logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Rutger bakt – De 100 allerbeste recepten

In het zoveelste bakboek van Rutger van den Broek heeft hij een selectie gemaakt van al zijn recepten en heeft hij de lekkerste, mooiste en beste recepten verzameld. Het boek heeft de volgende hoofdstukken: Koek(jes), Taarten, Cakes, Desserts, Gebak(jes), Brood en tot slot Hartig. Daarnaast zijn er nog andere hoofdstukken waarin helaas geen lekkers staat maar wel heel erg handige info. Namelijk het Voorwoord, Voordat je aan de bak gaat, Basisrecepten (waar overigens wel recepten in staan), Basisingrediënten, Dankwoord en dan nog het Register.

Koekjes

In het hoofdstuk Koek (jes) staan er heel erg uiteenlopende recepten. Er zijn bijvoorbeeld bijzondere recepten als frambozenmeringues en Craquants met karamel en hazelnoten, maar in dit hoofdstuk zitten ook de bekende koeken als de zandkoekjes, spritsen en chocolate chip cookies. Dat zijn natuurlijk al favorieten bij velen, maar ik raad je toch aan om ook eens iets geks te proberen waarvan je nog niet weet of het lekker is. Want ja, het zijn toch wel de 100 allerbeste recepten van Rutger van den Broek.

Taarten

Bij het volgende hoofdstuk, die over taarten gaat, staan ook weer heel uiteenlopende recepten, maar dat was te verwachten. Dat ga ik ook niet meer zeggen, want dat zal bij elk hoofdstuk wel zo zijn. Maar er staan dus op zich redelijk machtige taarten in zoals de kwarktaart met aardbeien en frambozen, de cheesecake met zomerfruit en de aardbeiensloffen, maar ook mierzoete taarten zoals de smeuïge chocoladetaart en de hazelnootschuimtaart. Zeg maar eens nee tegen één van deze zoete taarten, dus zorg dat als je een feestje houdt (natuurlijk wel na corona) dat je zeker twee van dit soort taarten hebt, want anders wordt het vechten. Red velvet taart is ook altijd heel erg lekker.

Cakes

Met het hoofdstuk Cakes is het heel erg fijn dat er ook een basiscake in staat, waarbij je vanuit dit basisrecept nog een aantal variaties krijgt! Dat is bij meerdere recepten zo, maar bij de basiscake is het dubbel zo fijn, want als je net bent begonnen met bakken, kun je beter beginnen bij iets wat makkelijker is. Ook hier staan verrassende baksels in, zoals de amandelcakejes met bramen en de (vind ik) leuk bedachte appeltaartcake. Natuurlijk vind je in dit hoofdstuk ook een mega zoete chocoladecake of de enige cakejes waar altijd plek voor is: de custardcakejes. Maar als je liever iets fris hebt kan je ook gewoon de frisse appelcake met yoghurt of de engelse fruitcake gaan maken.

Desserts

Nu komen we bij datgene waar je het hele diner al op zit te wachten, en als er dan ook nog eens een van de recepten van Rutger van den Broek op tafel verschijnt is het al helemaal je geluksdag. Je hebt in dit hoofdstuk uit De 100 Alerbeste Recepten voor ieder wat wils. Je hebt crêpes suzette, tiramisu, pure-chocolademouse, ricottapancakes, vla als je toch niet zoveel zin hebt in de andere dingen maar liever gewoon een lekkere bak vla, of je gaat ijs halen waar je een lekkere zelfgemaakte saus overheen giet. Je hebt hier echt alles wat je nodig hebt om de maaltijd toch nog goed te maken als de hamburgers zijn aangebrand of als de aardappels niet gaar zijn.

Gebak(jes)

In het alweer een na laatste hoofdstuk krijg je eindelijk waar iedereen op zat te wachten: de brownies! En als het bij de 100 allerbeste recepten hoort zitten er natuurlijk ook nog variaties bij. Maar in dit hoofdstuk vol met zoetigheid zitten ook de lekkere scones voor bij de lunch, en poffertjes voor het avondeten, maar de poffertjes vind ik in dit hoofdstuk toch wel een van de beste denk ik, want natuurlijk heeft Rutger niet alleen maar standaard poffertjes, maar hij heeft er ook nog variaties op bedacht. En nu zijn het er geen 3 of 4 of 5 variaties, nee het zijn er maar liefst 7! Dat is zijn persoonlijke record in dit boek! En ik heb zo eventjes naar die bladzijde gekeken en dat ziet er toch wel erg lekker uit hoor! Ik heb nog nooit zo’n lekkere poffertjes gezien. Alleen al voor dit (of eigenlijk deze) recept(en) zou ik dit boek al kopen.

Brood

En helaas is dit boek alweer uit. Maar gelukkig hebben we nog een hoofdstuk om het af te sluiten. Ook in het hoofdstuk Brood heeft Rutger natuurlijk ook weer zo lekker mogelijke recepten uitgekozen om het jullie zo makkelijk mogelijk te maken. Nu heb je gewoon Rutgers lekkerste broden op een rijtje in plaats van verspreid over meerdere boeken. En wat voor een broden! Hij heeft zelfs recepten voor de overheerlijke zeeuwse bolussen of natuurlijk voor de hartige bagels. Maar dat is nog niet alles, hij heeft ook nog lekkere zoete kaneelbroodjes, en broodjes waarvan ik nog nooit van gehoord had zoals korenaar of gevulde broodjes met pulled chicken. Al met al kan ik met recht zeggen dat dit een uitstekend bakboek is.

Ga direct naar Rutger bakt – De 100 allerbeste recepten op BOL.com.


Recensie over Rutger bakt – De 100 allerbeste recepten

CooleSuggesties topper

Tja, mijn mening heb ik eigenlijk al wel gegeven toch? Maar goed, het is gewoon al leuk om door het boek heen te bladeren mocht je niet van bakken houden. Gewoon puur om te zien wat voor een lekkers er allemaal bestaat. En mocht je wel van bakken houden is dit gewoon hét boek dat je moet hebben. Of je koopt natuurlijk al zijn andere boeken, maar dat is veel duurder en duurt langer om de lekkerste recepten uit te zoeken. Ik vind dit gewoon een mega slimme oplossing. Eigenlijk is het enige minpuntje dat het er maar honderd zijn en niet gewoon, tja hoeveel moeten het er eigenlijk worden… meer! Als ik door het boek heen blader denk ik dat je wel klaar bent met bakken als je dit allemaal hebt gemaakt. Daar kun je gewoon een jaar mee doen! Niet normaal hoeveel lekkers er in één boek kan staan.

Score: 9


Informatie

Rutger bakt de 100 allerbeste recepten,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 288 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048857913. Prijs: 29.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Bram

Bram is 14 jaar oud en gaat naar het vierde jaar van het Gymnasium. Hij is een echte grappenmaker, leest ontzettend graag (en veel) en speelt vooral graag spelletjes. Niet alleen games, maar ook bordspellen en kaartspellen. Daarnaast bakt hij graag: en daar genieten we allemaal van!