logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung Galaxy S21


De nieuwe smartphonegeneratie van Samsung bestaat uit de drie modellen: de Samsung Galaxy S21 5G, Galaxy S21 Plus 5G en de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. De Galaxy S21 5G hoeft zich niet te schamen voor zijn grotere broers en zussen: de Plus-versie heeft praktisch dezelfde kenmerken als het standaardmodel, maar is simpelweg iets groter. De Ultra pakt daarentegen uit met wat extra functies en fotografiemogelijkheden. De standaard Galaxy S21 5G is qua formaat perfect om in de hand te hebben liggen – en is bovendien een stuk goedkoper dan de grotere modellen. Wel moet ik bekennen dat het model er wat vrouwelijk uitziet.

Beeldscherm en afmeting

Het 6,2 inch oled-display van de Samsung Galaxy S21 is plat en heeft geen gebogen randen. Daarmee steekt het model af van een flink aantal concurrenten, die nog altijd veel tijd en moeite steken in een afgerond beeldscherm. Het scherm heeft een resolutie van 2400 x 1080 pixels en is daarmee erg scherp. Opvallend is ook de rijke kleurweergave, dat op papier maar liefst 146 procent van de standaard RGB-kleurruimte zou laten zien. Knappe jongen die dat in de praktijk kan toetsen, maar dankzij de oled is de kleurechtheid om door een ringetje te halen, evenals het contrast en de helderheid. HDR10 + is dan ook geen probleem voor de Galaxy S21. Een droomtoestel voor filmliefhebbers! Voor gamers: de refreshrate is instelbaar op 60 of 120 Hz. Indien mogelijk verlaagt het toestel deze verversingsnelheid naar 48Hz of zelfs 10Hz, waarmee de nodige energie wordt bespaard.

Specificaties

Het lijkt erop dat Samsung belangrijke keuzes aan het maken is. Zo valt op dat er geen SD-kaartsleuf meer aanwezig is. Je zult het moeten doen met het ingebouwde geheugen. Dat is voor het gros van de gebruikers – laten we eerlijk zijn – toch al meer dan genoeg. Twijfel je? Ga dan voor het model met 256GB opslag voor de kleine meerprijs. Het model is volgens IP68 afgedicht tegen water, stof en ander vuil. Draadloos kun je verbinden middels Bluetooth 5.2, een koppeling is met NFC zo tot stand gebracht. Daarmee kun je bovendien betalen met Google Pay of Samsung Pay. Het opladen gaat via een USB-C 3.1 aansluiting. Naast een vingerafdruksensor beschikt de S21 ook over een heel snelle gezichtsherkenning.

Ingebouwde camera’s

De cameramodules van smartphones worden steeds groter en prominenter. Het is een stoere keuze van Samsung om dan ook de visuele nadruk te leggen op deze module. Hij steekt prominent naar voren, verpakt in een polycarbonaat versteviging. Op papier is het iets minder “premium” dan de S21 Plus en de S21 Ultra, maar ikzelf vond het niet inderlijk. Het voelt licht en degelijk aan, dat is het belangrijkst.

Drie lenzen

De camera van de Samsung Galaxy S21 5G is hetzelfde als die van het de Samsung Galaxy S21 Plus. Samsung gebruikt een hoofdcamera met 12 megapixels en een helder diafragma van f1.8. Er is ook een 64 megapixel telezoom, die drie keer zo groot is als de hoofdcamera, zodat je foto’s vol detail krijgt. Het diafragma van f/2.0 is lichtsterk genoeg en de zoomlens beschikt bovendien over een beeldstabilisator. Daarnaast heb je een 12 megapixel ultragroothoeklens met een diafragma van f/2.2. De 10 megapixel selfiecamera is prima. Bij daglicht zijn de foto’s goed en gedetailleerd, maar bij schemering gaan sommige details verloren. Ondanks dat zijn de foto’s absoluut nog bruikbaar.

Prestaties

Voor het dagelijks gebruik vallen de sterke prestaties op. De Galaxy S21 5G gebruikt Samsung’s Exynos 2100 system-on-chip – met 8 GB RAM werkgeheugen. Apps draaien geweldig soepel en ook het downloaden en van bestanden waarna ze geopend worden, verliep erg soepel. Ook op grafisch gebied hebben we niets te klagen: games lopen vloeiend, beeldbewerkingen worden snel uitgevoerd. Als je kijkt naar de levensduur van de batterij, gooit de Galaxy S21 niet bepaald hoge ogen. Je hebt genoeg power in huis om een dag vooruit te kunnen, maar hier zijn betere modellen verkrijgbaar. De batterij is volledig opgeladen in minder dan 100 minuten. Dankzij de snellaadfunctie kun je na 30 minuten al vooruit met een halfvolle accu. Die stroomadapter zul je zelf moeten kopen, je krijgt er geen meegeleverd. Jammer, want je hebt het meest profijt met een goede snellader. Natuurlijk kun je een compatible Qi-lader gebruiken.


Ga direct naar Samsung Galaxy S21 op BOL.com.

Recensie over Samsung Galaxy S21

Deze Samsung Galaxy S21 smartphone is echt een geweldige smartphone in alle klassen, hoewel hij nergens echt aan de top staat. Zoek je echter een compact allrounder, dan zullen we dit model zeker aanraden. Hij maakt geslaagde foto’s, levert goede prestaties bij het multitasken en de accu volstaat voor een dag gebruik. Het model doet wat vrouwelijk en zacht aan, sommigen zullen vallen over de kunststof behuizing. Of dat terecht is? Tja, het voelt wat minder premium aan wellicht, maar qua duurzaamheid zal het niet voor elkaar onderdoen.

Score: 8


Informatie

Samsung Galaxy S21
Adviesprijs: 855 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.