logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Saus is de beste saus, Hanne Lemmens


Als je regelmatig in de keuken staat, weet je hoe moeilijk het is om je gerechten soms op smaak te maken. Zeker als je je helemaal richt op dat ene gerecht, en niet even verder denkt… aan een sausje, bijvoorbeeld! In het boek Saus laat Hanne Lemmens je haar meest populaire sauzen proeven op een wel heel openhartige en vrolijke manier.

Sausfluencer

Hanne Lemmens ken je misschien niet, maar ze is een heuse influencer op YouTube waarop ze sauzen test en vergelijkt, maar ook haar recepten deelt voor de beste verse sauzen. Vanuit zo’n platform is het natuurlijk niet zo’n heel grote sprong naar een receptenboek, maar Saus is de beste saus is toch anders dan andere kookboeken. Het is scherp, grappig en ook heel persoonlijk geschreven. Je zou bijna kunnen denken dat de recepten eigenlijk een kapstokje zijn, een aanhangsel om de verhalen af te sluiten. Maar niets is minder waar. Beiden vechten misschien om de aandacht, maar de recepten winnen zonder twijfel.

Eenvoudige styling

Het kookboek Saus is de beste saus is heel eenvoudig vormgegeven. Tekst en wat kleine illustraties, meer is het niet. Aan de ene kant is dat jammer, zeker als je dit boekje vergelijkt met die toffe full-colour kookboeken met foto’s waarbij je de gerechten bijna proeft. Aan de andere kant: hoe spannend kun je sauzen op de foto krijgen? En hoewel ik in eerste instantie een beetje teleurgesteld was over de styling, heb ik eigenlijk geen enkel moment de foto’s gemist. Laat dit dus een wijze les zijn: is je boek goed, dan heb je die saus (ha! woordgrapje tussendoor) echt niet nodig.

Heerlijk geschreven

Het kookboek van Hanne Lemmens leest geweldig weg. Het is fantastisch geschreven, met een enthousiasme die je ook uit haar YouTube receptenvideos haalt. In normale mensentaal, zonder gekke kooktermen en af en toe met een Vlaamse tongval, waardoor je meteen een persoonlijker tintje krijgt in de vertelling. Een praktisch minpuntje vind ik wel dat de recepten soms over de pagina’s heenlopen: dat je na één of twee stappen de pagina moet omslaan. Het was fijner en praktischer geweest als de duidelijke stap-voor-stap instructies op één ‘spread’ te zien waren.


Ga direct naar Saus is de beste saus op BOL.com.

Recensie over Saus is de beste saus

CooleSuggesties topper

In dit kookboek deelt Hanne Lemmens, zelfbenoemd sausmeester, haar 30 lievelingssauzen met je. De recepten worden heel laagdrempelig uitgelegd en ingeleid met een heerlijke introductie. De recepten zijn ingedeeld in sausen voor voorgerechten, bijgerechten, hoofdgerechten en desserts. Per hoofdstuk staan ze op moeilijkheidsgraad gesorteerd (en nee, bizar moeilijk wordt het niet, zeker als je onderaan begint). Het fijne aan de recepten is dat je alle ingrediënten bij iedere supermarkt kunt scoren, je geen rare hulpmiddelen nodig hebt en dat je eigenlijk succesgarantie hebt als je de recepten van A tot Z volgt. Onze favorieten? Satésaus, guacamole, spaghettisaus, tiramisusaus en de moeilijke kaassaus.

Score: 9


Informatie

Titel: Saus is de beste saus
Auteur:
Uitgever: Pelckmans
Aantal pagina’s: 160
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789463378086
Prijs: 22 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.