logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung Galaxy Z Fold 5


Als je denkt aan opvouwbare smartphones, denk je waarschijnlijk al snel aan de smartphones die je in de lengte dubbelklapt, zoals de Samsung Galaxy Z Flip5. Maar wist je dat je ook opvouwbare modellen hebt die je in de breedte dubbelvouwt, zodat je een soort tablet krijgt? Vanaf nu zul je daarbij denken aan de Samsung Galaxy Z Fold 5!

Volwaardige PC

Gezien de rekenkracht van de Samsung Galaxy Z Fold 5 (hij maakt gebruik van de Snapdragon Gen 2 processor) claimt Samsung terecht dat dit model een vervanger zou kunnen worden voor je PC, tablet én smartphone. In broekzakformaat (nou ja – als je niet in een te skinny jeans rondloopt). Daarmee is dit wel het meest veelzijdige Android-apparaat dat je kunt kopen.

Beter scharnier

Met de Samsung Galaxy Z Fold 5 laat Samsung zien dat het blijft ontwikkelen aan dit opvouwbare concept. De toestellen worden alsmaar beter en degelijker. Zo zijn er fijne sprongen gemaakt voor de scharnierpunten, die soepeler draaien en geen opening meer laten zien als ze zijn ingeklapt. Dat is duurzamer én schoner. Daarbij is het toestel wat dunner en lichter dan zijn voorganger, wat natuurlijk altijd is meegenomen. zeker omdat hij door het dubbele scherm wat dikker is dan een normale smartphone.

Drie schermen

Vergis je niet: de Samsung Galaxy Fold 5 beschikt uiteindelijk ook over drie schermen. Het scherm op de buitenkant heeft een diameter van 6,2 inch. Het is wat smal (er moet immers ruimte zijn voor het scharnier en de extra techniek), maar het binnenste scherm heeft een diameter van 7,6 inch. Dat is een mooi vierkant formaat, waardoor je een tablet-achtige ervaring krijgt. Een beetje als de iPad mini, om maar even een willekeurige concurrent te noemen 😉 Beide schermen zijn helder en een feestje om naar te kijken. Houd wel rekening met het feit dat het binnenste scherm kwetsbaarder is dan het gemiddelde geharde smartphonescherm. Het zal eerder krassen! Je kunt het buitenste scherm aanpassen naar wens, met widgets, always-on informatie en een eigen bureaublad.

Specificaties Samsung Galaxy Z Fold5

Hoofdscherm: 7,6 inch QXGA+ 120 Hz Amoled flexibel display
Omslagscherm: 6,2 inch HD+ 120 Hz Amoled
Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
RAM: 12 GB RAM
Opslag: 256, 512 GB of 1 TB
Besturingssysteem: Samsung One UI 5.1 gebaseerd op Android 13
Camera: 50 MP breed, 12 MP ultrabreed, 10 MP 3x telefoto; 10 MP en 4 MP selfiecamera’s
Connectiviteit: 5G, dual sim, esim, USB-C, wifi 6E, NFC, Bluetooth 5.3, GNSS
Waterbestendigheid: IPX8 (1,5 meter gedurende 30 minuten)
Afmetingen opgevouwen: 154,9 x 67,1 x 13,4 mm
Afmetingen uitgevouwen: 154,9 x 129,9 x 6,1 mm
Gewicht: 253 g

USB-C

Voor een extra stukje veelzijdigheid kijken we naar de USB-C-poort van de Samsung Galaxy Z Fold 5, Hiermee laad je de smartphone niet alleen op, maar kun je ook gegevens overzetten naar je computer… of nog belangrijker: daarmee kun je hem aansluiten op andere randapparatuur of zelfs een monitor (al dan niet via een docking station). Voor het opladen kun je gebruikmaken van de 25W snellaadfunctie. Door je smartphone aan te sluiten op een monitor (en te koppelen met een extern toetsenbord) verander je jouw smartphone in een heus werkstation en kan het dus daadwerkelijk je laptop vervangen. Houd wel rekening met het feit dat je gebruik moet maken van andere apps, die vaak minder uitgebreid zijn dan op een Windows of MacOS computersysteem.

Samsung One UI

Net als de Samsung Galaxy Z Flip 5 heeft ook de Fold 5 een eigen skin, die je optimaal gebruik laat maken van het opklapbare beeldscherm. Met Samsungs One UI 5.1, gebaseerd op Android 13, kun je drie apps tegelijk op een gesplitst scherm uitvoeren, plus zwevende vensters erboven als je dat wilt, wat een reeks aan multitasking-mogelijkheden biedt. Ook geeft het opties voor wanneer je het toestel in L-vorm gebruikt. Zo kun je het onderste scherm gebruiken als mediabediening of als touchpad, afhankelijk van de gebruikte app. Volledig uitgeklapt kun je onderin het scherm een taakbalk tonen, waarin je meerdere apps kunt wegschuiven. Voor een praktische bediening kun je gebruikmaken van de S Pen-stylus van Samsung (die niet wordt meegeleverd). De software heeft overigens wel zijn beperkingen. Sommige apps verwachten namelijk een bepaalde beeldverhouding en laten ofwel zwarte balken zien aan de zijkant, of verwachten dat je het toestel in landschapsmodus uitvoert.

Camera

De Fold 5 beschikt over vijf camera’s, die in essentie hetzelfde zijn als zijn voorganger. Zo beschikt hij over drie goede camera’s (groothoek, normaal en een 3x telezoom) op de achterzijde, een standaard selfiecamera in het buitenscherm en 4MP camera verborgen onder het klapscherm, een fijne optie voor videogesprekken. De beeldkwaliteit van deze camera’s is beter dan die van de Flip 5 en kunnen zich zeker meten met de resultaten van de Samsung S23.


Ga direct naar Samsung Galaxy Z Fold 5 op BOL.com.

Recensie over Samsung Galaxy Z Fold 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een dure krachtpatser met ontzettend veel mogelijkheden. Het vouwscherm is een fantastische gimmick die je heel wat gebruiksmogelijkheden biedt. Dankzij de rekenkracht denken we dat het echt een werkpaard is die je computer/laptop en tablet kan vervangen, mits je vooruit kunt met de beschikbare apps voor Android. De One UI biedt toffe features voor het klapscherm. De camera’s zijn dik in orde en het feit dat je met de S Pen kunt werken schept nog meer opties. Het hoofdscherm is wat smal en daardoor wat lastig te bedienen (vooral het toetsenbord is daardoor krapper), maar de tabletmodus maakt alles weer goed.

Score: 8


Informatie

Samsung Galaxy Z Fold 5
Adviesprijs: 1899 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.