logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Schaduw, Pimo Parvela en Pasi Pitkänen

Het klinkt misschien gek, maar dit griezelige kinderboek heeft echt een koppeling met kerstmis. De Kerstman is namelijk van zijn troon gestoten door zijn eigen schaduw… en die wil de wereld even opnieuw vormgeven naar zijn eigen wensen en beeltenis. Schaduw is dus een beetje creepy, duister en spannend!

Ziekte en wanhoop

Het verhaal begint allemaal op het moment dat de dertienjarige Peter Valo met zijn handen in het haar zit. Zijn allerbeste vriendin Sara is heel erg ziek en zal niet meer beter worden. Hij hoopt op een wonder. Dan wordt Peter midden in de nacht wakker van een vreemde geur. Op zijn bed zit een mysterieuze elf Elpio, die hem een voorstel doet: Sara kan weer beter worden, maar in ruil daarvoor moet Peter zijn schaduw opgeven. Peter aarzelt, maar gaat akkoord. Het duurt niet lang voordat hij zijn schaduw gruwelijk gaat missen…

Schaduwloos

Iemands schaduw is namelijk een belangrijk onderdeel van zijn persoonlijkheid. Zonder schaduw wordt je gemeen, mopperig, stil of soms zelfs agressief. Gelukkig vind Peter een belletje, waarin zijn schaduw verstopt lijkt te zitten. Zolang hij het belletje bij zich draagt, is hij weer compleet en zichzelf. Zonder belletje is hij streng, gevoelloos en zonder inlevingsvermogen. Met zijn belletje om merkt hij dat er steeds meer mensen zijn zonder schaduw. Wat zouden zij allemaal hebben gewenst? En hoe kan hij ervoor zorgen dat er weer wat vreugde en liefde op aarde ronddwaart? In het eerste deel van Schaduw kom je daar nog niet achter – maar wordt het begin gemaakt. Gelukkig krijgt Peter steun van Sara, maar ook van de grootste bullebak van school (Jesse) en twee elfen die besluiten de echte kerstman te helpen.

Elfenrijk

Naast het avontuur van Peter lees je namelijk ook over een kleine schaduwwever Uudit, die het niet makkelijk heeft in het magische rijk van de Kerstman. Ze wordt namelijk door iedereen over het hoofd gezien. En dat terwijl ze zo krachtig is! Ze dwaalt over de wereld, zoekend naar erkenning en een beetje invloed. Dan loopt ook zij in de armen van de gemene elf Elpio…


Ga direct naar Schaduw 1: Schaduw op BOL.com.

Recensie over Schaduw 1: Schaduw

Dit bloedstollende avontuur voert je door sneeuw en ijs, naar Lapland en het noorderlicht en langs gevaarlijke wezens die zich in het duister verschuilen. Je maakt in dit eerste deel kennis met de elfenwereld, met de staat waarin de Kerstman zich begeeft en met het effect van een ontbrekende schaduw. Maar wat moeten de elfen met al die schaduwen? En is alles nog te herstellen? De spannende avonturen worden begeleid met toffe illustraties, waarin de spanning en suspense nog wat verder tot uiting komt. Het lijkt daarmee soms op een graphic novel, ware het niet dat die manga-achtige illustraties over twee pagina’s zijn verspreid. Echte sfeermakers – en dat is een aangename aanvulling. Het boek zelf gaat soms een tikje trager dan ik had gewild. Soms had het best een passage kunnen indikken of zelfs overslaan, maar voor de sfeer levert dit tempo een sluimerende, dreigende vibe.

Score: 8


Informatie

Titel: Schaduw 1: Schaduw
Auteur:
Illustrator: Pasi Pitkanen
Uitgever: Condor
Aantal pagina’s: 192
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789464530681
Prijs: 16.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.