Als het gaat om Android smartphones, heeft Samsung met zijn Galaxy S-reeks een heel goede reputatie opgebouwd. Dit is zo’n beetje de duurste serie van Samsung, maar zetten dan ook meteen de standaard voor het volledige vlaggenschepen-segment. Wij mochten de Samsung Galaxy S22 uitproberen. Wil je een stapje hoger, dan kom je bij de Samsung Galaxy S22 Plus uit. Daarboven staat weer de Samsung Galaxy S22 Ultra, die een flinke knipoog kreeg naar de inmiddels opgeheven Galaxy Note-lijn en bijna een compleet andere smartphone is. Maar goed. Wij hebben hier de ‘standaard’ S22 voor ons liggen!
Vormgeving
De Galaxy S22 valt op door zijn compacte formaat. De Samsung Galaxy S22 is 146 x 70,6 x 7,6 millimeter groot en weegt 168 gram. Waar de meeste smartphones alsmaar groter worden, durft Samsung het aan om te komen met een 6,1-inch toestel. Wil je wat groter? Dan kun je uitwijken naar de S22 plus, die een scherm heeft van 6,6 inch in diameter. Het scherm van de Galaxy S22 laat precies zien hoe het moet – en dat Samsung wel raad weet met AMOLED-schermen. Het scherm heeft een resolutie van 2.340 x 1.080 pixels en is kristalhelder en kleurrijk, waar je ook bent. De adaptieve verversinggsnelheid van 10Hz tot 120Hz zorgt voor soepel scrollen en een vloeiende weergave van games en films. De achterkant van het toestel is voorzien van Gorilla Glass Victus Plus, wat het zijn welverdiende premium uitstraling geeft. Hij is mooi afgerond vormgegeven, waardoor hij lekker in de hand ligt. Dankzij de IP68-certificering kan hij tegen een stofje en een spatje. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Forest Green, Phantom Black, Phantom White en Pink Gold.
Op de achterkant vind je de drie camera’s. Rechts vind je de aan/uitknop en de volumeknoppen. Bovenop zie je de microfoon zitten. Onderop vind je de USB-C aansluiting, een simkaart-slot en een microfoonpoort. Aan de onderkant zie je ook een enkele speaker, een tweede speaker zit heel subtiel weggewerkt in de bovenkant van het toestel.
Specificaties Galaxy S22
De Samsung Galaxy S22 draait op een Exynos 2100-chipset, welke wordt bijgestaan door 8GB RAM en 128GB of 256GB opslag. Dat interne geheugen is niet uitbreidbaar, en dat is jammer. De S22 draait op Android 12 met de Samsungs One UI 4.1 skin. Samsung belooft dat je vier jaar ondersteuning krijgt voor updates, wat inhoud dat je kunt doorgroeien naar Android 16. De batterij van de Galaxy S22 heeft een vermogen van 3700mAh. Ook dat is minder dan veel concurrenten, maar genoeg voor een normale dag gebruik. Ben je een intensieve gebruiker, dan zul je misschien wat eerder een oplaadpunt moeten zoeken. Opladen zelf duurt een uur, dankzij de 25W snellaadfunctie. Ook dat is minder dan de meeste concurrenten binnen dit segment.
Camera
De Samsung Galaxy S22 beschikt over drie lenzen aan de achterzijde, maar de sensoren zijn niet allemaal gelijk. De 12MP-groothoekcamera (f/2.2) is bijna dezelfe als die van de S21, maar de 50MP-hoofdcamera (f/1.8) en 10MP-telefotocamera (f/2.3) zijn nieuw. De laatste camera heeft veel minder pixels dan de 64MP-sensor van de S21, maar de S21 gebruikt hybride zoom, wat een mix is van digitale en optische zoom. De S22 heeft de zoom vastgezet op 3x, wat in de praktijk ongeveer hetzelfde oplevert qua resolutie en kwaliteit. Aan de voorzijde zit een 10MP-frontcamera, welke ongewijzigd lijkt te zijn ten opzichte van zijn voorganger.
Als je kijkt naar de megapixels, lijkt het allemaal niet heel indrukwekkend. En daar heb je deels gelijk in: er zijn toestellen die strooien met de megapixels. Onthoud echter dat je voor de 50-megapixelfunctie een speciale modus moet activeren, die je in de praktijk dus nauwelijks zult gebruiken. En Samsung weet wat hij doet: iedere camera presteert meer dan goed, welke functie je ook activeert. De kleuren zijn misschien een tikje aan de intense kant, maar niet op een hinderlijke manier. De portretfunctie is best uitgebreid, waarbij je zelf kunt bepalen (ook achteraf) hoe sterk je de vervaging wil inzetten. Wil je volledige controle? Dan heb je vanuit de standaard app de beschikking over de Pro-modus. Daar stel je alles in zoals je op een spiegelreflexcamera zou doen, van witbalans tot sluitertijd! Filmen kan overigens in 8K, hoewel de opnames daar wat kunnen haperen. In 4K kun je probleemloos opnemen.
Ga direct naar Samsung Galaxy S22 op BOL.com.
Recensie over Samsung Galaxy S22
De Samsung Galaxy S22 is eigenlijk een instapmodel premium smartphone. Het heeft alles aan boord om heel wat jaren mee te kunnen. Het is een krachtig toestel, dat een fijne ervaring belooft. Dankzij Samsungs updategarantie ben je vier jaar lang verzekerd van updates. De camera is goed, de bouwkwaliteit buitengewoon fraai. Van deze aankoop zul je geen spijt krijgen. Wil je een betere camera? Dan kom je bij de S22 Ultra uit. Voor een groter toestel kun je de terecht bij de iets duurdere S22 Plus.
Score: 9
Informatie
Samsung Galaxy S22Adviesprijs: 849 euro.
Op zoek naar coole gadgets?