Boek recensie: Russisch voor beginners, Dominique Biebau

Russisch voor beginners

Russisch voor Beginners is een super spannend boek waarin misdaad en liefde hand in hand lijken samen te gaan. De hoofdpersoon uit dit boek is Maarten. Zijn vader heeft een groot bedrijf, waar hij actief is. Erg geliefd maakt hem dat niet: de zoon van de baas heeft natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van zijn springplank. Tijdens een grote overname schept zijn vader op over de kennis van de Russische taal van Maarten (die hij helemaal niet heeft). Dankzij deze vermeende talenkennis mag Maarten echter aanblijven, het bedrijf wil graag uitbreiden met zakenpartners uit Rusland.

Talencursus

Op dit moment moet Maarten dus als een zotte Russisch leren. Hij komt daarvoor bij een talencentrum, waar de excentrieke rus Pavel een vijftal studenten lesgeeft. Daar leert hij Lore en Diederik kennen, een setje dat van plan is om in Rusland grotten te verkennen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je de taal goed beheerst. Maarten is direct onder de indruk van Lore: de aantrekkelijke vrouw weet feilloos iedere man om haar vingers te wikkelen. Toch moet Maarten zich erbij neerleggen: ze is immers getrouwd met Diederik. Een hechte vriendschap ontstaat echter wel, waardoor Maarten ook oprecht geschokt is over het feit dat Diederik tijdens de befaamde ontdekkingstocht in de grotten om het leven is gekomen. Wanneer het lot beslist dat Maarten op reis moet naar Rusland, in de buurt van deze grotten, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Hoe kan het dat Diederik in het leven is gekomen? Wat is er misgegaan? Of is er misschien iets meer aan de hand?

Misdaad en straf

eenmaal in Rusland aangekomen treft hij een Duitse kroegbaas, die pretendeert Belg te zijn. In het verre Rusland is het echter een welkome strohalm om mee te converseren. Maarten vertelt hem dan ook zijn problemen en bedenkingen, waarbij de vriendelijke Duitser hem bijstaat in woord en daad. Tijdens een van die gesprekken komt het boek van Dostojevski, misdaad en straf, ter sprake. Een boek wat wel vergelijkingen heeft met Russisch Voor Beginners, zonder daarbij al te veel mee te gaan in de flamboyante Russische schrijfstijl. Het is echter wel een samensmelting van complotten, toevalligheden en een bijzonder wreed plan. Maar of de dader er onbestraft mee wegkomt?

Ga direct naar Russisch voor beginners op BOL.com.


Recensie over Russisch voor beginners

Dit is een heel spannend boek, Waarbij het plot een het verhaal langzaam op gang komt. Pas in het tweede deel, wanneer Maarten naar Rusland afreist, krijgt het verhaal meer vaart en vooral ook meer diepgang. In het eerste deel van het boek is het vooral nog gissen: waarom maakt de schrijver sprongen in de tijd? Waarom wissel je telkens van perspectief tussen Maarten en Diederik? In dat tweede deel vallen veel puzzelstukjes op zijn plek: dan blijkt het ineens een heel intelligente thriller te zijn, waar liefde en jaloezie hoogtij vieren.

Score: 8


Informatie

Russisch voor beginners,
Illustrator: nvt
Uitgever: Uitgeverij Vrijdag, 212 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789460017766. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.