logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: De schat op Schedeleiland, Bies van Ede

De schat op Schedeleiland recensie

Hierboven heb ik Bies van Ede als schrijver van De Schat op Schedeleiland genoemd. Dat klopt ook, maar ook weer niet. Het boek is namelijk een vertaling of hervertelling van Schateiland, geschreven in 1883 door Robert Louis Stevenson. Met dit boek zette Stevenson destijds zo’n krachtig en tot de verbeelding sprekend beeld neer van de piraterij, dat het door de hele wereld werd omarmd… en nog altijd zijn invloed heeft. Piraten met een houten been en een papegaai op hun schouders, rum drinkend en liederen zingend, gekleed in chique kleding die met lappen aan elkaar zijn gezet en woeste baarden, ingevlochten en voorzien van verschillende tatoeages…

Spannend verhaal

En Bies van Ede laat met zijn vertelling in De Schat op Schedeleiland zien dat het boek nog altijd op waarde geschat moet worden. Of beter gezegd: op waarde geschat mág worden. Want hoe vervelend die oude boeken soms ook overkomen, vaak is het herschrijven in de ‘moderne’ taal genoeg om zo’n verhaal nieuw leven in te blazen en het klaar te stomen voor een nieuwe generatie. En zo komen lange John Silver, kapitein Flint, Billy Bones en Ben Gunn opnieuw tot leven om hun avonturen keer op keer te beleven.

Het verhaal van Schateiland in het kort

Natuurlijk kennen de meeste mensen het verhaal als Schateiland. Bies van Ede heeft de nodige vrijheden genomen in het vertalen – of hertalen – van het boek, waaronder de kenmerkende en herkenbare titel. Dat is nogal een dappere zet, natuurlijk. Maar waar gaat De Schat op Schedeleiland (of Schateiland) nu eigenlijk over? Het verhaal begint met de jonge Jim Hawkins, wiens ouders een taveerne runnen, genaamd de Admiraal Benbow. Daar hobbelt op een dag een oude, norse zeekapitein binnen met een oude scheepskist en een eng verhaal over een ‘varensgast’ met één been bij. De zeeman heeft een zware dronk en leg op een goede dag het loodje. Dan vind de jonge Jim Hawkins tussen de bezittingen van de kapitein een schatkaart en gaat samen met zijn vrienden dokter Livesey en landheer Trelawney op zoek naar de schat. Ze stellen hun vertrouwen in de ervaren scheepskok Lange John Silver. Als ze samen met een bemanning, bestaande uit piraten, koers zetten naar Schateiland, breekt onderweg muiterij uit. Langzaam maar zeker ontdekt Jim dat lang niet alles is zoals het lijkt.


Ga direct naar De schat op Schedeleiland op BOL.com.

Recensie over De schat op Schedeleiland

CooleSuggesties topper

Bies van Ede heeft zijn best gedaan op deze nieuwe versie van Schateiland. Het taalgebruik is flink opgepoetst, hoewel er nog altijd heel wat scheeps- en piratentermen in voorkomen is het een stuk leesbaarder dan het originele boek, zonder daarbij afbreuk te doen aan de opbouw en het spannende verhaal. Het is vlot geschreven, spannend en zal je zeker van begin tot het eind boeien. Welkom zijn ook de inleiding en het nawoord van de schrijver, waarin hij uitlegt waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt en wat de geschiedenis is van het boek. Ook een korte uitleg ove rhet slot mag niet ontbreken, want hoewel daar niet heel duidelijk wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit, was het voor lezers in die tijd een stille kritische noot naar de samenleving van dat moment.

Score: 9


Informatie

Titel: De schat op Schedeleiland
Auteur:
Illustrator: Marijn Huigen
Uitgever: Ezo Wolf
Aantal pagina’s: 248
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789083077864
Prijs: 18.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.