logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

RUNEXPECTED komt voor het eerst naar Rotterdam

Datum: 26 mei 2024
Prijs: vanaf 45 euro
Locatie: Rotterdam
Adres: Rotterdam (Route)

Op zondag 26 mei aanstaande wordt de meest onvoorspelbare run van Nederland voor het eerst in Rotterdam gehouden. Stel je voor: je voeten roffelen lekker over het asfalt, staat er ineens een reusachtige beer op de weg. Je hartslag heeft een mooie cadans te pakken, moet je ineens pieken om langs een potig rugbyteam te komen. Het is allemaal mogelijk op het ongeveer 5 of 10 kilometer lange parcours van RUNEXPECTED, een sponsorloop om geld in te zamelen voor onderzoek naar de zeldzame ziekte neurofibromatose.

Meer weten?

“Het is de eerste keer dat we dit evenement organiseren in de havenstad”, vertelt Hubert van Wensen, initiatiefnemer achter de onvoorspelbare loop. Hij is voorzitter van de stichting LET’S BEAT NF, die de zeldzame ziekte neurofibromatose de wereld uit wil helpen. RUNEXPECTED-deelnemers rennen dan ook geld bij elkaar voor onderzoek naar deze ziekte. “NF is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door een ongeremde groei van tumoren, die op de huid of dieper in het lichaam kunnen zitten. De ziekte heeft een heel onvoorspelbaar verloop, vandaar dat wij ook een onvoorspelbare loop organiseren.”

Onvergetelijke belevenis

“Bereid je dus maar voor dat je geen records gaat lopen in Rotterdam”, vervolgt Van Wensen. “Ten eerste al omdat het parcours zomaar ineens langer zou kunnen zijn dan 5 of 10 kilometer. Er zit een aantal misleidende afslagen in de route. Zo kan het zijn dat een fanfare plots de route blokkeert of je getuige bent van een ontvoering met een helikopter. Of misschien heb je onderweg wel dorst en stap je voor een pauze op de frisfiets met je vrienden.” RUNEXPECTED is een onvergetelijke belevenis met je gezin, vriendengroep, familie of lekker in je eentje.

Ambitie

De afgelopen twee edities leverden een bedrag van bijna 200.000 euro op. Geld dat onder meer werd gebruikt voor een nieuw onderzoek naar immuuntherapie in het Erasmus Medisch Centrum. Van Wensen: “We hebben dit keer een machtig mooi parcours in het centrum van Rotterdam en wederom waanzinnige en onverwachte gebeurtenissen in petto. We rennen ook langs het Erasmus MC, waar het NF-expertisecentrum is. Niets belet ons om nog meer geld op te halen om neurofibromatose de wereld uit te lopen.”

Over neurofibromatose

Neurofibromatose (NF) is met name een huid- en zenuwziekte. Kenmerkend is de ongeremde groei van tumoren. Deze kunnen onder andere kanker, dwarslaesie, verstikking en hevige pijn veroorzaken. Wat en wanneer je iets krijgt is heel onvoorspelbaar en blijft je leven lang onzeker. In Nederland worden 1 op 3000 kinderen geboren met NF en het is daarmee ‘de grootste kleine ziekte’. Ieder jaar overlijden er mensen aan NF.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.