logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Rovers van de Noordzee, White Goblin Games


Vroeger waren het barre tijden. Je weet wel, toen de Batavieren nog met zijn drietjes waren en toen stoere mannen voor een zak voedsel nog ten strijde trokken. Toegegeven, er waren nog geen gameconsoles, dus veel afleiding was er niet 🙂 Rovers van de Noordzee speelt zich af in die tijd, waarbij jij in de rol van Viking mag kruipen om het gebied te veroveren.

Dorpelingen

Wat je niet moet vergeten, is dat iedere roversbende een goede thuishaven moet hebben. Zo ook de Rovers van de Noordzee. In jouw dorp, links onder in de hoek van het spelbord, is je veilige haven. Daar kun je dorpelingen werven die je in de Barakken kunt opwaarderen tot bemanningslid, maar waar je ook een viking in de molen kunt laten werken voor de nodige proviand. En dat is hard nodig, want vechten maakt hongerig. Je wilt je bemanningsleden niet laten verhongeren, toch? Je dorp speelt dus een heel belangrijke rol in het spel. Je bent continu bezig om ofwel in het dorp grondstoffen of bemanningsleden te werven, ofwel aan het roven en plunderen.

Rooftocht

Als je eenmaal genoeg bemanningsleden en proviand hebt verzameld, kun je ten strijde trekken om de eerste havens te veroveren. Daar is niet zo veel moeilijks aan, hoewel het wel even een stukje plannen is. Want als jij een deeltje plundert, maakt dat de weg misschien weer vrij voor gebieden met betere grondstoffen! Zo bewandel je de weg van onder naar boven, telkens nieuwe gebieden veroverend. En je zult merken dat je bemanningsleden op sommige gebieden veel beter presteren of je zelfs een bonus verschaffen.

Doel van het spel

Doel van het spel is om zo veel mogelijk OverwinningsPunten te scoren (kortweg: OP). Dat doe je door het veroveren van de verschillende gebieden. Afhankelijk van de aanvalskracht van je bemanning (het symbooltje linksboven in de kaarten), de waarde van de dobbelsteen/dobbelstenen en de upgrades die je in het dorp hebt gekocht bij de wapensmid, kunnen die OP’s na een overwinning knap oplopen. Bovendien hebben sommige bemanningsleden een bonus wanneer je op een bepaald gebied vecht, maar dat staat allemaal netjes op de kaarten omschreven.

Buit en Walkuren

Na het veroveren van een gebied krijg je de buit in handen. Die kan bestaan uit zilver, goud, vee … en Walkuren. Een Walkure zorgt ervoor dat een bemanningslid naar het Walhalla wordt gestuurd. Je Walkuren-meter stijgt daarbij wel een stapje, waardoor je weer extra bonus-OP krijgt, maar je zult wel een nieuw bemanningslid moeten ronselen in het dorp! Met het zilver en goud kun je ook weer aan de slag in het dorp, om ze om te wisselen voor andere grondstoffen – of om in de hogere gebieden mee te strijden.

Ga direct naar Rovers van de Noordzee op BOL.com.


Recensie over Rovers van de Noordzee

CooleSuggesties topper

Dit is een bijzonder spannend en op zich relatief eenvoudig spel om te spelen… mits je weet wat alle gebouwen doen en hoe je de speciale vaardigheden van de bemanningsleden kunt inzetten. Heb je dat eenmaal in de smiezen, dan is het zaak om een bepaalde strategie te kiezen. Het opwaarderen van je wapentuig is een slimme zet, dat maakt het strijden een stuk makkelijker, maar hoe kies je de juiste bemanning? Welke buit kies je als eerst? Keuzen die jij moet maken, maar waarbij je jouw tegenstander(s) ook flink dwars kunt zitten. Er zit namelijk een geweldig mechaniek in het spel waarmee je het je tegenspelers knap lastig kan maken. De uitvoering van het spel is mooi en sfeervol. De speelstukken zijn degelijk gemaakt, het bord imposant groot. De handleiding is bovendien duidelijk, lees hem eerst voor je aan de slag gaat!

Score: 9


Informatie

, White Goblin Games
Genre: strategisch bordspel, Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 44.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.