logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Salade Freak, Jess Damuck


Het is altijd moeilijk om iedere dag weer iets origineels op tafel te zetten. Meestal wisselen we door de week af met pasta, rijst, soep en ‘iets met aardappels’, maar dan ben je er natuurlijk nog lang niet. Salades zijn daarom een terugkerend onderdeel: soms als bijgerecht, maar ook maaltijdsalades komen regelmatig op tafel. Dat je alle kanten op kunt met een salade was ons dus wel duidelijk, maar Jess Damuck is een echte salade freak!

Mindful koken

Zoals je in de inleiding van dit kookboek kunt zien, is Jess Damuck een groot voorstander van een stukje mindfulness in ieders leven, en in haar geval vooral in de keuken. Kijken naar je eten voor je het maakt, het met liefde en aandacht behandelen en iedere hap ervaren om alle structuren en smaken te proeven – er komt heel wat bij kijken voor jij je een echte salade freak kunt noemen! Het is een bijzonder zienswijze, maar door nauwkeuriger en rustiger te proeven en de ingrediënten te ervaren, zul je de recepten uit dit boek ook beter naar waarde weten te schatten. Het zijn namelijk niet de spannende en ingewikkelde bereidingswijzen die het hem hier doen, maar vooral de smaakcombinaties en verrassende ingrediëntkeuzes. Het boek pretendeert trouwens niet om supergezond of gebalanceerd te zijn, wat ik zelf dan wel weer prettig vind. Het gaat om lekker eten en genieten – in de vorm van salades.

Bont boek

De vormgeving van het boek vind ik overigens niet passen bij die vibe. Het heeft harde dikgedrukte teksten, waardoor de pagina’s (kijk maar naar de inleiding) gewoon wat schreeuwerig overkomt. Ook de recepten hebben een wat bijzondere vormgeving, waarbij de tekst juist weer aan de kleine kant is, met een krappe spatiëring tussen de regels. Dat staat een beetje haaks op elkaar en dat is jammer. De foto’s daarentegen zijn prachtig en sfeervol, met af en toe een prachtige close-up die het idee van mindfulness benadrukt.

Fantastische salades

De salades zelf zijn kleurrijk, creatief en bijzonder. Dat maakt het soms ook wat lastig om te maken: zo staat er een salade in met drie soorten mandarijnen, burrata, olijfolie en zout… maar waar haal je die verschillende soorten mandarijnen vandaan? Daar moet je toch wel even voor op pad, denk ik zo! Hoewel de meeste ingrediënten zonder problemen verkrijgbaar zijn, zul je voor zo’n recept toch even moeten speuren. Het bereiden van de recepten zelf is in de regel (een stukje gebraden kip op zijn tijd na) heel snel en eenvoudig.


Ga direct naar Salade Freak op BOL.com.

Recensie over Salade Freak

Salades zijn veel meer dan een bordje groenvoer, wat je net zo goed aan je konijn kunt geven. Het kunnen ware pareltjes op tafel worden, waar je van kunt genieten. Jess Damuck geeft je in dit boek heel wat inspiratie voor bijzondere combinaties. De ingrediënten zijn meestal goed verkrijgbaar, de bereidingswijze heel eenvoudig. Wil je genieten van (vooral rauwe) groenten, dressings en kleurrijke maaltijden? Dan levert dit boek je verrassende recepten voor ieder seizoen. Daarbij hebben we wel wat kritiekpuntjes op de vormgeving, maar dat is een kwestie van smaak.

Score: 7


Informatie

Titel: Salade Freak
Auteur:
Uitgever: Good Cook
Aantal pagina’s: 270
Type boek:
ISBN: 9789461432773
Prijs: 27.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.