logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Samenzweringen, John Michael Greer

Het boek samenzweringen is een bonte verzameling sektes, geheime genootschappen en cultussen, zoals die zich door de eeuwen heen hebben gemanifesteerd (en vrijwel allemaal weer zijn omgekukeld… of toch niet?). Het is bijzonder om te zien hoe bepaalde groeperingen zijn ontstaan uit alledaagse praktijken, terwijl andere genootschappen wel heel bijzondere en unieke gedachtegoeden hadden.

Niet zo geheime genootschappen

De samenzweringen zelf zijn overigens niet zo nadrukkelijk aanwezig, evenals het fenomeen ‘geheime’ genootschappen. Sterker nog: er waren maar weinig groeperingen waar ik nog nooit van had gehoord, en dat terwijl ik me er toch niet zo heel erg in verdiept heb. Per genootschap zijn er twee pagina’s gereserveerd in dit boek, eentje voor een afbeelding (die jammer genoeg niet altijd even scherp zijn) en eentje met tekst en uitleg over de cultus; waar ze zich mee bezigden bijvoorbeeld, en wat hun bestaansrecht was. Het is interessant om te lezen hoe bepaalde groeperingen zijn ontstaan en hoe ze zijn gegroeid, waarin ze van elkaar verschillen en wat ze nu eigenlijk uniek maken.

Door de eeuwen heen

Samenzweringen neemt je mee vanaf de hoogtijdagen van de middeleeuwen, waarbij je te maken krijgt met religieuze groeperingen als te Tempeliers en de kruisvaarders, de illuminati en de vrijmetselaars. In onze latere hoofdstukken lees je over bijvoorbeeld de KKK en de Duitse invasies, Opus Dei, de Capone clan en nog veel meer.

Ga direct naar Samenzweringen op BOL.com.


Recensie over Samenzweringen

Samenzweringen doet zijn naam niet echt eer aan: het draait in dit boek vooral om genootschappen en cultussen, soms ook over de gevolgen van deze groeperingen en eventuele complotten die ze smeedden, maar eigenlijk zijn die elementen te verwaarlozen. Is dat jammer? Nou ja, wel een beetje, maar het is en blijft een interessant boek om te lezen. De informatie is kort en bondig, met weetjes die vast ook nieuw voor je zijn. De afbeeldingen zijn authentiek en geven het boek een geloofwaardig karakter. Jammer dat de resolutie niet altijd even goed is van de afbeeldingen.

Score: 8


Informatie

Samenzweringen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Librero, 212 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789463593113. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.