Boek recensie: Scholomance 1: Dodelijke opleiding, Naomi Novik

Scholomance 1 Dodelijke opleiding Naomi Novik

Tovenaarsopleidingen, zoals die in Harry Potter, klinken ontzettend aantrekkelijk. Lekker een beetje stoeien met magie en wonderlijke apparaten betoveren… maar het kan ook zo makkelijk mis gaan, zoals je weet uit het huis Zwadderich. Tovenarij is een bikkelharde strijd, vol concurrentie en afgunst. Naomi Novik vormde die zoetsappige magische wereld in juist een harde wereld en haalt tovenaars naar de Scholomance, waar de felste strijden worden gestreden om… nou ja – alleen al om heelhuids de school af te maken!

Pittige opleiding

Je hebt vast wel eens gehoord van een opleiding die ontzettend pittig is, waarbij slechts een aantal mensen de eindstreep haalt.. welnu, in deze school is dat letterlijk zo. Magisch onderlegde kinderen worden naar de school geteleporteerd en mogen slechts een klein beetje van hun persoonlijke bezittingen overnemen. Iedereen begint dus met een schone lei, met uitzondering van de kennis en ervaring die ze hebben. En die verschilt enorm! Met die kennis en magie verzamelen ze magie (mana), die de leerlingen kunnen gebruiken om hun kennis te verruimen en om te overleven. De school doet er namelijk alles aan om het de leerlingen zo moeilijk mogelijk te maken. Eten en drinken in de kantine kan zomaar vergiftigd zijn om leerlingen hun geneeskrachtige kwaliteiten op de proef te stellen. Ook dwalen er vraatzuchtige bovennatuurlijke wezens (maleficaria) door de dodelijke opleiding, die het op de leerlingen gemunt hebben.

Dagboek

Een van deze leerlingen, Galadriel, vertelt over haar ervaringen in deze gevaarlijke magische opleiding. Met name over haar bodyguard, Orion Lake, die continu om haar heen zwerft. Ze weet eigenlijk niet precies waarom hij dat doet. Is hij bang voor haar, omdat voorspeld is dat Galadriel een van de machtigste duistere heksen ooit zal worden en de wereld op haar knieën zal brengen? Of is hij verliefd, bezorgd, hoopvol dat hij haar kan bekeren? Het blijft in het ongewisse tijdens alle bijzondere avonturen die ze samen beleven. De avonturen beleef je aan de hand van de gedachtesprongen van Galadriel, die bij iedere zet nauwkeurig de afweging maakt wat ze wel en wat ze juist niet moet doen. Dankzij die afwegingen krijg jij een bijzonder kijkje in de Scholastic schoolomgeving: de meest dodelijke opleiding ooit!


Ga direct naar Scholomance 1: Dodelijke opleiding op BOL.com.

Recensie over Scholomance 1: Dodelijke opleiding

In dit eerste deel uit de Scholastic-reeks maak je kennis met de meest dodelijke opleiding ooit. Deze magische school is doorspekt met moordlustige schepsels, die het op de magie van de leerlingen hebben voorzien. Maar ook leerlingen maken elkaar het leven zuur en zoeken bondgenoten om anderen klein te krijgen en hun magie in handen te krijgen. Leerkrachten zijn er niet: de school is zelfvoorzienend in alle opzichten. Pubers die elkaar op alle manieren het leven moeilijk maken… dat klinkt als een harde realiteit. Dankzij het dagboek van Galadriel, een duistere heks in de dop, krijg je alle overwegingen mee die de leerlingen moeten maken. De omschrijvingen zijn heel plastisch en uitgebreid, soms iets té, als je het mij vraagt Het grootste nadeel is wel dat de zinsconstructies lang zijn. Er is een overdaad aan tussenzinnen, die de vaart regelmatig uit het verhaal trekken. Het is een origineel concept dat prima is uitgewerkt, dat moet ik Naomi Novik nageven. Vooral het nukkige en oer-chagrijnige hoofdpersoon is een uniek uitgangspunt!

Score: 7


Informatie

Titel: Scholomance 1: Dodelijke opleiding
Auteur:
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina’s: 416
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 18 jaar
ISBN: 9789024592371
Prijs: 24.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.