logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit wist je nog niet over Scooby-Doo


Dit najaar belooft er een te worden vol mysteries en avontuur. Scooby-Doo is jarig! Ieders favoriete viervoeter onderzoekt al jarenlang met zijn baasjes de meest uiteenlopende gebeurtenissen en monsters. Ter ere van Scooby-Doo’s verjaardag zullen fans in oktober getrakteerd worden op klassieke én nieuwe afleveringen op Boomerang, waaronder de nieuwe Scooby-Doo serie Scooby-Doo! and Guess Who? met onder anderen Ricky Gervais, NBA-superster Chris Paul, Sherlock Holmes en Wonder Woman.

Scooby-Doo en Shaggy, zijn baasje, delen veel persoonlijkheidskenmerken. Ze hebben een enorme eetlust en zijn lafaards als het aankomt op het bevechten van monsters. Derhalve moeten de twee vaak door hun teamgenoten (Velma, Daphne en Fred) worden overgehaald om achter deze gekostumeerde schurken aan te gaan. Scooby kan gemakkelijk worden overgehaald door hem een “Scooby Snack,” een soort hondenkoekje, aan te bieden. Scooby kan een beetje praten, maar hij spreekt de meeste woorden uit alsof ze met een R beginnen. Zijn kenmerkende kreet is “Scooby-Dooby-Doo!”

Bekijk de trailer van de nieuwe serie hieronder.


De liefde voor Scooby-Doo is van generatie op generatie doorgegeven en dit jaar wordt de verjaardag van iedereens harigste vriend gevierd. Daarom staat oktober, de griezeligste maand van het jaar, volledig in het teken van Scooby-Doo en Halloween bij Boomerang. Scooby-Doo is al jaren een razend populaire serie met 13 televisieseizoenen, meer dan tien films, vier live-action films, tv-specials en verschillende videospellen. De mix van komedie, horror en avontuur is een succesfactor. De serie is over de jaren twee keer genomineerd voor een Emmy Award. In 1989 ontving Scooby-Doo een Daytime Emmy-nominatie voor A Pup Named Scooby-Doo en in 2003 een Daytime Emmy-nominatie voor Mindy Cohn’s What’s New, Scooby-Doo?

Dit wist je nog niet over Scooby Doo:

  • Fred en Daphne hebben nooit een relatie gehad. Veel mensen denken dat, omdat ze samen op pad gaan wanneer er een mysterie opgelost moest worden. In feite wilden de makers meer aandacht voor Scooby Doo, Shaggy en Velma!
  • Velma’s grapje over het verliezen van haar bril was een grapje. Nicole Jaffe, de originele stem van Velma, zei de zin toen ze haar bril niet kon vinden tijdens een bespreking. De schrijvers vonden het zo leuk, dat ze het als terugkerend grapje gebruikten.
  • De stem van Shaggy werd ingesproken door DJ Casey Kasem – van 1969 tot 1997 en van 2002 tot en met 2009. De ‘pauze’ werd ingelast vanwege een mogelijk conflict dat Shaggy niet vegan was, net als Casey. Een reclamespot voor Burger King, waar Casey de stem voor moest inspreken, was de druppel die de emmer deed overlopen.
  • Scrappy Doo was niet echt een succes. In 1979 werd de Mystery Crew gewisseld: Fred, Daphne en Velma moesten plaatsmaken voor de pup Scrappy Doo – het neefje van Scooby Doo. Niemand vond Scrappy echt leuk, daarom keerde in 1983 langzaamaan de hele club weer terug. In de eerste live action film over Scooby Doo werd Scrappy zelfs neergezet als De Schurk!
  • Het geweldloze karakter van de serie heeft hem ook gered. Veel series in de jaren 60 en 70 waren behoorlijk gewelddadig, met grof taalgebruik. Ook voor kinderprogramma’s! Veel van die series zijn dus uit de lucht gehaald. Dankzij het feit dat het team van Scooby Doo de schurken altijd vind met vreemde valstrikken en listen, zorgde voor een serie vol spanning en actie, maar zonder geweld.
  • Wist je dat Scooby’s vreemde manier van praten een echte kwaal is? Sommige mensen zetten voor ieder woord een rollende R, net als Scooby! Ze noemen dat een rhotische vervanging.
  • Voor dat de serie begon, was het plan om een mysterie-oplossende rockband te maken. De bandleden Geoff, Mike, Kelly, Linda and WW zouden een hond hebben die bongo speelde, met de naam Too Much. Gelukkig vond de televisiezender dan niet zo’n spannend idee, en Hannah Barbera moest zijn idee opnieuw uitwerken.
  • Frank Welker sprak de stem van Fred in – altijd. Bij iedere aflevering, in iedere film!

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.