logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Roxane, Just Entertainment

Roxane is een geweldige Franse film, die je eigenlijk gewoon zou moeten zien. Het is een bijzonder verhaal over zo veel verschillende onderwerpen, dat iedereen er wel een herkenbaar element in kan vinden. Onderwerp van de film is Raymond, een biologische kippenboer. En een beetje een vreemde snuiter, als je het mij vraagt… hij leest zijn kippen namelijk graag voor! Iedere dag leest hij een stukje voor uit Cyrano de Bergerac, een toneelstuk van de Fransman Edmond Rostand. Vandaar ook de naam van zijn geliefde witte kip, Roxane, die hem overal vergezeld en hem trouw volgt.

Kip of het ei

Ook op het Franse platteland slaat het noodlot van onze consumptiemaatschappij toe. Een aantal biologische kippenboeren moet het veld ruimen voor een grote industrieel. De coöperatie, waar de afzonderlijke boeren jarenlang trouw hun eieren aan hebben verkocht, neemt niet langer hun eieren af. Dat houdt in dat tal van boeren op het punt van faillissement staan. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om. De een verdrinkt zin verdriet in het plaatselijk café, een ander probeert zelfmoord te plegen… Dat klinkt zwaar, maar wordt in de film niet echt benadrukt. Daar gaat het vooral om Raymond. Hij wordt door zijn oudtante aangespoord om viraal te gaan: hij neemt een filmpje op waarin hij vertelt over zijn passie en zelfs een stukje voordraagt uit zijn geliefde toneelstuk. En dat wordt hem niet in dank afgenomen – het filmpje is (logischerwijs) nogal amateuristisch en Raymond is al snel het mikpunt van spot. Na een korte pauze besluit hij om door te zetten en verder te gaan. Hij heeft er namelijk best wel schik in.

Bekijk hier de trailer van Roxane:

Samenwerken

Als laatste redmiddel roept hij de hulp in van zijn buurvrouw, die al jarenlang met elkaar in conflict liggen over een paar meter grond (waar beiden helemaal niets mee doen). Zij is Britse van origine en heeft Franse literatuur gestudeerd… met een grote passie voor toneel en acteren. Zij help Raymond op haar unieke botte manier om beter voor de camera te verschijnen. Al snel worden zijn filmpjes steeds beter bekeken, door heel Frankrijk heeft hij een redelijk trouwe schare fans verkregen. Het levert meer dan genoeg grappige situaties op, zowel de lessen van zijn buurvrouw als het kijken van de filmpjes zelf. De filmpjes worden dan ook steeds professioneler, met rekwisieten, intro’s en verschillende camera-standpunten – en met de trouwe kip Roxane als vaste tegenspeelster. Raymond wordt een succes! Maar is dat wel genoeg om zijn boerderij te redden?

Ga direct naar Roxane op BOL.com.


Recensie over Roxane

De film Roxane is een grappige, ontroerende en positieve film over het volgen van je passie, het hoofd boven water houden en het inschakelen van hulp als je het even niet meer weet. De Franse humor schijnt hier in door met kleurrijke karakters en subtiele grappen, met af en toe een situatie waarbij je echt hardop kunt lachen. Literatuur, YouTube en het heft in eigen handen nemen voeren de boventoon in deze Franse komedie. Het is een verhaal waar je soms even door een wat trager moment moet, maar de kleurrijke personages maken al veel goed. Een kritische ondertoon in de film wordt gestoken naar de heersende consumentenmaatschappij en het ‘nut’ van bepaalde banen. Daarmee is het echter wel een film waar zowel jong als oud een boodschap uit kunnen halen.

Score: 8


Informatie

Titel: Roxane
Uitgever: Just Film
Tijdsduur: 86 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.