logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo kijk je alle Scream-films in de juiste volgorde


Het is best lang stil geweest rondom de horrorserie Scream. Na bijna 10 jaar zien we Ghostface weer terug op het witte doek, aangezien we dan kunnen griezelen met Scream VI, waarin onze gemaskerde moordenaar de straten van New York onveilig maakt. Tijd voor een filmmarathon? Dit is dé ultieme volgorde om alle Scream-films te bekijken.

De comeback van Ghostface

Gelukkig voor ons blijft de Scream-franchise heel helder en zijn er geen gekke sprongen in de tijdlijn, zoals we in sommige franchises zien. Je hoeft geen tekening te houden met prequels en sidestories, wat het volgen van de serie heel makkelijk maakt. Zelfs de titels zijn en zijn er geen verwarrende prequels om je zorgen over te maken. Je kunt natuurlijk struikelen over de tv-serie, maar die is echt optioneel om te kijken.

Scream films op volgorde: dit is de ultieme verhaallijn

Scream (1996)

De eerste Scream-film zette de deuren open voor een nieuw genre. Het combineerde een whodunnit moordmysterie met heel wat bloedvergieten en een flinke dosis scherpe humor. Je zou het kunnen zien als een moordmysterie-slasher-komedie. Lachen, schrikken en gruwelen – het lijkt een bizarre combinatie, maar zes delen in deze franchise bewijzen echt wel het tegendeel.

Scream 2 (1997)

Een jaar later mochten we de bioscoop in voor Scream 2, waarbij de sucesselementen van de eerste film nog eens zijn overgedaan in een versterkte vorm. De knipogen naar het horrorgenre zijn buitengewoon goed verweven in de film: de hoofdpersonen verkennen in de film de regels van vervolgfilms op horrorfilms (ze maken een vervolgfilm van hun film Stab, wat eigenlijk Scream is), terwijl ze ze zelf ervaren.

Ga direct naar Scream 2 op BOL.com.

Scream 3 (2000)

Soms slaat een franchise even door naar een ander element. Zo hopt Scream 3 te veel naar het komedie-aspect van de serie, wat de film niet ten goede komt. Scream 3 draait opnieuw om de fictieve Stab-franchise, dit keer speelt de film grotendeels af in de filmstudio’s. Er zijn een aantal geweldige decorstukken en er zitten grappige stukken in, maar ook genoeg flauwe humor die eigenlijk nergens op slaat.

Ga direct naar Scream 3 op BOL.com.

Merchandise koop je bij:

Scream 4 (2011)

Het heeft even geduurd voor de makers van Scream genoeg moed hebben verzameld om een vervolg te maken na het fiasco van Scream 3. Dat was knap lastig. Scream 4 kun je dan ook zien als een soort reboot voor de franchise, maar dan wel met dezelfde personages, dezelfde humor (dit keer vooral over franchise-reboots, hoe ironisch) en dezelfde gruwel… Scream 4 blaast de franchise weer nieuw leven in, door de creepy sfeer van de eerste twee delen weer terug te halen en een aantal nieuwe personages toe te voegen.

Ga direct naar Scream 4 op BOL.com.

Scream tv-serie (2015-2019)

Een tv-serie? Jazeker! De Scream TV-serie is een beetje een uitstapje van de filmfranchise, maar een beetje filmfanaat moet deze natuurlijk wel meenemen in zijn kijkpatroon. De serie speelt netjes af tussen de gebeurtenissen van Scream 4 en Scream 2022. Je kunt hem echter compleet los zien van de filmfranchise: geen enkel filmpersonage komt er in voor… het lijkt zelfs niet in hetzelfde universum af te spelen! Toch heeft deze serie dezelfde humor en slasher-elementen als de films, wat voor fans het kijken waard is.

Scream (2022)

De “requel” uit 2022 wordt verwarrend Scream genoemd, net als de eerste film. Dit is echter geen standaard reboot en bevat nog steeds de originele cast met Neve Campbell als Sidney, Courteney Cox als Gale en David Arquette als Dewey. Deze film speelt zich 25 jaar na de originele Scream af, bevat een groot aantal nieuwe personages en is een soort reset voor de franchise. Het blijft echter trouw aan het oorspronkelijke concept, compleet met komische momenten, whodunnit-mysterie, inside grappen en veel, hele veel bloed.

Ga direct naar Scream V op BOL.com.

Scream 6 (2023)

Scream 6 (of Scream VI, zo je wilt) vervolgt het verhaal van de vier overlevenden uit de vijfde film nadat ze Woodsboro achter zich hebben gelaten voor een nieuwe start in New York City. Helaas voor hen laten de verschrikkingen van de Ghostface-moordenaar hen niet los en lijkt er een nieuwe moordenaar op hol geslagen te zijn. Dit is de eerste film in de franchise waarin Neve Campbell niet de hoofdrol speelt, maar waarin we Courtney Cox wel terugzien als Gale Weathers. We worden ook opnieuw voorgesteld aan Hayden Panettiere, die de rol op zich neemt van Kirby Reed uit Scream 4.

Bekijk de trailer van Scream VI

De kijkvolgorde voor Scream-films in één oogopslag

  • Scream (1996)
  • Scream 2 (1997)
  • Scream 3 (2000)
  • Scream 4 (2011)
  • Scream: de tv-serie (2015-2019)
  • Scream (2022)
  • Scream VI (2023)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.