logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Scherven in de nacht, Martine Letterie

Voor veel mensen begint de Tweede Wereldoorlog en hun haat tegen de joden officieel tijdens de Kristallnacht: de nacht van 9 november, 1938. Dat is de nacht waarop veel Duitse burgers de straat op gaan om joden uit hun huis te verjagen, waarbij zo’n beetje alle ramen sneuvelden. Alle volwassene mannen en oudere jongens werden uit te gezinnen geplukt en meegenomen naar een strafkamp. De ravage was natuurlijk niet te overzien, maar het ergste is dat alle getroffen joden nergens terecht konden. Ze hadden niets te zeggen, werden niet gehoord. Zo ook het gezin van de familie Löw, waar het in Scherven in de nacht om draait.

Vluchtelingen

Een half jaar na de scherven in de nacht meldt Hitler doodleuk dat alle joden het land uit moeten. Zo niet, dan worden ze opgepakt en meegenomen. Dat zorgt natuurlijk voor een grote paniek. Niet alleen in Duitsland, ook in alle landen om Duitsland heen. Niemand stelt de grenzen open, enkel in geval van acuut levensgevaar mogen mensen de grens over. De uitzondering wordt gemaakt voor kinderen, waardoor zoon Jacob de grens oversteekt met een oudere jongen die het gezin in een treinstation heeft ontdekt, David. Ze steken met zijn tweetjes de grens over en komen aan in het vluchtelingenkamp Westerbork, waar ze flink moeten werken voor de kost.

Nederlandse visie

In Westerbork worden David en Jacob aan het werk gezet om een nieuwe boekhouder te helpen verhuizen. Daar leren ze ook diens dochter kennen, Mieke. Zij komt uit een beschermd gezin uit Den Haag en wist eigenlijk maar weinig van de situatie in Duitsland. Langzaam maar zeker begint ze de ernst ervan in te zien. Zeker wanneer David en Jacob haar stukje bij beetje vertellen hoe het er in hun thuisland aan toeging en hoe ze overal behandeld worden. Daarbij is er ook nog de onzekerheid van Jacob en David: zullen ze ooit nog hun ouders zien? Die zijn per boot naar Cuba gevaren, maar hebben nog niets laten weten…

Ga direct naar Scherven in de nacht op BOL.com.


Recensie over Scherven in de nacht

De Tweede Wereldoorlog lijkt zo lang geleden, maar is het eigenlijk nog helemaal niet. Het is een donkere periode in onze geschiedenis, een periode waar je liever niet aan wil denken – maar waarbij het wel heel belangrijk is om eraan herinnert te worden. Zeker nu andere landen in oorlog zijn, is het belangrijk te weten dat er zo veel meer speelt dan je zelf beseft! Dit kinderboek is indringend geschreven, zonder gruwelijke of vreselijke details. Het speelt juist in op het leven van normale kinderen, waarbij de problemen en onzekerheden de belangrijkste factor zijn van de toenemende druk in hun levens.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Scherven in de nacht,
Illustrator: nvt
Uitgever: Leopold, 144 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789025876142. Prijs: 15.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.