logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Sage Barista Pro

Koffie is een bizar goedje. Het is een product dat je moet leren waarderen, dat je moet leren drinken. Pas als je het accepteert, zul je alle fijne nuances en smaaksensaties kunnen ervaren en proeven. Pas dan weet je ook dat het helemaal niet zo eenvoudig is om een goede kop koffie te zetten… En dat we veel te snel genoegen nemen met ‘oké’ als smaak en kwaliteit. Sage Appliances is een relatief nieuwe speler in het Nederlandse koffielandschap, hoewel het internationaal al een goede naam heeft opgebouwd. Wij gingen aan de slag met de Sage Barista Pro om onze koffieskills naar een hoger niveau te tillen!

Wat maakt koffie goed?

Voor we echt aan de slag gaan met de Sage Barista Pro, werd ons goed uitgelegd welke elementen een koffie goed maakt. Altijd prettig, want vooralsnog waren ook wij mensen die het al snel goed vonden, zodra het naar koffie ruikt en donker genoeg oogt was het naar ons idee prima. Het geheim? Het komt allemaal neer op consistentie. De hoeveelheid koffie, de temperatuur van het water, de tijd waarin het water door de koffie stroomt en de druk waarmee dat gebeurt moeten samen zorgen voor dat sublieme kopje koffie.

Het drieluik van koffiezetten

Dat is allemaal mooi en goed, maar hoe werkt dat in de praktijk? Welnu: de druk waarmee de koffie wordt gezet en de temperatuur waarmee je dat doet, worden bij de Sage Barista Pro in ieder geval geregeld door het apparaat zelf. Aan jou de eer om de maling, druk en de hoeveelheid koffie op elkaar af te stemmen. Dat is even puzzelen, maar als je dat voor elkaar hebt, zit je echt gebakken! Deze koffiemachine kun je namelijk heel nauwkeurig instellen op de maling (in 30 standen) en de hoeveelheid koffie stel je in door de maaltijd aan te passen. Het is dan enkel aan jou om de juiste druk uit te oefenen op de koffie in de houder, ook wel puck genaamd!

Super snel

Wat opvalt aan de Sage Barista Pro, is de snelheid waarmee hij paraat staat. Binnen drie seconde is de ketel op temperatuur, dankzij de unieke Thermojet-techniek. Hij is snel op temperatuur, hoeft niet op te warmen om stoom te geven en hoeft bovendien ook niet ontlucht te worden. Deze espressomachine geeft daarnaast zelf de juiste hoeveelheid water door. Wil je meer of minder water? Dat kun je makkelijk zelf instellen. Je hoeft daarna in ieder geval niet meer te letten op de hoeveelheid koffie die je gezet hebt, die is elke keer gelijk. Een kind kan de was doen!

De professionele looks

Deze espressomachine heet niet alleen Barista Pro, hij is ook nog eens geweldig professioneel om te zien. Bovenop de bonenmaler vind je een bewaarbak voor 250 gram aan koffiebonen. Het rvs of mat-zwarte ontwerp heeft stoere draai- en drukknoppen en een helder, blauw beeldscherm voor de noodzakelijke instellingen. Aan de rechterkant zie je het kenmerkende stoompijpje. De lekbak, die de hele breedte van de machine omhelst, kan flink wat water bevatten. Praktisch detail is een zeef in de lekbak waardoor de koffie automatisch gescheiden wordt van het water. Dat scheelt je heel wat schoonmaakwerk! Daarnaast heeft deze espressomachine nog een handigheidje: trek je de lekbak namelijk naar voren, dan vind je daar een verborgen opbergbakje, voor bijvoorbeeld de andere pistonhouders.

