logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Rovers van de Noordzee: Helden uit het Noorden


Rovers van de Noordzee is een spannend bordspel, waarin je wordt meegenomen naar de oude Vikingwereld. Het doel? Zo veel mogelijk gebieden veroveren en de race tegen de klok winnen van je tegenstander! Het spel is een ‘worker placement game’, zoals bijvoorbeeld Imperial Settlers, waarbij je te maken krijgt met een mooie mix van strategie en geluk. Helden uit het Noorden is de eerste uibreidingsset van Rovers van de Noordzee. Wij mochten hem al spelen en geven je onze mening!

Vikingen strijden door

Ook Rovers van de Noordzee: Helden uit het Noorden borduurt verder op het vikingschema. Laat je trouwens niet misleiden door de mooie en imposante doos: het gaat hier echt om een uitbreidingsset, waarbij je het originele spel nodig hebt! De uitbreiding zorgt voor een tweetal nieuwe spelelementen, waarmee je een nieuwe dynamiek krijgt in het spel. Deze elementen – of modules, zoals White Goblin Games ze noemt, kun je afzonderlijk inzetten, maar ook tegelijk. Telkens weer een nieuwe stap!

Module 1: Taveerne vol avonturiers

De eerste module brengt drank in het spel. Een goed teken, zeker voor Vikingen. Die houden namelijk wel van een borrel. Even wat moed indrinken voor je met de bijl op pad gaat. De taveerne is ook een plek waar je terecht kunt voor nieuwe avonturen, drank inslaan of bemanning opsnorren. De belangrijkste verandering in deze module is wel dat je eerder uitgevoerde overvallen nog eens kunt overdoen. Wanneer je de Taveerne bezoeket met één van je manschappen, kies je daarbij voor de optie Avontuur. Normaliter leg je namelijk avonturentegels op de geplunderde locatie, maar door een nieuw avontuur aan te gaan, kun je die plekken nogmaals bezoeken en extra beloningen innen… mits je genoeg strijdkrachten ter beschikking hebt! En: iedere avonturentegel levert aan het einde van het spel een overwinningspunt op. Het draagt een klein risico met zich mee, maar de beloning is dubbel en dwars. Heb je drie van dezelfde soort? Dan krijg je meteen een extra reputatietegel!

Daarnaast kun je in de taveerne kiezen voor de optie De menigte vermaken. Daarbij wissel je eigenlijk je speler om voor een ander karakter, dat zich in de Taveerne bevind. Je krijgt daarbij niet alleen de die dorpeling, maar ook een beloning in de vorm van drank en munten. De verkregen drank kan worden ingezet tijdens de strijd: daarmee verhoog je de aanvalskracht van je bemanning met één punt in totaal, waarbij je maximaal 8 drank mag inzetten (en hebben, trouwens).

Module 2: De opstand van de jarls

In de tweede module komen de jarls in opstand. De jarls zijn de stammen die je telkens overvalt tijdens het spel. En dat is natuurlijk niet leuk! Ze keren zich tegen de vikingen en slaan hard terug. Hierbij is het aan jou om de aanvallen van de jarls af te slaan en terug te vechten. Voor de roem die je verdient, krijg je overwinningspunten. In deze module voeg je jarl-kaarten toe aan het spel. Tijdens de overvallen kun je markers tegenkomen, die je dwingen om per marker een jarl-kaart te trekken. Hierop staat een jarl-krijger die je moet zien te verslaan… dat kan op drie manieren. Lukt dat? Dan krijg je een beloning. Je kunt hem ook onderwerpen of aan hem ontsnappen (hoewel je bij die laatste roem of een overwinningspunt verliest). Nu is één jarl nog niet zo’n probleem, maar als je er meerdere trekt, wordt het een ander verhaal! De grootste uitdaging zit hem in het feit dat jouw krijgers gewond raken, waardoor ze ook bij toekomstige strijden minder goed vechten.

In je eentje

Helden uit het Noorden brengt nog een ander voordeel met zich mee: een uitbreiding op de spelregels, waarbij je bijvoorbeeld meer kaarten kunt nemen in het begin of door nieuwe dobbelstenen met extra Walkuren meer actie in de strijd kunt krijgen. De meest bijzondere uitbreiding is echter wel dat je het spel met een paar kleine aanpassingen ook in je eentje kunt spelen. Daarvoor hoef je alleen een paar elementen terug te leggen in de doos, waarna je zowel de rol van jezelf, maar ook die van je virtuele tegenspeler inneemt. Om ervoor te zorgen dat er een beetje uitdaging in blijft, krijg je telkens een opdracht voor je tegenspeler. Daarvoor draai je namelijk een kaart om, waarop de locatie staat die je moet proberen te overvallen. Erg leuk en vooral slim bedacht! Heb je juist een groter gezelschap om het spel mee te spelen? Dan heb je ook deze set nodig: hiermee speel je Rovers van de Noordzee namelijk met 5 of 6 spelers.


Recensie over Helden van het Noorden

Helden uit het Noorden is een mooie uitbreiding op het bordspel Rovers van de Noordzee. Het brengt twee unieke manieren om te spelen mee, die je afzonderlijk of samen kunt toevoegen aan het spel. Let daarbij wel op de extra stappen die je moet uitvoeren voor je aan het spel begint. En op extra ruimte, de twee modules vragen immers meer ruimte op je tafel! Het spel voegt een nieuwe dimensie toe aan het spelen: hoewel de spelmethode gelijk blijft, krijg je nieuwe elementen om rekening mee te houden. De regels om het spel alleen of met 5/6 spelers te spelen is een mooie bonus. De doos ziet er imposant uit, maar had wat platter gemogen.

Score: 8


Informatie

, White Goblin Games
Genre: bordspel, Tijdsduur: 60-120 minuten.
Voor 1-6 spelers. Leeftijd: vanaf 12 jaar. Prijs: 39.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.