logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Salad days, Ajda Mehmet


Salades zijn zwaar onderschat. Waar ze in Nederland vaak als bijgerecht op je bord belanden, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om er een volledige maaltijdsalade van te maken. Ajda Mehmet is een bonte verzameling salades die laten zien dat je lekkere salades kunt maken van onverwachte ingrediënten en bestanddelen. In hoofdstukken met duidelijke titels als Leafy, Crunchy, Hearty, Soft, sort-of-salads en Salad Sides wordt je door Ajda Mehmet meegenomen in haar visie op wat salades kunnen zijn.

Bijzondere ingrediënten

Wat opvalt aan dit boek, is dat Ajda graag gebruikmaakt van bijzondere ingrediënten. Sommige daarvan kun je gewoon in je lokale supermarkt vinden, voor andere ingrediënten moet je misschien verder zoeken dan je neus lang is. Denk bijvoorbeeld aan eetbare bloemen, maar ook botersla en tuinbonen, hibiscusazijn, bananensjalotten of postelein kon ik in ieder geval niet bij onze supermarkt vinden. Sterker nog: ze keken me vrij raar aan toen ik er naar vroeg! Gelukkig staan bij sommige ingrediënten plaatsen waar je het kunt verkrijgen: veelal de toko.

Smakelijke combinaties

Soms zul je dus een klein smokkelweggetje moeten bewandelen in de recepten van Salad Days, tenzij je een paar winkels af wil om alles in huis te halen. Ook met een paar concessies zul je echter kunnen genieten van een fijne variatie in salades, die vaak vegetarisch en veganistisch zijn. De recepten zijn divers en gevarieerd, met voor ieder wat wils. Achter in het boek vind je een receptenoverzicht per hoofdstuk, maar ook een register op ingrediënt. Daarbij zie je gelukkig ook de receptnamen meteen staan, wat het zoeken bemakkelijkt. Dus niet Radijs 48, 95, maar Radijs – Ezmesalade van roze grapefruit en radijs (48) en Geroosterde rabarber en radijs met geitenkaas en gemberdressing (95). Ideaal!

Ga direct naar Salad Days op BOL.com.


Recensie over Salad Days

Salad Days is een mooie verzameling maaltijdsalades die je veel tijd in de keuken kunnen besparen en je bovendien laten zien dat ook salades een mooie maaltijd kunnen vormen. De salades in dit boek zijn divers en gevarieerd. De foto’s zijn flets (komt ook door het papier) en ogen soms vluchtig geschoten, met de schrijfster regelmatig in beeld als sfeermaker. Het grootste minpunt is het gebruik van bijzondere ingrediënten. Leuk om eens met nieuwe items aan de slag te gaan, maar jammer als jouw supermarkt ze niet blijkt te hebben!

Score: 7


Informatie

Salad Days,
Illustrator: nvt
Uitgever: Good Cook B.V., 168 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789461432308. Prijs: 20.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.