logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Schaduwen van Radovar, Marloes Morshuis

In de nabije toekomst is er ontzettend veel veranderd in Radovar. Duizenden gezinnen wonen er namelijk in flats. Nu is dat niet zo veel anders dan nu, maar ze léven ook echt in die flats. In tientallen verdiepingen speelt hun leven zich daar af. Winkels, scholen, ziekenhuizen en zelfs een soort buitenplaats bevinden zich allemaal in het gebouw. De mensen mogen niet naar buiten, enkel met nadrukkelijke toestemming. Met goed gedrag kunnen de mensen punten verdienen, waardoor ze mogen verhuizen naar een hogere verdieping. Slechte daden kost punten. Met een hogere verdieping komen meer privileges en betere leefomstandigheden. Je zult begrijpen dat het een echte wedstrijd is om zo goed mogelijk te leven en zo hard mogelijk te werken, zodat je zo snel mogelijk groeit. Maar er is meer te vertellen over de schaduwen van Radovar…

Geheimen

Het spreekt voor zich dat niet iedereen het allemaal heel eerlijk en goed is. Dat is het natuurlijk ook niet: de mensen worden gewoon tegen hun zin opgesloten. Dat is dwangarbeid! Hele troepen wachters, ieder met hun eigen functie en kleur, slentert door de flats om in de gaten te houden of iedereen zich wel aan de regels houdt. Vallen mensen buiten de boot, dan worden ze gestraft. Ze verliezen punten of worden meteen naar beneden verhuist. Dat moet je niet willen!

Tehuis

Als de oma van Jona 75 wordt, is het de bedoeling volgens De Schaduwen van Radovar naar de Plusgebouwen moet. Daar worden alle ouderen heengestuurd, omdat ze in principe de plek innemen van iemand die wel goed kan werken. Dat betekent dus ook dat de mensen geen contact meer kunnen hebben met hun (groot)ouders. Maar ja: als ze thuis blijven wonen, kost ze dat maandelijks minpunten. En je wil toch groeien!

Protest

In De Schaduwen van Radovar staat Jona er echter niet alleen voor. Ze heeft namelijk contact met de concierge van het gebouw, Zelman. Een zonderlinge man met 1 oog, waar niemand echt fan van is. Behalve Jona, dus. Hij brengt haar vaak wat ze nodig heeft, ook al is het illegaal. Als ze echter wat zand wil ‘stelen’ om haar oma een geheim plantje te geven, ontmoet ze de jongen Kilian, die een enorme indruk op haar maakt. Hij woont immers niet in de flats en weet veel meer van de buitenwereld dan zij. Maar Kilian weet niet alles wat er in de flats gebeurt. Jona is dus een dankbare aanvulling op het verzet tegen de leiding van Radovar. Samen met een aantal kinderen komen ze in opstand. Maar kunnen ze op tegen de grote mensen, die in veel grotere getale zijn?

Conclusie over De Schaduwen van Radovar

Dat de toekomst alle kanten op kan gaan staat als een paal boven water. De Schaduwen van Radovar laat een wereld zien waar de hebberigheid van enkele leiders de overhand krijgt en mensen op slinkse wijze voor hun karretje te spannen. Het is vlot geschreven, een goed verloop en een indrukwekkende spanningsboog. Het eerste hoofdstuk komt ergens halverwege het boek al terug en belooft al veel goed. Dat is ook wel nodig, het eigenlijke verhaal heeft een kort aanloopje nodig.

Door: CooleSuggesties
Score: De Schaduwen van Radovar krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

De Schaduwen van RadovarMarloes Morshuis
Lemniscaat, 300 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789047710189. Prijs: 15.95 euro.

Ga direct naar De Schaduwen van Radovar op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.