Complete set

De Sage Barista Pro is een heel compleet pakket, waar je meteen mee aan de slag kunt. In de doos zit namelijk niet alleen de machine zelf, maar ook een 450ml melkkan voor het opschuimen van melk, twee inzetten voor de 54mm-portafilter voor single en dual shots van verse bonen en twee dubbelwandige inzetten voor ‘industrieel gebrande’ koffiebonen of voorgemalen bonen. Van deze laatstgenoemde bonen is de extractie immers minder van en kun je wel wat extra hulp gebruiken! Een andere praktische tool is de Razor, waarmee je over de portafilter kunt draaien om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid koffie in de houder hebt zitten. Hier kun je de maaltijd natuurlijk op aanpassen, zodat je dat niet al te vaak hoeft te doen, maar het is een praktische accessoire. Voor beginners is het ook geweldig om te weten dat er een duidelijke handleiding bij zit. Niet alleen over hoe het apparaat werkt, maar ook wat je moet doen als het resultaat tegenvalt! Hulde voor de handleiding – die heeft ons erg op weg geholpen.

Zo zet je de ultieme espresso

Het begint natuurlijk met het instellen van de maling en de maalduur. Wanneer je die eenmaal hebt ingesteld voor de bonen die je gebruikt, is het zetten van een shot espresso een eitje. Begin allereerst met het maken. Druk de piston in de houder van de molen en druk er kort op. Hij begint nu met malen, gedurende een vooraf ingestelde periode. Geweldig vind ik dat je ‘m ook even kunt pauzeren, zodat je de koffie wat beter over de houder kunt verspreiden. Even schudden, terughangen en weer verder malen. 

Nadat de koffie is gemalen, druk je hem aan met de tamper, die magnetisch is verwerkt in de machine. De ideale druk is 15-20 kg, dat vergt simpelweg de nodige oefening. Is hij netjes aangedrukt? Dan controleer je met de Sage Razor of er niet te veel koffie in de houder zit. Deze metalen schijf draai je in de houder rond en je zit goed. Daarna draai je de houder stevig vast in het apparaat en druk je (afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je gemalen hebt en de houder die in de piston zit) op een enkele of een dubbele shot. De Sage Barista Pro begint daarop met het proces: allereerst wordt de koffie natgemaakt voor een betere extractie. Dan wordt het water met druk door de koffie geperst en zie je, na zo’n 8-10 seconden, de eerste espresso verschijnen! 

Opschuimen maar

Natuurlijk heeft deze espressomachine ook een stoompijpje. Daarmee maak je de lekkerste cappuccino’s of latte macchiato’s! Hoewel het opschuimen even wennen is, is het lang niet zo moeilijk als je zou denken. De truc zit hem in het laten ronddraaien van de melk. Begin met het mondje net onder het melk-oppervlak. Je hoort nu een beetje een sputterend geluid. Dat is het geluid van lucht dat in de melk wordt geblazen. Hoor je een fluitend, bijna krijsend geluid? Dan zit je te ver. Simpel als dat. Na een tijdje dompel je de mond dieper in de melk, zodat de luchtbellen zich door de hele melk kunnen verspreiden. Is de kan écht te warm om vast te houden? Dan is je melk klaar! Even snel afdoen met een vochtige doek, even stomen in de lekbak en je dagelijkse onderhoud is weer gepleegd.

Wil je lezen wat voor soorten koffie er zijn en hoe je ze zet? Dat lees je hier!


Recensie over Sage Barista Pro

CooleSuggesties topper

Er is iets rustgevends en kalmerends aan het koffiezetten met een handmatige espressomachine. Het is als slow-cooking, maar dan met meer cafeïne. Het malen van de koffie, het stille moment van de koffie aandrukken, het zoemen van de pomp en het druppelen van de stromende koffie… En dan telkens weer genieten van een perfect resultaat – dat is waar de Sage Barista Pro voor staat. Maar let wel: daarvoor moet je wel wat tijd investeren. Voor het beste resultaat moet je immers de hoeveelheid koffie afstemmen op de juiste maling. Heb je die ingesteld, dan ben je klaar voor het echte genieten! Daarbij is dit apparaat een juweel voor in de keuken. Lekker stoer, een tikje retro en hij straalt vakmanschap uit.

Score: 10


Informatie

Sage Barista Pro, Sage Appliances
Meer weten?
Prijs: 799 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Gert avatar
    Gert

    Hoe krijg je iets meer water toegevoegd in de instellingen?


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.