logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ruige kost, Paskal Jakobsen en Edwin Vinke

Ja, zelfs de Nederlandse elite onder de popsterren houdt van lekker eten en staat graag in de keuken. Misschien niet elke dag voor een standaard prakkie, maar ook Paskal Jakobsen van de Zeeuwse band Blof geniet van lekker eten en ure kokerellen. Samen met bevriend chefkok Edwin Vinke schreef hij het boek Ruige Kost – een kookboek voor echte mannen. In dit boek staan dan ook geen liflafjes en heel mooi opgemaakte bordjes waarna je nog altijd honger hebt. Nee, in dit boek staan ruige recepten met vlees, vis en veel kruiden.

Zeeuwse kost

Wat meteen opvalt aan het boek, is dat veel van de ingrediënten kenmerkend zijn voor het Zeeuwse landschap. Bonen, vis, spek en grote stukken vlees: het komt allemaal voorbij. Toch is dit alles niet zomaar heel kaal en sec ‘stoer bereid’, want Ruige Kost verbaast me eerlijk gezegd als het aankomt op de manieren van kruiden en bereiden. De invloed van chefkok Edwin Vinke is hier goed te proeven (of is dat een vooroordeel, Paskal?).

Internationale invloed

Een ander leuke aspect van het kookboek Ruige Kost is de internationale invloed. Bijzonder om te merken is vooral de Indonesische invloed die je terugziet in de recepten, zoals rendang en bapao, maar ook in de kruiding vind je regelmatig een subtiele verwijzing naar de Indonesische en Aziatische keuken. Dat geeft met een een exotisch tintje aan de recepturen.

Ga direct naar Ruige Kost op BOL.com.


Recensie over Ruige Kost

Ruige Kost is een veelzijdig kookboek met stoere, goed haalbare recepten die je thuis kunt maken. In de inleiding rept Pascal over zijn wens om restaurantgerechten thuis te bereiden. Dat komt aardig in de richting, moet ik zeggen, hoewel een aantal gerechten zich simpelweg niet zo mooi en chique laten presenteren. Het aanbod in receptuur is heel divers, van oer-Nederlandse rijstepap tot yakitori, van kip-ketjap tot uien op de barbecue. De fotografie ziet er goed uit, met veel sfeerfoto’s van beide heren in de keuken.

Score: 8


Informatie

Ruige Kost,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 224 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048853854 . Prijs: 25 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.