgt. Behalve dat deze kaarten tegenwoordig onwijs veel schrijfruimte hebben, hebben sommige SD kaarten zelfs ingebouwde wifi. Anders dan veel mensen denken, is het ook heel makkelijk om de data van je kaartje te verplaatsen naar je desktop pc. Je moet alleen even weten hoe.

Hoeveel GB hebben SD kaarten tegenwoordig?

SD kaarten zijn te koop met verschillende capaciteiten. Momenteel worden kaarten verkocht tussen de 8 en 512 GB. Inmiddels zijn ook al de eerste exemplaren met 1TB opslagruimte aangekondigd. De grens ligt in de praktijk echter dus voorlopig nog bij 512 GB. Deze hoeveelheid wordt behaald met de technologie van de SanDisk Extreme PRO SDXC. Dat zijn liefst 364,032 floppies! Als je een geheugenkaart kopen gaat met zoveel opslagcapaciteit, betaal je echter wel de volle mep. Kaarten met 32 of 64GB zijn daarentegen makkelijker te produceren/vermarkten en zijn daarom ook veel goedkoper.

Hoe kan ik een SD kaart op mijn desktop lezen?

Handig natuurlijk, die SD kaarten die je in je telefoon en camera kunt stoppen. Maar hoe bekijk je die foto’s eigenlijk op je desktop? Als je de foto’s wilt gaan bewerken die op je kaart staan en je wilt dit niet met de beperkte mogelijkheden van apps op je smartphone doen, zul je ze toch echt naar je computer moeten krijgen. Er zijn twee manieren waarop dat kan: met een micro SD kaart met adapter of met een SD kaart met wifi.

Twee soorten adapters

Er zijn twee soorten adapters voor je micro SD kaart. De eerste daarvan is een opzetstukje dat de kaart wat groter maakt zodat deze bijvoorbeeld in je laptop past. Om foto’s van je telefoon naar je computer te krijgen, stop je de microkaart dus eerst in je mobiele telefoon. Nadat je foto’s hebt geschoten waar je tevreden mee bent, haal je deze er weer uit. Vervolgens schuif je de microkaart in de adapter, waardoor deze in de grotere ingang van je laptop past. Als je dan naar computer > schijven gaat, vind je de kaart met al je foto’s daarop in deze map. Als je echter met een desktop werkt, heb je kans dat je helemaal geen ingang hebt voor deze adapter. In dat geval kun je een speciale adapter ervoor gebruiken. Hier komt de USB kaartlezer goed van pas. Dit is een apparaat dat je SD kaart aan een USB aansluiting koppelt. Zo wordt de data van je SD kaart via een USB ingang overgebracht op je computer en kun je dus zelfs op een oudere computer toegang krijgen tot je foto’s.

SD kaart met ingebouwde wifi

Een andere mogelijkheid is om een SD kaart met wifi te kopen. Deze kaarten kunnen zelf een wifisignaal versturen vanaf je camera of telefoon. De foto’s of bestanden kun je vervolgens gewoon via je webbrowser of via een desktop app downloaden naar je pc. Handig! Dan hoef je je kaart nooit meer uit je camera of telefoon te halen. Niet dat dat nou zoveel werk is, maar toch komt het wel eens voor dat je de kaart beschadigt als je deze uit je apparaat trekt.

Om kort te gaan: we zijn het stenen tijdperk van dataopslag via (heel veel) grote opslagschijven nu echt voorbij. Een geheugenkaart kopen is tegenwoordig een eitje. Als je nog een oude pc hebt, kun je daar een adapter met een USB ingang voor kopen. Voor laptops is een normale SD kaart adapter meestal al voldoende. Ben je echt voorzichtig (of vooruitstrevend) dan kun je een kaart nemen met ingebouwde wifi.

Wat denk jij dat de volgende ontwikkelingen worden in geheugenopslag? Laat het hieronder weten!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.