logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung Galaxy S23 Ultra

Je hebt smartphones en je hebt Smartphones. De Samsung Galaxy S-series behoren al sinds jaar een dag tot de crème de la crème van de vlaggenschepen, met de Ultra-modellen bovenaan. Het was dus zeker geen straf om deze smartphone uit te proberen, maar de vraag blijft: is hij zijn prijskaartje van 1399 euro waard?

Persoonlijke keuze

Of de Samsung Galaxy S23 Ultra zijn geld waard is? Dat is natuurlijk een heel persoonlijke vraag. En ook hoe lang je wilt wachten. Waar februari 2023 de adviesprijs van 1399 nog actief was, koop je nu (juni 2023) het toestel al voor 1050 euro. Het is nog altijd een hoop geld, waar je een nieuwe televisie, een heel aftandse auto of zelfs een leuke inrichting voor je mancave kunt kopen. Bedenk echter ook dat je eigenlijk geen betere smartphone zult vinden, met (spoiler alert) ongeëvenaarde fotografieprestaties, een uitgekiend Galaxy-ecosysteem en een smartphone die (theoretisch gezien) je laptop zou kunnen vervangen.

Vormgeving

Kijk je naar de Samsung Galaxy S23 Ultra, dan zie je een strak, modern en ook wel subtiel apparaat. Iedereen kan met dit model rondlopen, jong en oud, man of vrouw. Onderop vond je de USB-C aansluiting voor de stroomadapter, een speaker, de simkaartlade en de houder voor de Galaxy S Pen (!). Bovenop vind je enkel een microfoontje en rechts vind je de aan/uitknop en de volumeknoppen. De achterkant is voorzien van een imposante 5 lenzen, maar daarover dadelijk meer. De metalen behuizing is fraai afgerond en ligt uitgebalanceerd in de hand, ondanks het gewicht van 234 gram. Dat gewicht wordt deels bepaald door zijn afmetingen. Het kraakhelderescherm OLED-scherm heeft een diameter van 6,8 inch en een resolutie van 1440 x 3088 pixels en een variabele 1-120Hz verversingssnelheid. De helderheid is standaard maximaal 450 nits, maar kan opgehoogd worden naar 750 nits en zelfs tijdelijk naar een imposante 1750 nits. Dankzij het Gorilla Glass Victus 2-glas is het bijna volledig krasvrij. Ook het scherm is overigens afgerond – een element waar je van moet houden (en misschien even aan moet wennen).

Specificaties

Zoals in vrijwel alle vlaggenschip-smartphones zien we in de Samsung Galaxy S23 Ultra de bekende Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chip. Deze is door Qualcomm speciaal voor de S23 Ultra getuned voor iets betere prestaties. Daarmee is de kloksnelheid een krappe 5% hoger. Die extra snelheid vraagt overigens meer van de processor, waardoor hij eerder oververhit zal raken en zijn prestaties zal inperken.

Het basismodel heeft 8GB werkgeheugen en 256GB opslag. Deze kun je upgraden naar maximaal 12GB aan werkgeheugen en 1TB opslag, maar dan ben je 500 euro meer kwijt.

De accu bedraagt 5000 mAh en is meer dan genoeg voor een dag actief in de weer met je smartphone. De snellaadfunctie blijft achter bij zijn concurrenten: deze is maximaal 45W en 15W bij draadloos opladen.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S23 Ultra minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 1 februari 2023 met Android 13.

Camera

Zoals gezegd heeft de S23 Ultra heel wat camera’s aan boord. De meest opvallende is de 200 megapixel hoofdcamera, maar er is ook een 12 megapixel 13mm f1.7 groothoekcamera met beeldstabilisatie, een 3x optische zoomlens met f2.4 en een 10x optische zoomlens met f4.9. Dankzij deze fysieke zoomlenzen hoeft er niet gesleuteld te worden aan de beeldinformatie, waardoor je echte pixels op de foto krijgt. Een heel prettige functie! Beide zoomlenzen hebben beeldstabilisatie en vanuit deze objectieven kun je softwarematig inzoomen tot 30x en zelfs 100x, waarbij de beeldinformatie zichtbaar verloren gaat. De selfiecamera heeft een resolutie van 12 megapixel.

