logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: SCOOB!

Scooby Doo is terug! Hij is al jaren op televisie, waarbij wij al een aantal coole fun facts over Scooby Doo verzamelden. Wat dat betreft is de film Scoob een feest van herkenning. Een van de meest bijzondere aspecten is wel dat Frank Welker de stem van Scooby Doo op zich neemt, zoals hij ook in de gelijknamige cartoons heeft gedaan. Verderop zie je wie de stemmen van Scoob heeft ingesproken in de originele Engelse versie, maar lees je ook welke Bekende Nederlanders de stemmen van Scoob hebben ingesproken.

Feest van herkenning

Voor de oudere kijkers onder ons zullen heel wat personages tegenkomen uit andere televisieseries van tekenfilmproducent Hannah Barbara, zoals Blue Falcon en Dynomutt, maar ook Dick Dastardly en Caveman maken hun première in een heuse film. Leuk detail: er is ook een leuke rol voorbehouden voor niemand minder dan SImon Cowell als zichzelf, die je kent van de verschillende talentenshows!

Traditioneel

Het leuke aan de film Scoob! is bovendien dat de stijl en vormgeving niet zoveel is aangepast. De kleding en het voertuig zijn nog altijd als vanouds, net als het eeuwige sikje van Shaggy. Daphne, Velma en Fred zien er ook heel herkenbaar uit, met een kleine make-over om weer bij de tijd te zijn. Erg leuk om te zien en eigenlijk best knap gedaan, zeker omdat het helemaal niet zo uit de toon valt in de rest van de film. Het is voor de rest trouwens een heel moderne film, zoals je merkt uit het ruimteschip van Blue Falcon en onderwerpen als Netflix en het internet.

Het verhaal van Scoob!

De film Scoob! begint in de beginjaren van Scooby en Shaggy. Je ziet in het kort hoe de twee vrienden met elkaar in contact zijn gekomen en hoe ze elkaar keer op keer uit de brand helpen. In een korte stroomversnelling groeien ze op tot hun volwassen zelf en zie je hoe Mystery Inc. op het punt staat om wat wijzigingen door te voeren. En op dat punt gaat het mis. Wanneer ze met Simon Cowell aan het praten zijn, ontdekt Simon namelijk dat Scooby en Shaggy niet zo veel in te brengen hebben… en dat voelen ze. De twee verlaten het team en gaan hun eigen weg, waar ze in een bowlingbaan een aantal gevaarlijke tegenstanders tegenkomen!

Lange stamboom

Het verhaal draait allemaal om Scooby Doo. Hij lijkt een afstammeling te zijn van dé hond van Alexander de Grote, aan wie hij toegang heeft verleend om zijn schatkamer te openen. Maar… die schatkamer is ook de poort naar de onderwereld. Niet echt een deur die je makkelijk en snel opent, dus. Dick Dastardly gaat echter voor het goud en wil kostte wat kost de schat binnenhalen. Hij gaat op zoek naar drie magische schedels, die hem naar de poort zullen wijzen… en voor Scoob, want die moet de poort openen. Shaggy en Blue Falcon willen dit kostte wat kost voorkomen, waarbij ze ook kunnen rekenen op de steun van hun vrienden.

Bekijk hieronder de trailer van SCOOB!

De Engelstalige stemmencast van “SCOOB!” bestaat uit

 • Shaggy, de beste vriend van Scooby-Doo – Will Forte (“Booksmart,” tv-serie “The Last Man on Earth”)
 • Blue Falcon – Mark Wahlberg (“The Fighter,” “The Departed”)
 • Dick Dastardly – Jason Isaacs (de “Harry Potter”-films, tv-serie “The OA”)
 • Velma – Gina Rodriguez (“Deepwater Horizon,” tv-serie “Jane the Virgin”)
 • Fred – Zac Efron (“The Greatest Showman,” de “Neighbors”-franchise)
 • Daphne – Amanda Seyfried (de “Mamma Mia!”-films, “Ted 2”)
 • Dee Dee – Kiersey Clemons (“Neighbors 2: Sorority Rising,” tv-serie “Angie Tribeca”)
 • Dynomutt – Ken Jeong (“Crazy Rich Asians,” “The Hangover”-trilogie)
 • Captain Caveman – Tracy Morgan (“What Men Want,” tv-serie “30 Rock”)
 • Simon Cowell – Simon Cowell (“American Idol”, “The X Factor”)
 • Scooby-Doo – Frank Welker (de “Transformers”-franchise)

De Engelstalige versie van “SCOOB!” is geregisseerd door Tony Cervone. Cervone was genomineerd voor een Annie Award voor de film “Space Jam” en was twee keer genomineerd voor een Emmy® voor zijn bijdrage aan “Duck Dodgers.”

De Nederlandse stemmen van SCOOB!

 • Scooby-Doo – Huub Dikstaal
 • Shaggy – Huub Dikstaal
 • Daphne – Roos van Erkel (“Het Bombardement”)
 • Velma – Jeske van de Staak (musical “Was getekend, Annie M.G. Schmidt”)
 • Fred – Thijs Prein (LINDA.tv-serie “De Vlucht”)
 • Dee Dee – Tara Hetharia (tv-serie “Spangas”)
 • Jonge Fred – Pepijn van der Sman (“Taiki”, “Vlucht HS13”)
 • Jonge Shaggy – Jasthin Veldhuizen (musical “The Lion King”)
 • Jonge Daphne – Dewi Mentink (musical “The Lion King”)
 • Dick Dastardly – Wiebe-Pier Cnossen (“Coco”)
 • Blue Falcon – Alexander de Bruijn (“Bobby en de Geestenjagers”)
 • Dynomutt – Jop Joris (tv-serie “Onderweg Naar Morgen”)

De Nederlandstalige versie van “SCOOB!” is geregisseerd door Stephan Holwerda (“Onward”, “Coco”, “Zootropolis”).

Tom Holkenborg

De film is geproduceerd door Pam Coats en Allison Abbate. Uitvoerend producenten zijn Adam Sztykiel, Charles Roven, Richard Suckle, Jesse Ehrman, Dan Povenmire en Chris Columbus. Het scenario is geschreven door Adam Sztykiel en Jack C. Donaldson & Derek Elliott en Matt Lieberman, naar een verhaal van Matt Lieberman en Eyal Podell & Jonathon E. Stewart, gebaseerd op karakters van Hanna-Barbera Productions. Cervone’s creatieve team bestaat uit editors Ryan Folsey en Vanara Taing, en de componist Tom Holkenborg (Junkie XL). De Nederlandse muzikant, componist en producent was eerder al verantwoordelijk voor de soundtracks van onder andere “Mad Max: Fury Road”, “Deadpool”, “Batman v Superman: Dawn of Justice” en “Alita: Battle Angel”.

Ga direct naar Scoob! op BOL.com.


Recensie over Scoob!

Scoob! is een heerlijke film om te zien, een feest van herkenning en met aandacht gemaakt. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vacht van Scooby, die ondanks het cartooneske uiterlijk toch heel realistisch oogt. De film is leuk voor kinderen (hoewel soms een beetje spannend voor jongere kijkertjes) en zit vol grapjes die ook voor volwassenen leuk zijn. Woordgrapjes vliegen je om de oren, slapstickmomenten zijn er genoeg. Je zult je geen moment vervelen met dit familiespektakel!

Score: 8


Informatie

Titel: Scoob!
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 90 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.