logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung Galaxy Book3 Pro 360

De Samsung Galaxy Book3 Pro 360 is in de basis een bijzondere laptop. Allereerst gaat het tegen de trend in en beschikt het over een beeldscherm van een imposante 16 inch. Daarnaast is het een zogeheten 2-in-1 laptop: je kunt het scherm helemaal rondkantelen, zodat je hem als een tablet kunt gebruiken. Dat klinkt superhandig, maar is het dat ook? Wij mochten hem een tijdje uitproberen en geven onze mening!

Tablet of laptop?

Laten we met het 360-concept beginnen. Het unieke element van deze laptop maken hem namelijk niet voor iedereen geschikt (of beter gezegd: niet iedereen heeft die functie nodig). Want zoek je een specifieke laptop, dan kun je prima zonder het kantelbare scherm, waarmee je de laptop omtovert tot een laptop. Het touchscreen is natuurlijk erg prettig, maar meer standaard laptops beschikken daar over. Het kantelbare scherm zal waarschijnlijk eerder een aantrekkingskracht hebben voor illustratoren en beeldbewerkers, die zo de laptop vlak op een tafel of bureau kunnen leggen, zonder gehinderd te worden door het toetsenbord. Dat je hem als een tent omhoog kunt zetten om te kunnen streamen is grappig, maar biedt in mijn ogen weinig toegevoegde waarde. Bedenk dat dus goed, want er is ook een Galaxy Book3 Pro zónder de 360 functie… en daarmee bespaar je een paar honderd euro. Een nadeel van deze laotop in tabletmodus is dat je hem op zijn toetsenbord weglegt: en dat schuift behoorlijk heen en weer!

Vormgeving

De metalen behuizing van de Samsung Galaxy Book3 Pro 360 ziet er modern en strak uit. Ondanks het forse 16-inch WQXGA AMOLED beeldscherm (met een resolutie van 2880 x 1800 pixels en een 120 Hz verversingssnelheid) ziet hij er helemaal niet lijvig of zwaar uit. Het scherm is helder en scherp: helder genoeg om mee te werken in het volle daglicht (zelfs met invallend licht) en scherp genoeg om het te gebruiken als een goed en degelijk tekentablet. Rechtsachter vind je 2x een USB-C / Thunderbolt 4 aansluiting en een HDMI poort, rechts vind je een USB-A, een Micro-SD kaartlezer en een 3,5mm audiopoort. Op de achterkant en de onderkant vind je een ventilatierooster. Op de onderkant vind je vier rubber voetjes, waardoor je laptop netjes een stukje van de tafel zit en zijn warmte goed weg kan. Klap je de laptop open, dan vallen het full-size toetsenbord (ja, mét een numeriek deel!) en het enorme touchpad meteen op. Door het grote touchpad zit het toetsenbord vrij hoog in de laptop verwerkt, wat ik niet prettig vond. De combinatie van het grote touchpad, het aanraakscherm en de meegeleverde S Pen Stylus was een gouden combinatie: je zult geen enkel moment verlegen zitten om een muis!

Topprestaties

Samsung doet zijn naam overigens eer aan als je kijkt naar de bouwkwaliteit en de specificaties. De slanke aluminium behuizing ziet er uit om door een ringetje te halen. De scharnieren voelen degelijk en solide aan, het toetsenbord typt alsof je er heel wat boeken mee kunt schrijven. Onder de motorkap vind je de nieuwste generatie Intel Core i7&-1360P processor en 16 GB DDR5 werkgeheugen. Een grafische processor zit in die chip ingebakken en Samsung gebruikt daarom geen externe GPU… wat eigenlijk wel vreemd is, als ze zich deels richten op de grafische sector. Je kunt kiezen uit 512GB ot 1TB SSD opslag. Minpunt is de accu: deze gaat slechts een uur of 6 mee, wat niet genoeg is voor een volledige werkdag. Een keerzijde van het grote scherm en de krachtige processor! De speakers, die heel subtiel zitten verwerkt achter de metalen behuizing, leveren een geweldig geluid. Hoewel het afspelen van media behoorlijk wat vraagt van je accu, biedt deze laptop een innemende media-ervaring.

Slimme functies

Dat de Samsung Galaxy Book3 360 bedoeld is om mee te werken, mag duidelijk zijn. Zo zitten er heel wat praktische functies ingebakken. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch schakelen van functies, zodra je de S Pen erbij pakt. Zo schakelt de laptop in Word automatisch naar het tabblad Tekenen, om maar een voorbeeldje te noemen. Natuurlijk is er ook de integratie met de Samsung Galaxy ecosysteem, zodat je met Quick Share gegevens vanaf je telefoon en andere Samsung-apparaten naadloos naar elkaar kunt overzetten en gebruiken. Maak je foto’s met je Samsung Galaxy S23 camera, dan kun je ze direct gebruiken op je laptop. Ook kun je het scherm van je telefoon spiegelen op je laptop, zodat je een perfect scherm hebt voor bijvoorbeeld het maken van foto’s. Je kunt zelfs een Samsung Tablet gebruiken als tweede scherm! Let wel: deze Samsung software vraagt het nodige van de beschikbare systeembronnen en is daarmee vooral interessant als je in een Samsung-bubbel werkt.


Ga direct naar Samsung Galaxy Book3 Pro 360 op BOL.com.

Recensie over Samsung Galaxy Book3 Pro 360

De Samsung Galaxy Book3 Pro 360 is een indrukwekkende laptop met zijn grote touchscreen als grote koop-argument. Het scherm is perfect voor het bekijken van media en een dag lang werken, waarbij je dankzij het touchscreen, de grote touchpad en de meegeleverde S Pen nauwelijks zult denken aan een muis. Het 2-in-1 concept is goed doorgevoerd, maar heeft een selectieve doelgroep. Het nadeel is ook dat het toetsenbord ineens de onderkant wordt, waardoor je ’tablet’
over het bureau schuift. Het Samsung Ecosysteem werkt goed en prettig, wat vooral praktisch is als je andere nieuwe Samsung-producten gebruikt. Minpunt is de zeer beperkte accuduur, vooral als je media streamt of grafische applicaties gebruikt.

Score: 8


Informatie

Samsung Galaxy Book3 Pro 360
Adviesprijs: 2299 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.