Hoofdcamera

Er zitten heel wat camera-innovaties in deze smartphone verwerkt, deels mogelijk gemaakt door de nieuwe processor, die een mooie impact heeft op de GPU. Zo beschikt deze camera over een imposante 200 megapixelcamera. Dat is bijna een verdubbeling in megapixels, vergeleken met de Samsung S22 Ultra. Dat resolutieverhaal zegt lang niet altijd iets positiefs over de prestaties van de camera, maar Samsung weet hier goed mee om te gaan en bundelt zestien pixels in één pixel om een 12,5 megapixelfoto af te leveren. Daardoor is het dynamisch bereik een stuk groter en wordt de ruis tijdens het fotograferen in matig licht geweldig goed onder controle gehouden. Waar de meeste smartphones de kleuren een beetje naar elkaar toetrekken, laat de S23 Ultra donkere partijen zien waar het donker moet zijn en kan het ook de hooglichten mooi in toom houden. Dat levert contrastrijke en heldere foto’s op, vrijwel zonder merkbare ruispixels. Nooit doen dus, digitaal zoomen!

Extra fotofuncties

Naast een indrukwekkende prestatie bij matig licht (of zelfs ’s nachts) weet de Samsung S23 Ultra meer te leveren. Zo is er een extra pittige beeldstabilisatie aanwezig, waardoor foto’s minder snel mislukken (zolang je onderwerp maar stil staat, tenminste). De zoomfunctie maakt dankbaar gebruik van de rekenkracht van de processor en de nieuwste AI-technieken. Waar veel smartphones gewoon een uitsnede maken van een foto, gaat Samsung aan de slag met de beschikbare beeldinformatie en probeert de hiaten in te vullen. Zo wordt er voorkomen dat er pixelige foto’s worden gemaakt, maar onthoud wel dat er wat gegevens voor je worden ingevuld. Een goed voorbeeld hiervan is de maanfilter, die actief wordt bij 100x zoom om de maan kunstmatig voor je te pimpen.

Samsung Galaxy ecosysteem

Heb je meerdere Samsung-producten? Dan kun je ze laten samenwerken! De Galaxy-producten vormen namelijk een uniek ecosysteem. Zo kun je de smartphones, tablets en laptops met elkaar laten communiceren en koppelen met je Galaxy Bods of je Galaxy Watch. Als je apparaten op hetzelfde netwerk zitten, deel je makkelijk je scherm of bestanden tussen je verschillende apparaten. Voor verschillende apparaten heb je verschillende apps. Met de Galaxy Wearables app stel je via je smartphone je Galaxy Buds of Watch in, en met de Samsung SmartThings app breid je jouw hub uit naar een TV of een slimme lamp. Met de Samsung Flow app ontvang je meldingen van je smartphone ook op je laptop en wissel je bestanden uit.


Ga direct naar Samsung Galaxy S23 Ultra op BOL.com.

Recensie over Samsung Galaxy S23 Ultra

CooleSuggesties topper

Waar je bij middenklasse smartphones (en zelfs sommige vlaggenschepen) concessies moet doen op bepaalde vlakken, durven we rustig te zeggen dat de Samsung Galaxy S23 Ultra geweldig scoort op alle fronten. Het scherm is subliem, de S Pen is een fijne toevoeging en de camera’s zullen je geen moment teleurstellen (tenzij je digitaal gaat zoomen 😉 ). De prestaties van de processor zijn meer dan genoeg voor talloze zware toepassingen tegelijk, het toestel ziet er goed doordacht uit en zorgt voor een heerlijke beleving. Het enige minpunt? De snellader van ‘slechts’ 45W.

Score: 9


Informatie

Samsung Galaxy S23 Ultra
Adviesprijs: 1050 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.