logo-liggend-wit-donkerblauw

Safer Internet Day

Vandaag is het Safer Internet Day, maar eigenlijk is het iets dat je iedere dag van het jaar in je achterhoofd moet houden. Er gebeuren nog steeds te veel nare dingen op het internet, van pesten tot chantage, van diefstal tot oplichting. Let dus goed op wat je doet en waar je mee in aanraking komt. Hieronder een paar tips en suggesties voor meer veiligheid op internet!

Youtube Kids

Vanaf vandaag, op Safer Internet Day, kun je YouTube Kids in Nederland downladen. Hiermee wordt het makkelijker om video’s te vinden die kinderen leuk vinden en krijgen ouders eenvoudige tools om zelf te selecteren wat hun kinderen kunnen zien en de schermtijd van de kinderen te regelen. Met YouTube Kids kunnen kinderen op een gezinsvriendelijke manier van YouTube Kids genieten.

Zoek tekenfilms die kinderen leuk vinden, bekijk educatieve video’s, luister naar kinderliedjes of krijg een antwoord op vragen over bijvoorbeeld wiskunde, natuur en wetenschap. Dit alles is nu mogelijk met YouTube Kids.

YouTube Kids is wereldwijd een van de populairste kinder-apps op de markt maar was nog niet beschikbaar voor een Nederlands publiek. De app kan gratis worden gedownload en kan op je telefoon, tablet of op het grote scherm worden bekeken met Google Chromecast, Apple TV, game consoles of een Smart TV.

Ouderlijk toezicht en online veiligheid op YouTube

Als je als ouders de app voor de eerste keer openen, zie je hoe YouTube Kids video’s selecteert en aanbeveelt. Vervolgens kun je voor ieder kind afzonderlijk instellen welke video’s worden getoond, maar bijvoorbeeld ook de maximale kijktijd en de mogelijkheid om de zoekfunctie in- of uitschakelen. Ook kun je terugzien waar je kinderen naar gekeken hebben.

Functies YouTube Kids

Dit zijn de vijf populairste YouTube Kids-functies:

  1. Gezinsvriendelijk: De YouTube Kids-app heeft een gezinsvriendelijke omgeving met kanalen en afspeellijsten die zijn onderverdeeld in vier categorieën: Shows, Muziek, Leren en Ontdekken.
  2. Inhoud die door ouders is goedgekeurd: In de modus ‘goedgekeurde inhoud’ kunnen ouders specifieke video’s en kanalen selecteren en deze beschikbaar maken voor hun kind. Als ouders graag willen weten welke inhoud hun kinderen in de app kunnen bekijken, of bepaalde video’s of kanalen willen uitsluiten, is dit eenvoudig te beheren. Ouders kunnen daarnaast ook kiezen om de zoekmodus al dan niet in te schakelen.
  3. In het geval dat ouders toch een video vinden die hen zorgen baart, kunnen ze dit eenvoudig melden.
  4. Collecties: Ouders kunnen gemakkelijk kiezen tot welke collecties en onderwerpen ze hun kinderen toegang willen geven. Kinderen kunnen genieten van collecties van kanalen over uiteenlopende onderwerpen, variërend van knutselen, muziek, sport, leren en nog veel meer.
  5. Gebruiksvriendelijk: grotere afbeeldingen en duidelijk zichtbare pictogrammen maken het voor kinderen gemakkelijk om de app te gebruiken.
  1. Schermtijd: met de geïntegreerde timer kunnen ouders de kijktijd voor hun kinderen eenvoudig beperken – bijvoorbeeld door een sessie te beperken tot 30 minuten. De app zal het kind op de hoogte stellen zodra de sessie voorbij is.

Je kunt de app downloaden via Google Play en Apple Store.


Veilig op Twitter

Twitter biedt een reeks aan features waarmee de gebruiker zelf de touwtjes in handen neemt. Een daarvan is het ‘blocken’ van storende accounts, waarmee je ook kan instellen dat niet-volgers geen privéberichten kunnen sturen. Vergeet ook de feature ‘filtered notifications’ niet. Hiermee kunnen bepaalde woorden of specifieke accounts worden vermeden, maar ook tijdens een gekozen periode, bijvoorbeeld als er in een korte tijd veel notificaties binnenkomen. Dankzij de Safe Search-functie wordt de Twitteraar niet tentoongesteld aan gevoelige content. Daarnaast zijn er nog veel meer features beschikbaar.

Wat Twitter achter de schermen doet

Twitter is representatief voor gesprekken over de hele wereld, waardoor het soms voorkomt dat perspectieven beledigend of controversieel zijn voor anderen. Hoewel iedereen zichzelf moet kunnen zijn op Twitter, wordt denigrerend, bedreigend en ander ongewenst gedrag niet getolereerd. Twitter vindt dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om ideeën en informatie in realtime te creëren en delen. Om de beleving en veiligheid te beschermen van alle Twitter-gebruikers, gelden er enkele beperkingen voor het type content en gedrag dat wordt toegestaan.

Zo kan Twitter één of meer van de volgende maatregelen treffen wanneer iemand zich niet aan de regels houdt:

  • Vereisen dat verboden content wordt verwijderd voordat een gebruiker nieuwe posts kan maken en weer kan communiceren met anderen.
  • Tijdelijk berichten of interacties met andere Twitter-gebruikers beperken.
  • De gebruiker vragen om te verifiëren dat hij of zij de eigenaar is van het account door een telefoonnummer of e-mailadres op te geven.
  • Een account permanent opschorten.

Daarnaast werkt het platform samen met experts van over de hele wereld. De leden van het Twitter Trust & Safety Council komen uit diverse kennisgebieden – van kinderbescherming tot media-educatie – en helpen het Twitter de juiste maatregelen te nemen om te zorgen dat iedereen zich veilig voelt om zich te uiten op Twitter. Lees hier meer over de Safety Partners van Twitter.

SaferInternetDay emoji

Om het gesprek rondom wereldwijde internetveiligheid te stimuleren, introduceert Twitter dit jaar een speciale emoji. Deze is te activeren door de hashtags #SaferInternetDay, #SaferInternetDay2019 en #SID2019 te gebruiken in een Tweet.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.