logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Roomba Braava M6 dweilrobot

iRobot kennen we allemaal van de Roomba stofzuigrobots. Er is echter een nieuwe optie beschikbaar, die het leven een stukje makkelijker voor je zal maken: de Braava Jet m6. De dweilrobot! Deze compacte voetzoeker wordt geleverd met een oplaadstation, een lekbak, een aantal wegwerp-dweilpads, herbruikbare pads voor droog en nat gebruik en een proeffles Braava Jet-reiniger voor harde vloeren. Je kunt extra pads kopen, maar je kunt ook denken aan een paar wasbare pads. Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar water in de tank te doen, je Braava Jet m6 aan te zetten en te kijken hoe het vervelende werk voor je wordt gedaan.

Eenvoudige installatie

Hulde voor de eenvoudige installatie van de Braava Jet m6. Hier is natuurlijk al goed gekeken naar de installatieprocedure van de Roomba stofzuigers van iRobot. De eerste stap is om de stekker van het dock in een stopcontact te steken. Zet de robot op het dock om hem op te laden. Denk eraan om de lekbak aan het dock te koppelen, zodat overtollig vocht wordt opgevangen wanneer de dweilrobot weer op zijn thuishonk terug komt. Zodra de Braava Jet m6 in het dock staat, downloadt je de iRobot app en log je in. Kies de Braava Jet m6 uit de lijst met iRobot-producten, waarna de app je in een paar stappen door het hele installatieproces begeleid.

Rondje poetsen

Zodra je de iRobot Braava Jet m6 hebt geïnstalleerd, kun je hem op een trainingsrondje zetten, zodat je huis of kamer in kaart wordt gebracht. De Braava zal regelmatig tegen muren, kasten en vaste elementen botsen. Geen nood, daar is-ie op gebouwd en doet dat stiekem best wel met beleid. Na die trainingsronde zal het een stuk beter en soepeler gaan. Vanuit de iRobot app heb je inzicht in de activiteiten van je robotstofzuiger. Zo zie je bijvoorbeeld het batterijniveau, maar ook heb je toegang tot de planning, opschoningslogboeken, slimme kaarten van de indeling van uw huis, helponderwerpen en verschillende instellingen.

De bediening

Je kunt de iRobot Braava Jet m6 op verschillende manieren bedienen. De eerste manier is natuurlijk om hem te activeren vanuit de iRobot app. Een redelijk omslachtige manier, geef ik toe, maar wel eentje waarbij je de meeste invloed kunt uitoefenen. Je kunt zelfs een dweilsessie inplannen, als je weet dat de Braava nergens tegen problemen aanloopt. Losliggende kabels, stekkerdozen op de grond en tapijten kunnen namelijk voor problemen zorgen, zoals je je kunt voorstellen. De Braava Jet m6 kunt namelijk ook onder de bank, een geweldige plek voor dit soort dingen. Een andere manier is om op de grote CLEAN-knop de drukken, bovenop de Braava. Tja, waarom zou je het moeilijker maken? Welnu: omdat het nog makkelijker kan. Geef gewoon een stemopdracht aan Google Assistent!

Droog of nat

Heel praktisch is de mogelijkheid om de vloer droog of nat schoon te maken. Je kunt namelijk kiezen uit twee soorten pads, waarbij de Braava Jet m6 dankzij een plastic ponskaartje weet of hij wel of geen water moet gebruiken. Met een droge pad veeg je vuil en stof op. En man, wat een stof kun je in een week verzamelen! Dankzij de statische werking van het microvezeldoekje wordt stof aangetrokken als door een magneet. Jammer is hierbij wel dat de veger op een gegeven moment verzadigd is, en dat je soms wat plukken stof kunt tegenkomen. Het is absoluut aan te raden deze veger vaker te gebruiken, eens per twee dagen is geen overbodige luxe. Minpunt van de Braava is in dit geval dat het vuil niet wordt opgezogen, maar wordt voortgeduwd. De tweede manier om met de Braava Jet m6 aan de slag te gaan, is door een mop vast te klikken en hem zo op pad te sturen. Vul de container met water en wat schoonmaakmiddel en gaan! In de app kun je aangeven of je veel of weinig water wil gebruiken. De Braava Jet sprayt vervolgens telkens wat vocht op de vloer, waarna hij er een paar keer overheen veegt. Zo gaat hij je hele vloer af. Heb je laminaat of een houten vloer, kan ik me voorstellen dat je niet zo scheutig wil zijn met de sproeier. Ook kun je vanuit de app kiezen op welke manier je wil dweilen, van een diepe reiniging tot een snelle onderhoudsbeurt.

Combinatie

Het mag duidelijk zijn: de ware kracht van de Braava Jet m6 zit hem in het dweilen, hoewel hij met het vegen ook zijn mannetje staat. Er gaat echter niets boven een Roomba stofzuiger op dat vlak. Je kunt hem gelukkig koppelen met een Roomba I7 of S9. Vanuit de app kunnen ze met elkaar communiceren. Is de Roomba klaar met een ruimte stofzuigen, gaat de Braava er naartoe om hem te dweilen. Dat geeft het perfecte resultaat!

Ga direct naar iRobot Braava M6138 op BOL.com.


Recensie over iRobot Braava Jet m6

Naast stofzuigen is dweilen een regelmatig terugkerend klusje dat me eerlijk gezegd gestolen kan worden. De Braava neemt je dat uit handen. Het zit vol slimme functies en weet je ruimte in een mum van tijd zonder scheuren te doorkruisen. Hij is perfect voor grotere ruimtes. Je kunt instellen hoeveel water je wil gebruiken en hem koppelen aan de Roomba stofzuigers voor een ultiem resultaat. Nadelen zijn de natte pads die je moet uitwassen – en de grote kaart die in het midden van die pads zit. Je vervangt het dweilen dus door het handmatig uitspoelen van de dweil en het bijhouden van de Braava Jet m6. Heb je echter een grotere ruimte, dan is dat een geweldige ruil! Minpunt: de Braava Jet m6 kan niet over drempels die hoger zijn dan 3mm.

Score: 8


Informatie

Braava M6138, iRobot
Meer weten?
Prijs: 599 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.