logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung M11 smartphone


Ieder merk heeft verschillende productlijnen, gericht op diverse doelgroepen. Waar Samsung heel hoge ogen gooit op hun topmodellen en vlaggenschepen, doen ze het ook goed in de middenklasse. De M11 richt zich juist op de instappers: het is een goedkoop model (159 euro) dat zich richt op de wat minder kieskeurige of beter gezegd: minder veeleisende gebruiker. Wij probeerden hem uit en geven onze kritische mening!

Instapmodel

Zoals duidelijk is te zien aan de prijs: de Samsung M11 is een smartphone op instapniveau. Dat wil echter niet zeggen dat instappers geen wensen of eisen hebben. Het is in dit geval ook logisch dat we met een schuin oog kijken naar de iets grotere broers van de M11, de M21 (229 euro) en de M31(279 euro). Toegegeven, ze zijn wat duurder, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld het beeldscherm (Full-HD+ AMOLED bij de M21 en de M31, lcd bij de M11) zie je al dat er flinke stappen zijn gemaakt om dit budgetmodel op de markt te brengen. Het scherm is wel 6,4-inch groot, maar heeft een HD+ resolutie (720X1560 pixels). De kijkhoek is prima en de kleuren zijn ook in orde.

Ontwerp

De M11 ziet er prima uit. De achterkant is van kunststof (maar die stop je toch meestal in een hoesje) en hij is heerlijk lichtgewicht. De gebogen randen zorgen voor een goede grip. De vingerafdruksensor vind je op de achterkant en is goed bereikbaar. De telefoon beschikt ook over gezichtherkenning, maar daarvoor moet het licht wel goed zijn. De selfiecamera is namelijk niet de allerbeste, waardoor je in situaties met matig licht geen goede resultaten bereikt. Ook niet voor het unlocken van je telefoon. De M11 is beschikbaar in het zwart en metallic blauw, en is voor de rest heel neutraal vormgegeven. Prettig is de aanwezigheid van een 3,5mm koptelefoonaansluiting en een USB-C oplaadpoort.

Prestaties

Als kloppend hart beschikt deze smartphone over een Octa-core Qualcomm Snapdragon 450 SoC (14nm). Je zou zeggen dat dit genoeg power oplevert, maar echt tot zijn recht komt hij niet. Misschien is dat door de 3 GB RAM werkgeheugen? Of door het feit dat de processor toch al een jaartje of wat oud is? Voor opslag van apps, muziek en foto’s heb je 32 GB ter beschikking, die je met een micro-SD kaartje kunt uitbreiden met 512GB. De prestaties van de smartphone behouden hem echter voor wat rustigere taken, zoals mailen, chatten en surfen. Verwacht hier geen zware apps of games op te spelen, dat gaat niet goed komen. Gelukkig zijn er tal van games die niet zo zwaar zijn, waaronder PUBG Lite en zelfs Call of Duty Mobile presteerde prima. Een groot deel van het vermogen lijkt hierbij op te gaan aan de prestaties van de game, waardoor hij niet meer zo responsief reageert op aanrakingen.

Camera

Nu we verder gaan met de camera’s, zul je ook daar wat moeten inschikken. Zo beschikt de Galaxy M11 over een drievoudige camera aan de achterkant: een 13 megapixel primaire lens, een 5 megapixel ultragroothoeklens en een 2 megapixel dieptesensor. In omgevingen met voldoende licht presteren de camera’s gewoon goed. Je zult geen enkel moment tegen beperkingen aanlopen, hoewel de kleuren misschien wat flets ogen (maar dat is snel aan te passen in de nabewerking). Ze missen echter wat in levendigheid, en dat is erg jammer. In situaties met matig licht gaat de kwaliteit snel achteruit. Er is flink wat ruis te zien en donkere partijen lopen dicht. De groothoeklens geeft een breed beeld, maar vertoont helaas ook de nodige vervormingen. Een automatische lenscorrectie is bij dit soort lenzen geen overbodige luxe!

Accuduur

Het positieve aan de Samsung M11 is de accuduur. Gebruik je jouw smartphone vooral om berichtjes te sturen, je mail te checken en bijvoorbeeld je Google assistent aan te sturen om de verlichting of de verwarming in te stellen? Of om op Spotify muziek te luisteren? Dan heb je aan dit model eigenlijk genoeg. De 5000 mAh accu doet namelijk bijzonder goed dienst, hij houdt het met een redelijk intensief gebruik anderhalve dag vol. En gebruik je jouw telefoon nog minder? Dan kun je er nog langer mee doen! In ruim 2 uur opladen met de meegeleverde 15W oplader is de accu weer helemaal vol.

Ga direct naar Samsung M11 smartphone op BOL.com.


Recensie over Samsung M11 Smartphone

De Samsung M11 is echt bedoeld voor als instapmodel smartphone en moet je dan ook als zodanig zien. Hij is goed ontworpen en lichtgewicht. De telefoon ligt bovendien goed in de hand. Het scherm is acceptabel, de prestaties minder geschikt voor zwaardere apps, de camera’s ongeschikt voor regelmatig gebruik. Toch zullen er genoeg mensen zijn die hun smartphone voor niets van dit alles gebruiken. Dankzij de indrukwekkende accu gaat de smartphone met gemak een dag of twee mee bij matig gebruik. In die tussentijd kun je smart home apparaten bedienen, muziek luisteren of een luisterboek opzetten. Ideaal! Toch heb je voor een klein bedrag meer de M21, die qua specificaties heel wat meer in huis belooft te hebben.

Score: 6


Informatie

Samsung M11 smartphone, Samsung
Meer weten?
Prijs: 159 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.